Nowy skuter, parkowanie, kradzież
• Strona 1 z 1
Nowy skuter, parkowanie, kradzież
Witam, jestem nowy i nieobyty w tych tematach. Zamierzam kupić sobie skuter. Nigdy nie jeździłem żadnym skuterem to będzie mój pierwszy raz. Zastanawia mnie jedno. Czy jak zaparkuje powiedzmy na ulicy przy chodniku (ponieważ mieszkam w bloku i nie mam gdzie parkować), to czy jest duże ryzyko że ktoś ukradnie skuter, są jakieś blokady? Mam takie wizje że ktoś go łapie i go kradnie.
Proszę o odpowiedź.
Proszę o odpowiedź.
- Spodniuszek
- Świeżak
Są renomowane blokady na tarcze hamulcowe, warto je połączyć z alarmem z czujnikiem przechyłu. A czy duże ryzyko? Zależy od regionu.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
A o co chodzi z blokadą kierownicy? Czy to daje jakąś ochronę przed kradzieżą?
Zastanawiam się nad kupnem keeway hurricane. Ten skuter posiada taką blokadę? Co o tym uważacie?
Zastanawiam się nad kupnem keeway hurricane. Ten skuter posiada taką blokadę? Co o tym uważacie?

- Spodniuszek
- Świeżak
hehe keewaya nikt Ci nie ukradnie ;D gwarantuje ;D
a jak juz chcesz kup soibie blokade na tarcze XENA albo inna firma, z alarmem, całkiem niezła sprawa szybko zakładasz, wystarczy ruszyc skuterka i wyje i to dosyc głośno i cięzko na szybko cokolwiek z nią zrobic. ma nawet czujnik metalu wiec jak blisko przyłozysz np łom to juz od razu wyje
a jak juz chcesz kup soibie blokade na tarcze XENA albo inna firma, z alarmem, całkiem niezła sprawa szybko zakładasz, wystarczy ruszyc skuterka i wyje i to dosyc głośno i cięzko na szybko cokolwiek z nią zrobic. ma nawet czujnik metalu wiec jak blisko przyłozysz np łom to juz od razu wyje
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
@Senek
Nie kwestionuję skuteczności tej metody, ale ja średnio wyobrażam sobie wozić metr łańcucha i ciężką kłódkę. Poza tym dobrymi nożycami robi się cyk i przecina łatwo łańcuch, bo z hartowaną kłódką jest ciężej. Żeby odblokować tarczę byłoby dużo roboty, a to już atut że nie będzie łatwo, prawda? Do blokady tarczy można dokupić za grosze takie przypominacze z jaskrawego koloru, przypinane od blokady do kierownicy, a całość ma gabaryty zupełnie niewielkie.
Nie kwestionuję skuteczności tej metody, ale ja średnio wyobrażam sobie wozić metr łańcucha i ciężką kłódkę. Poza tym dobrymi nożycami robi się cyk i przecina łatwo łańcuch, bo z hartowaną kłódką jest ciężej. Żeby odblokować tarczę byłoby dużo roboty, a to już atut że nie będzie łatwo, prawda? Do blokady tarczy można dokupić za grosze takie przypominacze z jaskrawego koloru, przypinane od blokady do kierownicy, a całość ma gabaryty zupełnie niewielkie.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
najprościej mieć zwykły disclock i łańcuch. w skuterze jest miejsce żeby go wozić/trzymać pod siodłem. prawda jest taka, że jak będą chcieli go ukraść to nic nie pomoże, tylko ubezpieczenie. Chodzi o to, żeby złodziejowi się nie opylało grzebać za długo przy zabezpieczeniach. dobre nożyce przetną każdy, napiszę jeszcze raz każdy łańcuch, nawet ten za 2000zł.
obejrzyjcie.
https://www.youtube.com/watch?v=VC3hFr8p2ck (otwórz link)
obejrzyjcie.
https://www.youtube.com/watch?v=VC3hFr8p2ck (otwórz link)
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Tak, a z disclock'iem jest tak: https://www.youtube.com/watch?v=j_tjYgczzkg
Prawda jest taka, że motocykl jest lekki i postawisz go to mogą Ci zawsze ukraść. Dwóch typa, szczypce do metalu, minuta roboty + przenieść go na jakąś pakę i już można odjechać. (Pomijając super ciężkie moto) Takie skuterka raczej nikt Ci nie ukradnie, bo po co kraść coś warte 2 tys. skoro można ukraść coś za 20 tys. i za takimi raczej się rozglądają. Kradną to niepostrzeżenie nawet ze strzeżonych parkingów czy garaży. Innymi słowy: Jak sobie kupisz disclock czy inne zabezpiecznie to na pewno przeciętnego złodzieja zniechęci, ale jak ktoś serio będzie chciał ukraść - to i tak ukradnie.
Prawda jest taka, że motocykl jest lekki i postawisz go to mogą Ci zawsze ukraść. Dwóch typa, szczypce do metalu, minuta roboty + przenieść go na jakąś pakę i już można odjechać. (Pomijając super ciężkie moto) Takie skuterka raczej nikt Ci nie ukradnie, bo po co kraść coś warte 2 tys. skoro można ukraść coś za 20 tys. i za takimi raczej się rozglądają. Kradną to niepostrzeżenie nawet ze strzeżonych parkingów czy garaży. Innymi słowy: Jak sobie kupisz disclock czy inne zabezpiecznie to na pewno przeciętnego złodzieja zniechęci, ale jak ktoś serio będzie chciał ukraść - to i tak ukradnie.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości