Motul 300V z dodatkiem molibdenu do CBR 600rr
• Strona 1 z 1
Motul 300V z dodatkiem molibdenu do CBR 600rr
Witam,
planuje wymianę oleju w mojej CeBeeRce 600rr z 2006roku. Zakupiłem olej Motul 300V 10w40. Na opakowaniu jest napisane iż zawiera on alkilowy ditiokarbaminian molibdenu. Natomiast w instrukcji od moto jest napisane że nie należy używać olejów z dodatkiem molibdenu gdyż wpłynie to negatywnie na sprzęgło.
Jak się do tego ustosunkować? Czy mogę bezpiecznie zalać ten olej?
planuje wymianę oleju w mojej CeBeeRce 600rr z 2006roku. Zakupiłem olej Motul 300V 10w40. Na opakowaniu jest napisane iż zawiera on alkilowy ditiokarbaminian molibdenu. Natomiast w instrukcji od moto jest napisane że nie należy używać olejów z dodatkiem molibdenu gdyż wpłynie to negatywnie na sprzęgło.
Jak się do tego ustosunkować? Czy mogę bezpiecznie zalać ten olej?
- quiet
- Świeżak
Jest to zwykły syntetyczny 300V 10w40 kupiony w IntersCarsie.
Czemu miałoby coś się stać to nie wiem..zastanawia mnie tylko dlaczego w instrukcji jest napisane żeby nie używać olei z tym dodatkiem. Motul 300V posiada ten dodatek.
Czemu miałoby coś się stać to nie wiem..zastanawia mnie tylko dlaczego w instrukcji jest napisane żeby nie używać olei z tym dodatkiem. Motul 300V posiada ten dodatek.
- quiet
- Świeżak
Dodatki z molibdenu są praktycznie wszędzie. W olejach do moto chodzi bardziej o to, żeby ilość tych dodatków była po prostu mniejsza niż w olejach o niskim współczynniku tarcia.
To tak jak ze smarem "litowym", który bodajże też jest właśnie, de facto, molibdenowym.
To tak jak ze smarem "litowym", który bodajże też jest właśnie, de facto, molibdenowym.
- bachu12
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości