Napęd - konieczna wymiana ?
• Strona 1 z 1
Napęd - konieczna wymiana ?
Siema,
Łańcuch w moim motocyklu stracił kilka o-ringów, po za tym nie jest jakoś specjalnie rozciągnięty czy nierówny. Pytanie czy muszę go koniecznie wymienić, czy może pociągnie jeszcze z 2, 3 tys w kolejnym sezonie? Mówiąc szczerze trochę już kasy wpakowałem w maszynę, problematyczne będzie wyciągniecie kolejnych 5 stówek na napęd do wiosny.
Łańcuch w moim motocyklu stracił kilka o-ringów, po za tym nie jest jakoś specjalnie rozciągnięty czy nierówny. Pytanie czy muszę go koniecznie wymienić, czy może pociągnie jeszcze z 2, 3 tys w kolejnym sezonie? Mówiąc szczerze trochę już kasy wpakowałem w maszynę, problematyczne będzie wyciągniecie kolejnych 5 stówek na napęd do wiosny.
-
power_bit - VIP Ścigacz.pl
Ale ze jakich oringow? Chodzi Ci o gumowe uszczeleczki? A jak sie tego dopatrzyles? Ogladasz go z lupa? A po co Ci te gumki? Nasmarowany jest, niewyciagniety to jezdzij.
-
mirekm71 - VIP Ścigacz.pl
zgaduje ze "o-ringi" o ktorych mowi to pewnie rolki. Kiedys (nie wiem jak) padla mi taka jedna rolka, czyli bylo sam sworzen. Przez to powstala taka dziwna dziura i lancuch szarpal, nie ciagnol plynnie. Dalo sie to czuc, skoro on ma kilka rolek wywalonych to nie dziwie sie ,ze juz troszke wpakowal w to moto.
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
-
mirekm71 - VIP Ścigacz.pl
Nie mówię o stalowych rolkach, tylko tych gumkach miedzy rolkami właśnie, w załączniku daje poglądowe foto, oczywiście to nie mój łańcuch, bo ten faktycznie zaszedł już rdzą
(otwórz link)
(otwórz link)
-
spoko mozna smigac. oczywiscie przyspieszy to zuzycie... no ale sa łancuchy bezorignowe które są identyczne pod względem materiałów itp tylko ze posiadaja uszczelnie nie które dodatkowo chroni... wiec od tak z wyajzdu na wyjazd łancucha takim czyms nie załatwi ;P napęd tak czy siak bedzie miał do wymiany w całości. bo przez brak oringów nie bedzie sie równomiernie rozciągał i zębatki szybciej poleca... ale tyle co chce wyjeździc spoko da rade
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):spoko mozna smigac. oczywiscie przyspieszy to zuzycie... no ale sa łancuchy bezorignowe które są identyczne pod względem materiałów itp tylko ze posiadaja uszczelnie nie które dodatkowo chroni... wiec od tak z wyajzdu na wyjazd łancucha takim czyms nie załatwi ;P napęd tak czy siak bedzie miał do wymiany w całości. bo przez brak oringów nie bedzie sie równomiernie rozciągał i zębatki szybciej poleca... ale tyle co chce wyjeździc spoko da rade
Odpowiadasz na ten post do mojej osoby, czy mówisz do innych pomijając mnie ? "nie załatwi" "będzie miał" ?
Rozwiązaniem jest wymiana samego łańcucha ? Czy może po prostu jeździć jak jest i wymienić za jakiś czas całość ?
-
Nie wymienia się samego łańcucha bo to się mija z celem. Pośmigaj jeszcze, dojedz napęd (do granic zdrowego rozsądku oczywiście) a potem wymień całość. Jak napęd będzie do wymiany to da o sobie znać i na pewno bedziesz wiedział że już czas na wymianę
- Jasiu123
- Świeżak
Odświeżam temat ponieważ dostałem cynka od znajomego, że sprowadził fazera na części i jest tam również napęd.
Zestaw (dwie zębatki i łańcuch) mogę dostać za przysłowiową flaszkę. Pytanie czy warto bawić się w zakładanie używanego napędu? Łańcuch i zębatki są firmy DID, nie widać na nich jakiegoś większego zużycia, wszystkie oringi są całe, koła zębate nie są wytarte, dotyczy to również zębatki zdawczej. Wszystko jednak leży w kartonie, motocykl jest w klamotach i łańcuch może być np. rozciągnięty, ale z drugiej strony będzie mnie to kosztowało 0,5 krupnika za 18zł
Zestaw (dwie zębatki i łańcuch) mogę dostać za przysłowiową flaszkę. Pytanie czy warto bawić się w zakładanie używanego napędu? Łańcuch i zębatki są firmy DID, nie widać na nich jakiegoś większego zużycia, wszystkie oringi są całe, koła zębate nie są wytarte, dotyczy to również zębatki zdawczej. Wszystko jednak leży w kartonie, motocykl jest w klamotach i łańcuch może być np. rozciągnięty, ale z drugiej strony będzie mnie to kosztowało 0,5 krupnika za 18zł
-
Sprawdz jego zuzycie. Wedlug serwisowki. Patrz ze moze byc nierowno rozciagniety. Jest zima zbieraj na nowy naped.
-
Seba_ER5 - VIP Ścigacz.pl
chyba że też zębatki wyśmigane wtedy nie ma sensu, bo nawet z nowym łancuchem, i starymi zebatkami daleko nie zajedzie. jak kolega wyzej napisał - sprawdź jak to wygląda potem myśl.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Sprawdzałem i wizualnie wygląda bardzo dobrze, koła zębate są proste nie zjechane. Łańcuch wygląda w zasadzie jak nowy, nie jest zawalony syfem, piachem. Wiadomo, że najlepiej jest kupić nowy napęd, ale może warto chociaż sprawdzić czy coś z tego będzie skoro nic nie kosztuje.
Niektóre chwile, zapomina się przez całe życie
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa