Chęć zakupu crossa albo enduraka
• Strona 1 z 1
Chęć zakupu crossa albo enduraka
Witam . Piszę z prośbą o rady .
Jestem zielony jeśli chodzi o jazdę na motorze . Zaraził mnie chęcią do jazdy kolega który też ma zamiar kupować jakiś motor do jazdy po lasach,polach i różnych tego typu drogach i dróżkach , obaj mamy po 16 lat i niestety nie wiemy na co się zdecydować . Opiszę moje pytania w punktach .
1. Kiedy najlepiej kupić motor (miesiąc)
2.Co bedzie najlepszym wyborem na pierwszy motor (16lat , około 180cm wzrostu) budżet do około 5-6 tysięcy
3.Cross czy Enduro
4.Otóż szukałem juz w internecie i spodobał mi się ten YAMAHA DT 125 R tutaj też proszę o opinie z Waszej strony
5.Czy jest jakaś kara gdyby policja zatrzymała mnie na takim motorze gdziec na polnych drogach
6.Jaki jest koszt utrzymywania takiej maszyny
7.Gdzie najlepiej kupować takie motory
Myśle że tyle narazie wystarczy to są najbardziej nurtujące mnie pytania .
Prosze o szybkie odpowiedzi . Pozdrawiam
Jestem zielony jeśli chodzi o jazdę na motorze . Zaraził mnie chęcią do jazdy kolega który też ma zamiar kupować jakiś motor do jazdy po lasach,polach i różnych tego typu drogach i dróżkach , obaj mamy po 16 lat i niestety nie wiemy na co się zdecydować . Opiszę moje pytania w punktach .
1. Kiedy najlepiej kupić motor (miesiąc)
2.Co bedzie najlepszym wyborem na pierwszy motor (16lat , około 180cm wzrostu) budżet do około 5-6 tysięcy
3.Cross czy Enduro
4.Otóż szukałem juz w internecie i spodobał mi się ten YAMAHA DT 125 R tutaj też proszę o opinie z Waszej strony
5.Czy jest jakaś kara gdyby policja zatrzymała mnie na takim motorze gdziec na polnych drogach
6.Jaki jest koszt utrzymywania takiej maszyny
7.Gdzie najlepiej kupować takie motory
Myśle że tyle narazie wystarczy to są najbardziej nurtujące mnie pytania .
Prosze o szybkie odpowiedzi . Pozdrawiam
- G00D
- Świeżak
1) bez znaczenia, mówia że zimą taniej, ale zimą ani to dobrze zrobic jazdy próbnej nie ma jak, ani też za duzo ofert nie ma. jak masz kupic to kupisz i w srodku lata i zimą.
2) zalezy, moim zdaniem najlepiej na początku cos co nie bedzie ostro szarpało budżet przy utrzymaniu, też nie ma co brać super wyczynówki, pozatym nie za ta kase ciezko o cokolwiek wyczynowego do endurzenia
3) tylko enduro jak mowa o lesie
4) opinie - google.pl wpisz fraze i masz nieograniczoną liczbe wypowiedzi o DT, to najpopularniejsze chyba moto tego typu, tutaj nie ma czego przedstawiac i opiniować :d
5) a widziałes kiedys policje na polnej drodze ?
jak to droga publiczna utwardzona nie mozesz jeździc bez prawka, itp itd, chyba że masz wszystkie papiery to wtedy mozesz jeździc. jest w polsce też zakaz wjazdu do lasu, chyba że droga publiczna wiedzie przez las. mozesz jeździc po drogach niepublicznych np dojazdówki na pola dla rolników ( chodzi te miedzy polami ) oraz po terenach prywatnych. a w praktyce bywa róznie
6) jeżeli chodzi o DT to koszt utrzymania stosunkowo jest niski, powiedzmy 300-400 zł rocznie spoko da sie utrzymac maszyne, raz padnie napęd, raz costam w silniku. koszta częsci są niskie, i nie wymagają wymiany jak to w wyczynówkach co kilka praktycznie wyjazdów.
7) nie rozumiem, w polsce ?
szukaj po allegro i tablica.pl najwiecej tam jest ogłoszen
2) zalezy, moim zdaniem najlepiej na początku cos co nie bedzie ostro szarpało budżet przy utrzymaniu, też nie ma co brać super wyczynówki, pozatym nie za ta kase ciezko o cokolwiek wyczynowego do endurzenia
3) tylko enduro jak mowa o lesie
4) opinie - google.pl wpisz fraze i masz nieograniczoną liczbe wypowiedzi o DT, to najpopularniejsze chyba moto tego typu, tutaj nie ma czego przedstawiac i opiniować :d
5) a widziałes kiedys policje na polnej drodze ?

6) jeżeli chodzi o DT to koszt utrzymania stosunkowo jest niski, powiedzmy 300-400 zł rocznie spoko da sie utrzymac maszyne, raz padnie napęd, raz costam w silniku. koszta częsci są niskie, i nie wymagają wymiany jak to w wyczynówkach co kilka praktycznie wyjazdów.
7) nie rozumiem, w polsce ?

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam ponownie . Jak już wspomniałem mam zamiar kupić ten motor na sam początek nauki tylko teraz sie zaczalem zastanawiać .
1.W ile bym się w miarę dobrze nauczył jeździć .
2.Czy ten motor mi się nie zniszczy zbyt szybko
martwię się o to bo koszt wynosi około 4tysięcy i boje się że zniszczę go podczas nauki . Narazie to tyle 
1.W ile bym się w miarę dobrze nauczył jeździć .
2.Czy ten motor mi się nie zniszczy zbyt szybko

- G00D
- Świeżak
1. tego Ci nikt nie powie bo to od Ciebie zależy
sam zobaczysz
2. nie tylko podczas nauki coś się psuje
troche tylko poczytaj o co musisz zadbać chociażby czyszczenie filtra powietrza albo smarowanie łańcucha. nie szaleć na zimnym silniku itp. jak dbasz tak masz, prosta zasada
jak na pola lasy to taniej dostaniesz DT bez papierów. dobrze żebyś miał na zapas po kupnie pare groszy bo nie wszystko sprawdzisz na oględzinach

2. nie tylko podczas nauki coś się psuje

jak na pola lasy to taniej dostaniesz DT bez papierów. dobrze żebyś miał na zapas po kupnie pare groszy bo nie wszystko sprawdzisz na oględzinach
- xawaxus
- Świeżak
1) dokładnie nikt ci nie powie, mozesz nigdy w zyciu nie nauczyc sie technicznej jazdy, a moze ci to przyjsc szybko, wszystko zalezy od wrodzonych umiejętnosci i tego jak sie bedziesz starał
2) DT to bardzo tanie motocykle, nawet jak uszkodzisz, cokolwiek to remont czy wymiana bedzie tania, spalisz sprzegło na przykład to wymiana to jest godzinka roboty tarcze pewnie koło stówki. i zrobione. wywalisz sie no to plastiki spoko dostaniesz uzywki, kierownice po stówke też chodza jakes sensowniejsze. raczej sie nie ma czego bać
pozatym jak DT była by za droga - to w ogóle sie w to nie pchaj bo tanszego sprzetu chyba nie ma ;D
2) DT to bardzo tanie motocykle, nawet jak uszkodzisz, cokolwiek to remont czy wymiana bedzie tania, spalisz sprzegło na przykład to wymiana to jest godzinka roboty tarcze pewnie koło stówki. i zrobione. wywalisz sie no to plastiki spoko dostaniesz uzywki, kierownice po stówke też chodza jakes sensowniejsze. raczej sie nie ma czego bać

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A czym mam sie kierowac kupujac taki motor . Zalozmy ze juz wybralem sobie jakas oferte na allegro albo tablicy ale moze byc cos tam "dokolorowane" ;/ czy moglbym poprosic Was aby ktos znalaz mi dobry temat bez zadnych minusow i bardzo wiarygodny? Poprostu boje sie ze popelnie blad i kupie jakies gown** .
- G00D
- Świeżak
nie za bardzo rozumiem jaki temat masz na myśli. po prostu wygoogluj i czytaj oglądaj co tylko sie da na temat co sprawdzić przy zakupie motocykla. a jak szukasz ofert to najlepiej po remoncie i wtedy pytaj czy można obejrzeć paragony i z kiedy te paragony są 

- xawaxus
- Świeżak
niestety kupowanie przez neta to totolotek, moze trafisz moze nie, dlatego zawsze jak sie nie znasz a jedziesz oglądać weź ze sobą kogos kto sie zna, chociazby mechanika jakiegos po pracy za pare zł. na pewno lepiej dać komuś, niz potem pakować w niepotrzebny remont. sam dobrze raczej nie kupisz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- mzetzkodeina
- Świeżak
hehe twoja decyzja ;P jak masz zamiar jeździc po drogach publicznych bez prawka nawet nie ma co jechac. z kolei w sam teren szkoda kasy na prawko, raz że kasy dwa że stresu 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1