Foto radary
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Foto radary
Witam interesuje mnie czy nasze Polskie foto radary mogą zarejestrować nasze tablice. Ja myślę że chyba nie bo rąbią zdjęcia od przodu ale do końca nie jestem pewien 

Triumph Sprint ST 1050
-
szacho998 - Świeżak
było wałkowane i to sporo na ten temat !
Pozdr
Pozdr
Sprowadzę | Części,Akcesoria,dzież,TUNING | import_usa@o2.pl
-
R1 - Bywalec
To zależy jakie radary...np. w Warszawie są takie, które robia Ci kilka zdjęć....przekraczasz prędkość i zdjęcie nr. 1, przejeżdżając przez 2 pkt pomiarowy kolejne zdjątko z policzoną średnią prędkością z pkt A do pkt B+ trzecie zdjęcie z tyłu pojazdu zrobione jak oddalałeś się od pkt A.

-
siwy - Świeżak
-
R1 - Bywalec
R1 napisał(a):nie pisz bajek....
Wcale nie pisze bajek. Montuje się w Polsce coraz więcej tego typu radarów. Zamontowane są na światłach drogowych w odległości chyba od 250-350m od siebie, zastępują one starsze radary, które robiły tylko jedno zdjęcie i pomiar z powodu ich zawodności. Były przypadki u nas w kraju gdzie sprawy w sądzie wygrywali kierowcy.
-
siwy - Świeżak
Są te obrotowe fotoradary, że z tyłu CI zrobią,ale nie udowodnią Ci winy ponieważ cykną moto, a ty możesz powiedzieć,że w tedy nie wiedziałeś kto prowadził motor bo kluczyki zostawiłeś np w pokoju...
- WhiteArmy00
- Świeżak
musiałbys bez kasku jeździć
... w najgorszym wypadku zapłacisz tylko mandat, a punktów nie dostaniesz bo nie wiadomo komu przypisać...
Pozdr

Pozdr
-
R1 - Bywalec
WhiteArmy00 napisał(a):Są te obrotowe fotoradary, że z tyłu CI zrobią,ale nie udowodnią Ci winy ponieważ cykną moto, a ty możesz powiedzieć,że w tedy nie wiedziałeś kto prowadził motor bo kluczyki zostawiłeś np w pokoju...
To akurat niema nic do rzeczy, że nie rozpoznają Cie na zdjęciu....uwierz mi, studiuje prawo i akurat w tej kwestii mam 100% pewność;). Inna bajka jesli była zgłoszona kradziez motoru to się z Toba zgodze.
-
siwy - Świeżak
Jak radar zrobi fotke to tylko jest mandat bez punktow a po 2 mandat otrzymuje zawsze osoba na ktora jest zarejestrowany motocykl na focie
<zx12r> / <Suzuki dr 650>
"Moja ulica murem podzielona
Świeci neonami prawa strona
Lewa strona cała wygaszona
Zza zasłony obserwuję obie strony "
-
Cezarjusz - VIP Ścigacz.pl
Siwy to ucz się tego prawa nadal ;] bo chyba nie kumasz,że jak nie wiedzą kto jechał to nie mogą np mi dać mandatu ... sprawę w sądzie przegrają bo nie mają dowodu że to ja jechałem.
- WhiteArmy00
- Świeżak
WhiteArmy00 napisał(a):Siwy to ucz się tego prawa nadal ;] bo chyba nie kumasz,że jak nie wiedzą kto jechał to nie mogą np mi dać mandatu ... sprawę w sądzie przegrają bo nie mają dowodu że to ja jechałem.
Właśnie nie....ktoś jechał Twoim motorem, radar zrobił zdjęcie i masz np. 500 zł mandatu i mają jedynie Twoja rejestrację. Jesteś prawnym właścicielem pojazdu i Ty za niego prawnie odpowiadasz, Ty zapłacisz ten mandat. W tym przepisy się zmieniły i można karać właściciela niezależnie od tego czy widac twarz czy jej nie widać. Fakt, w zeszłym roku było inaczej, bo można było jeszcze w sądzie taka sprawę wygrać jeśli zdjęcie było mało wyraźne.
-
siwy - Świeżak
Punkty sa i mandat jest.
Fotoradary są też oddalające i robią fotki z tyłu.
Jest też pewien sposób,a mianowicie :
Wzywaja właściciela. Na wezwaniu piszą, że w charakterze świadka. Pokazuja fotkę jeżeli ze zdjęcia:
opcja 1 => można zidentyfikować właściciela to sprawa przegrana the end.
opcja 2 => NIE można zidentyfikować właściciela
Zwykle próbuja pogdaduszkę w stylu kto kierował, musi sobie Pan przyponieć, mandat lepszy niż Sąd Grodzki itp itd. Proponowanie w tej sytuacji mandatu jest przestepstwem urzedniczym popełnianym przez nich bo Kodeks Postepowania w Sprawach o Wykroczenia rzecze w
------------------
Art. 97.
§1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć JEDYNIE, gdy:
1) nie dotyczy
2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy
albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a NIE ZACHODZI WĄTPLIWOŚĆ co do osoby sprawcy czynu.
------------------
Znakomita większość fotek nie pozwala zidentyfikować kierującego i wątpliwośc zachodzi.
Wszelkie próby podaguszek należy ignorować i wyciągając wezwanie jako świadka spytać się ich trzeba ze zniecierpliwieniem przesłuchujecie czy jestem wolny. Oczywiście chcą przesłuchać.
Jeżeli zaczna przesłuchiwać w charakterze obwinionego to sprawa jest prosta bo ODMAWIAMY składania jakichkolwiek wyjaśnień i odpowiadania na pytania. Jako obwiniony mamy takie prawo! THE END.
Jeżeli przesłuchuja w charakterze ŚWIADKA to z usmiechem zeznajemy, że to JA prowadziłem. Jeżeli po przesłuchaniu proponuja mandat to odmawiamy przyjęcia i ozięble ich żegnamy.
Zacierają więc łapki bo myslą, że mają sprawcę, który się przyznał. Stawiają zarzuty i kierują wniosek o ukaranie do Sądu Grodzkiego.
Sąd wzywa na rozprawę jako obwinionego. Na rozprawnie PRZED PIERWSZYM przełuchaniem obwiniony właściciel jako osoba uprawniona do odmowy złożenia zeznań odwołuje sie do
------------------
Art. 186.
§ 1. Osoba uprawniona do odmowy złożenia zeznań albo zwolniona na podstawie art. 185 może oświadczyć, że chce z tego prawa skorzystać, nie później jednak niż przed rozpoczęciem pierwszego zeznania w postępowaniu sądowym; POPRZEDNIO ZŁOŻONE ZEZNANIE TEJ OSOBY NIE MOŻE WÓWCZAS SŁUŻYĆ ZA DOWÓD ani być odtworzone.
------------------
W konsekwencji protokół przesłuchania właściciela jako świadka moga sobie w ramkach na ścianę w komendzie powiesić. Oskarżyciel nie dysponuje ZADNYM innym dowodem kto prowadził gdy cyknęli. THE END.
Nie mam najmniejszej wątpliwości, że Wysoki Sąd nie poważy się ukarac w takiej sytuacji, bo po apelacji tylko kłopoty sobie Wysoki Sąd na głowe ściągnie.
I to by było na tyle.
Automatyzacji egzekwowania prawa moje stanowcze NIE!
Uprasza się Szanownych Forumowiczów o szukanie dziury w powyższym.
Fotoradary są też oddalające i robią fotki z tyłu.
Jest też pewien sposób,a mianowicie :
Wzywaja właściciela. Na wezwaniu piszą, że w charakterze świadka. Pokazuja fotkę jeżeli ze zdjęcia:
opcja 1 => można zidentyfikować właściciela to sprawa przegrana the end.
opcja 2 => NIE można zidentyfikować właściciela
Zwykle próbuja pogdaduszkę w stylu kto kierował, musi sobie Pan przyponieć, mandat lepszy niż Sąd Grodzki itp itd. Proponowanie w tej sytuacji mandatu jest przestepstwem urzedniczym popełnianym przez nich bo Kodeks Postepowania w Sprawach o Wykroczenia rzecze w
------------------
Art. 97.
§1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć JEDYNIE, gdy:
1) nie dotyczy
2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy
albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a NIE ZACHODZI WĄTPLIWOŚĆ co do osoby sprawcy czynu.
------------------
Znakomita większość fotek nie pozwala zidentyfikować kierującego i wątpliwośc zachodzi.
Wszelkie próby podaguszek należy ignorować i wyciągając wezwanie jako świadka spytać się ich trzeba ze zniecierpliwieniem przesłuchujecie czy jestem wolny. Oczywiście chcą przesłuchać.
Jeżeli zaczna przesłuchiwać w charakterze obwinionego to sprawa jest prosta bo ODMAWIAMY składania jakichkolwiek wyjaśnień i odpowiadania na pytania. Jako obwiniony mamy takie prawo! THE END.
Jeżeli przesłuchuja w charakterze ŚWIADKA to z usmiechem zeznajemy, że to JA prowadziłem. Jeżeli po przesłuchaniu proponuja mandat to odmawiamy przyjęcia i ozięble ich żegnamy.
Zacierają więc łapki bo myslą, że mają sprawcę, który się przyznał. Stawiają zarzuty i kierują wniosek o ukaranie do Sądu Grodzkiego.
Sąd wzywa na rozprawę jako obwinionego. Na rozprawnie PRZED PIERWSZYM przełuchaniem obwiniony właściciel jako osoba uprawniona do odmowy złożenia zeznań odwołuje sie do
------------------
Art. 186.
§ 1. Osoba uprawniona do odmowy złożenia zeznań albo zwolniona na podstawie art. 185 może oświadczyć, że chce z tego prawa skorzystać, nie później jednak niż przed rozpoczęciem pierwszego zeznania w postępowaniu sądowym; POPRZEDNIO ZŁOŻONE ZEZNANIE TEJ OSOBY NIE MOŻE WÓWCZAS SŁUŻYĆ ZA DOWÓD ani być odtworzone.
------------------
W konsekwencji protokół przesłuchania właściciela jako świadka moga sobie w ramkach na ścianę w komendzie powiesić. Oskarżyciel nie dysponuje ZADNYM innym dowodem kto prowadził gdy cyknęli. THE END.
Nie mam najmniejszej wątpliwości, że Wysoki Sąd nie poważy się ukarac w takiej sytuacji, bo po apelacji tylko kłopoty sobie Wysoki Sąd na głowe ściągnie.
I to by było na tyle.
Automatyzacji egzekwowania prawa moje stanowcze NIE!
Uprasza się Szanownych Forumowiczów o szukanie dziury w powyższym.
kretyn jakich mało
- Labiss
- MEGA TROLL
Zgadzam się z powyższym ale zapomniałeś o jednym;)
Na górce prawnej piramidy mamy rozporzadzenia UE;), które wyraźnie mówią o mozliwości ukarania bez zdjęcia prowadzącego, ponadto w marcu wprowadzone zmiany przez MSWiA równiez doprowadziły do tego, że mogą Cie drapnąć bez takiego zdjęcia.
Na górce prawnej piramidy mamy rozporzadzenia UE;), które wyraźnie mówią o mozliwości ukarania bez zdjęcia prowadzącego, ponadto w marcu wprowadzone zmiany przez MSWiA równiez doprowadziły do tego, że mogą Cie drapnąć bez takiego zdjęcia.
-
siwy - Świeżak
z punktami tak jest, jak nie widać kierowcy, to nikomu nie przyznają...
-
R1 - Bywalec
gadalem ostatnio ze sasiadem policjantem, i mowi ze sa fotoradary ktore robia zdjecie tylkowi pojazdu, wiec motocykl nie moga tak bezkarnie szalec. a jak juz zrobi zdjecie to mandacik i tak przyjdzie do wlasciciela, chyba ze wczesniej zglosil kradziez pojazdu
Na kolana chamy !
-
Leitho - VIP Ścigacz.pl
no to cały czas o tym mówie
... w najgorszym wypadku dostajesz mandat a punktów nie.... chyba lepiej zapłacić 500 PLN za mandat niż dostać 10 pkt. karnych.. także lepiej bulić mandaty i nie stracić prawka 

-
R1 - Bywalec
Ja tez o tym mowilem,i tu wlasnie jest plus ze tylko kaska leci a punkty nie 

<zx12r> / <Suzuki dr 650>
-
Cezarjusz - VIP Ścigacz.pl
Swego czasu dosyć było głośno o tym w radiu, mówili właśnie że kierowcy nie przyznają się do prowadzenia pojazdu i że nie można im nic zrobić, było jednak też o tym że wystarczą same tablice rejstracyjne i wtedy jak właściciel nie wskaże kierowcy, to on sam jest obciążany mandatem karnym.
O tych radarach robiących zdjęcia od tyłu czytałem chyba w tamtym roku na WP, są one postawione w olsztynie z tego co pamiętam, bo było tam swego czasu bardzo dużo wypadków z udziałem motocykli.
O tych radarach robiących zdjęcia od tyłu czytałem chyba w tamtym roku na WP, są one postawione w olsztynie z tego co pamiętam, bo było tam swego czasu bardzo dużo wypadków z udziałem motocykli.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2