Zobacz wątek - Foto radary
NAS Analytics TAG

Foto radary

O wszystkim
_________

Foto radary

Postprzez szacho998 » 12/8/2007, 19:44

Witam interesuje mnie czy nasze Polskie foto radary mogą zarejestrować nasze tablice. Ja myślę że chyba nie bo rąbią zdjęcia od przodu ale do końca nie jestem pewien :twisted:
Triumph Sprint ST 1050
szacho998
Świeżak

Postprzez R1 » 12/8/2007, 19:47

było wałkowane i to sporo na ten temat !

Pozdr
Sprowadzę | Części,Akcesoria,dzież,TUNING | import_usa@o2.pl
R1
Bywalec

Postprzez siwy » 12/8/2007, 19:48

To zależy jakie radary...np. w Warszawie są takie, które robia Ci kilka zdjęć....przekraczasz prędkość i zdjęcie nr. 1, przejeżdżając przez 2 pkt pomiarowy kolejne zdjątko z policzoną średnią prędkością z pkt A do pkt B+ trzecie zdjęcie z tyłu pojazdu zrobione jak oddalałeś się od pkt A.:)
siwy
Świeżak

Postprzez R1 » 12/8/2007, 20:07

nie pisz bajek....
R1
Bywalec

Postprzez siwy » 12/8/2007, 20:14

R1 napisał(a):nie pisz bajek....

Wcale nie pisze bajek. Montuje się w Polsce coraz więcej tego typu radarów. Zamontowane są na światłach drogowych w odległości chyba od 250-350m od siebie, zastępują one starsze radary, które robiły tylko jedno zdjęcie i pomiar z powodu ich zawodności. Były przypadki u nas w kraju gdzie sprawy w sądzie wygrywali kierowcy.
siwy
Świeżak

Postprzez WhiteArmy00 » 12/8/2007, 20:14

Są te obrotowe fotoradary, że z tyłu CI zrobią,ale nie udowodnią Ci winy ponieważ cykną moto, a ty możesz powiedzieć,że w tedy nie wiedziałeś kto prowadził motor bo kluczyki zostawiłeś np w pokoju...
WhiteArmy00
Świeżak

Postprzez R1 » 12/8/2007, 20:20

musiałbys bez kasku jeździć :D... w najgorszym wypadku zapłacisz tylko mandat, a punktów nie dostaniesz bo nie wiadomo komu przypisać...

Pozdr
R1
Bywalec

Postprzez siwy » 12/8/2007, 20:20

WhiteArmy00 napisał(a):Są te obrotowe fotoradary, że z tyłu CI zrobią,ale nie udowodnią Ci winy ponieważ cykną moto, a ty możesz powiedzieć,że w tedy nie wiedziałeś kto prowadził motor bo kluczyki zostawiłeś np w pokoju...

To akurat niema nic do rzeczy, że nie rozpoznają Cie na zdjęciu....uwierz mi, studiuje prawo i akurat w tej kwestii mam 100% pewność;). Inna bajka jesli była zgłoszona kradziez motoru to się z Toba zgodze.
siwy
Świeżak

Postprzez Cezarjusz » 12/8/2007, 20:28

Jak radar zrobi fotke to tylko jest mandat bez punktow a po 2 mandat otrzymuje zawsze osoba na ktora jest zarejestrowany motocykl na focie
<zx12r> / <Suzuki dr 650>

"Moja ulica murem podzielona
Świeci neonami prawa strona
Lewa strona cała wygaszona
Zza zasłony obserwuję obie strony "
Cezarjusz
VIP Ścigacz.pl

Postprzez WhiteArmy00 » 12/8/2007, 20:38

Siwy to ucz się tego prawa nadal ;] bo chyba nie kumasz,że jak nie wiedzą kto jechał to nie mogą np mi dać mandatu ... sprawę w sądzie przegrają bo nie mają dowodu że to ja jechałem.
WhiteArmy00
Świeżak

Postprzez siwy » 12/8/2007, 20:50

WhiteArmy00 napisał(a):Siwy to ucz się tego prawa nadal ;] bo chyba nie kumasz,że jak nie wiedzą kto jechał to nie mogą np mi dać mandatu ... sprawę w sądzie przegrają bo nie mają dowodu że to ja jechałem.

Właśnie nie....ktoś jechał Twoim motorem, radar zrobił zdjęcie i masz np. 500 zł mandatu i mają jedynie Twoja rejestrację. Jesteś prawnym właścicielem pojazdu i Ty za niego prawnie odpowiadasz, Ty zapłacisz ten mandat. W tym przepisy się zmieniły i można karać właściciela niezależnie od tego czy widac twarz czy jej nie widać. Fakt, w zeszłym roku było inaczej, bo można było jeszcze w sądzie taka sprawę wygrać jeśli zdjęcie było mało wyraźne.
siwy
Świeżak

Postprzez Labiss » 12/8/2007, 20:54

Punkty sa i mandat jest.

Fotoradary są też oddalające i robią fotki z tyłu.

Jest też pewien sposób,a mianowicie :

Wzywaja właściciela. Na wezwaniu piszą, że w charakterze świadka. Pokazuja fotkę jeżeli ze zdjęcia:

opcja 1 => można zidentyfikować właściciela to sprawa przegrana the end.

opcja 2 => NIE można zidentyfikować właściciela

Zwykle próbuja pogdaduszkę w stylu kto kierował, musi sobie Pan przyponieć, mandat lepszy niż Sąd Grodzki itp itd. Proponowanie w tej sytuacji mandatu jest przestepstwem urzedniczym popełnianym przez nich bo Kodeks Postepowania w Sprawach o Wykroczenia rzecze w
------------------
Art. 97.
§1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć JEDYNIE, gdy:
1) nie dotyczy
2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy
albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a NIE ZACHODZI WĄTPLIWOŚĆ co do osoby sprawcy czynu.
------------------
Znakomita większość fotek nie pozwala zidentyfikować kierującego i wątpliwośc zachodzi.

Wszelkie próby podaguszek należy ignorować i wyciągając wezwanie jako świadka spytać się ich trzeba ze zniecierpliwieniem przesłuchujecie czy jestem wolny. Oczywiście chcą przesłuchać.

Jeżeli zaczna przesłuchiwać w charakterze obwinionego to sprawa jest prosta bo ODMAWIAMY składania jakichkolwiek wyjaśnień i odpowiadania na pytania. Jako obwiniony mamy takie prawo! THE END.

Jeżeli przesłuchuja w charakterze ŚWIADKA to z usmiechem zeznajemy, że to JA prowadziłem. Jeżeli po przesłuchaniu proponuja mandat to odmawiamy przyjęcia i ozięble ich żegnamy.

Zacierają więc łapki bo myslą, że mają sprawcę, który się przyznał. Stawiają zarzuty i kierują wniosek o ukaranie do Sądu Grodzkiego.

Sąd wzywa na rozprawę jako obwinionego. Na rozprawnie PRZED PIERWSZYM przełuchaniem obwiniony właściciel jako osoba uprawniona do odmowy złożenia zeznań odwołuje sie do
------------------
Art. 186.
§ 1. Osoba uprawniona do odmowy złożenia zeznań albo zwolniona na podstawie art. 185 może oświadczyć, że chce z tego prawa skorzystać, nie później jednak niż przed rozpoczęciem pierwszego zeznania w postępowaniu sądowym; POPRZEDNIO ZŁOŻONE ZEZNANIE TEJ OSOBY NIE MOŻE WÓWCZAS SŁUŻYĆ ZA DOWÓD ani być odtworzone.
------------------

W konsekwencji protokół przesłuchania właściciela jako świadka moga sobie w ramkach na ścianę w komendzie powiesić. Oskarżyciel nie dysponuje ZADNYM innym dowodem kto prowadził gdy cyknęli. THE END.

Nie mam najmniejszej wątpliwości, że Wysoki Sąd nie poważy się ukarac w takiej sytuacji, bo po apelacji tylko kłopoty sobie Wysoki Sąd na głowe ściągnie.

I to by było na tyle.
Automatyzacji egzekwowania prawa moje stanowcze NIE!

Uprasza się Szanownych Forumowiczów o szukanie dziury w powyższym.
kretyn jakich mało
Labiss
MEGA TROLL

Postprzez siwy » 12/8/2007, 21:01

Zgadzam się z powyższym ale zapomniałeś o jednym;)

Na górce prawnej piramidy mamy rozporzadzenia UE;), które wyraźnie mówią o mozliwości ukarania bez zdjęcia prowadzącego, ponadto w marcu wprowadzone zmiany przez MSWiA równiez doprowadziły do tego, że mogą Cie drapnąć bez takiego zdjęcia.
siwy
Świeżak

Postprzez R1 » 12/8/2007, 21:02

z punktami tak jest, jak nie widać kierowcy, to nikomu nie przyznają...
R1
Bywalec

Postprzez Labiss » 12/8/2007, 21:05

Nic mi o tym nie wiadomo.
kretyn jakich mało
Labiss
MEGA TROLL

Postprzez siwy » 12/8/2007, 21:06

Z punktami tak, muszą mieć dowód rzeczowy - w tym przypadku zdjęcie - aby ukarać konkretną osobę, zaś mandat za wykroczenie dostaje hehe pojazd, czyli dalej jego prawomocny właściciel.
siwy
Świeżak

Postprzez Leitho » 12/8/2007, 21:09

gadalem ostatnio ze sasiadem policjantem, i mowi ze sa fotoradary ktore robia zdjecie tylkowi pojazdu, wiec motocykl nie moga tak bezkarnie szalec. a jak juz zrobi zdjecie to mandacik i tak przyjdzie do wlasciciela, chyba ze wczesniej zglosil kradziez pojazdu
Na kolana chamy !
Leitho
VIP Ścigacz.pl

Postprzez R1 » 12/8/2007, 21:11

no to cały czas o tym mówie :P ... w najgorszym wypadku dostajesz mandat a punktów nie.... chyba lepiej zapłacić 500 PLN za mandat niż dostać 10 pkt. karnych.. także lepiej bulić mandaty i nie stracić prawka :D
R1
Bywalec

Postprzez Cezarjusz » 12/8/2007, 21:14

Ja tez o tym mowilem,i tu wlasnie jest plus ze tylko kaska leci a punkty nie :)
<zx12r> / <Suzuki dr 650>

"Moja ulica murem podzielona
Świeci neonami prawa strona
Lewa strona cała wygaszona
Zza zasłony obserwuję obie strony "
Cezarjusz
VIP Ścigacz.pl

Postprzez mar111cin » 12/8/2007, 21:31

Swego czasu dosyć było głośno o tym w radiu, mówili właśnie że kierowcy nie przyznają się do prowadzenia pojazdu i że nie można im nic zrobić, było jednak też o tym że wystarczą same tablice rejstracyjne i wtedy jak właściciel nie wskaże kierowcy, to on sam jest obciążany mandatem karnym.

O tych radarach robiących zdjęcia od tyłu czytałem chyba w tamtym roku na WP, są one postawione w olsztynie z tego co pamiętam, bo było tam swego czasu bardzo dużo wypadków z udziałem motocykli.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Ścigacz.pl

Następna strona

Powrót do Hydepark