Zobacz wątek - Najlepszy komplet ubrań na CBR?
NAS Analytics TAG

Najlepszy komplet ubrań na CBR?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Najlepszy komplet ubrań na CBR?

Postprzez cup12552 » 28/7/2012, 12:09

Witam jesienią kupie pierwsze poważne moto będzie to prawdopodobnie CBR f4/f4i lub jakis hornet/fazer to jeszcze zależy co się trafi w dobrym stanie.
Zakupu chciałbym dokonać jakoś październik/listopad ale myślałem czy warto wcześniej zacząć kompletować strój. Ew. kupić dopiero wtedy ale wiedzieć już czegp szukać.

Aktualnie jeżdżę skuterem peugeota 125cc i mam tylko kask shark RSV oraz skórzane rękawice za 140zł mniej znanej firmy lecz nieźle wykonane.Myślę jednak że i kask i rękawiczki trafią do pasażera.

Aktualnie mam kasy pod dostatkiem więc myślałem żeby kupić wszystko jak najlepsze z założeniem że nie będę tego musiał zmieniać przez najbliższe 10 lat.
Powiedzcie mi na ile starczają takie ubrania motocyklowe?

Potrzebuje :
rękawiczki-chciałbym najlepsze bo to żeby mieć wygode i dobre czucie w dłoniach jest dla mnie b. ważne nawet jakbym miał 500zł za nie zapłacić.

kurtkę - podobają mi się skurzane, tu już nie musi być najlepsza ale chciałbym żeby była bardzo porządna

spodnie-myślałem o takich jeansach motocyklowych zeby nie wyglądać dziwnie jak będę w nich chodził, bo motocykla będę też używał do praktycznych dojazdów do miasta itp a nie tylko trasy.

buty-z wyglądu lubie te wysokie, pewnie są też bezpieczniejsze bo lepiej usztywniają kostkę.

kask- tutaj bym też nie oszczędzał tylko kupił najlepszy jaki jest. Może mieć wbudowany zestaw słuchawkowy bluetooth albo dokupie sobie jakiś z tego: http://www.kontel.pl/s/Cardo,200.html wiec seryjnie montowany nie jest tak ważny.

Może teraz bym kupił tylko nowe rękawice + kask a kurtkę spodnie buty razem z motocyklem w listopadzie.Nie wiem jak radzicie.Nie mam budżetu ograniczonego w żaden sposób ale nie chce też wyrzucać pieniędzy w błoto tylko podjąć rozsądny wybór.

Co polecacie? Dodam że podobają mi się produkty alpinestars i fajnie jakbym np rękawice + kurtkę + buty kupił tej firmy,spodnei wyglądające jak normalne jeansy + kask dobrej firmy.
cup12552
Świeżak

Postprzez Bosman » 28/7/2012, 12:35

Ubrania motocyklowe z najwyższej półki starczają na wiele lat lub do pierwszego wypadku, proste.

Jednym z najwyższych modeli rękawic są obecnie Handroidy od Knoxa (znienawidzone przez połowę motocyklistów, z tego względu że ich na nie nie stać i dają +100 do lansu :) )

Obrazek

Kask najdroższy hmm... jak cię stać to ja bym brał ARAI RX7-GP (malowanie przykładowe)

Obrazek

Buty polecam najwyższy model SIDI VORTICE (regulacja aby doskonale dopasować do nogi, system dzięki któremu nie skrecimy kostki, materiał nie skóra tylko Lorica, opatentowane slidery SIDI itd.)

Obrazek

Testy rękawic, kasku i butów znajdziesz spokojnie na googlach, jest to super sprzęt, w tym kasku jeździ się w MotoGP więc to o czymś świadczy.

Mówisz że resztę chcesz kupić potem to się nie rozpisuje.[/list]
Bosman
Świeżak

Postprzez cup12552 » 28/7/2012, 13:33

Tzn. żeby było jasne, nie szukam NAJDROŻSZEGO tylko najlepszego przy zachowaniu rozsądku :) Mam nie ograniczony budżet ale to nie znaczy że chce wydać 15 000 na ubrania bo za tyle to ja motocykl kupuje ;)

Niby mogę kupić i teraz ale puki nie mam motocykla w kurtce i spodniach nie będę raczej jeździł na skuterze .

Nie zależy mi na lansie, Jeśli te handroidy są faktycznie lepsze od takich np za 300-500zł to mogę na nie wydać ten 1 000 ale jeśli różnica jest znikoma i sprowadza się to tylko do +100 do lansu to wolę wydać te pieniądze na coś innego ;)
Po przeczytaniu recenzji stwierdzam że chyba warto 800zl na te rękawice wydać ;) Chyba że polecacie jakieś alternatywy?
Ostatnio edytowano 28/7/2012, 13:45 przez cup12552, łącznie edytowano 1 raz
cup12552
Świeżak

Postprzez carma » 28/7/2012, 13:44

Kask utzrmuje swoje właściwości przez 3,4 lata z tego co pamiętam. Więc nie licz ze będziesz w tym samym przez 10 lat jeździł. Rękawiczki też wątpię by wytrzymały tyle kilometrów. Co do kombi to musisz liczyc się ze szlifami itd.

Kask Caberg , Kombi Suomy, alpinestar. Buty .Sam mam Suomy Racing mogę je polecić, ale duzo osób jezydzi np w sidy. Rękawiczki będą napewno namawiać cię na knox. Zrobisz jak umarzasz. Według mnie przerost treści nad włąsciwościam. Polecam held. Nie zapomnij o dobrej bieliźnie. Jansy motowear są spoko.
motorynka- aprillia scarabeo --- Yamaha xj 600 ;)
carma
Świeżak

Postprzez cup12552 » 28/7/2012, 13:49

Jeśli jest tak jak mówisz że kask utrzymuje właściwości 3-4 lata nie widze sensu wydawania 3,5 tysiąca na kask, myślałem że utrzymuje dłużej i że kask wysokiej klasy do góra 2 000zł.Ja nie będę jeździł torowo więc też nie ma sensu ładować się w takie coś moim zdaniem.

co sądzicie o tych butach: http://4bikes.pl/alpinestars-smx-plus-x ... p-108.html ?
Jest duża różnica między tymi a SIDI VORTICE ? Bo jeśli warto te 400zł dopłacić to nie ma problemu ale te alpine'y mi się bardziej podobają ;)
Ostatnio edytowano 28/7/2012, 13:52 przez cup12552, łącznie edytowano 1 raz
cup12552
Świeżak

Postprzez cup12552 » 28/7/2012, 14:03

Rozsądnym wydaje mi się wydać do :
1 000zł na rękawice,
1 000zł buty
2 000 kask
2 000 kurtka
1 000 spodnie,

Jednak jeśli warto do czegoś dołożyć więcej mogę dołożyć więcej a jeśli coś za połowę ceny będzie tylko troche gorszę to wolę zaoszczędzić i kupić coś tańszego więc podane ceny są tylko orientacyjne, takie kwoty wydaja mi się rozsądnym wydatkiem.Dlatego nie chciałem dawać konkretnego budżetu.

ps. kombinezonu nie chcę bo przez połowę mojego czasu będą to praktyczne dojazdy, do miasta, do miast w okolicy pozałatwiać sprawy itd więc wolałbym mieć albo osobno spodnie i osobno kurtkę, albo kurtkę na moto a spodnie jeansy na motocykl. Żebym np jadąc załatwić coś na mieście czy przebijając się w korkach przez centrum wrocławia na uczelnię, mógł ubrać kurtkę + zwykłe spodnie, a wieczorem lub w weekendy jadąc pojeździć gdzieś w trasy ubrać do tego spodnie dedykowane na motocykl.

http://www.4motos.pl/Kurtka-Alpinestars-Scream-Monster

oraz http://intermotors.pl/product-pol-6668- ... arny-.html

Jak myślicie którą wybrać? chyba że polecicie coś jeszcze lepszego w podobnej cenie ?
cup12552
Świeżak

Re: Najlepszy komplet ubrań na CBR?

Postprzez Bosman » 28/7/2012, 15:22

cup12552 napisał(a):Aktualnie mam kasy pod dostatkiem

przy wybieraniu wspierałem się tym co napisałeś :)

a za siódemaka spokojnie dostaniesz zajebisty zestaw, buty i rękawice które zaproponowałem kosztują łącznie koło dwójki więc mieszczą się w twoim limicie, a są kozackie.

co do rękawiczek ja bym wziął jedne lepsze PLUS taki bajer:

http://www.sklepikmotocyklowy.pl/rekawi ... rers_id=10

pomyśl jeszcze o bieliźnie termoaktywnej (polecam Brubeck Cooler) i kominiarce termo (tutaj Body Dry)
Bosman
Świeżak

Postprzez cup12552 » 28/7/2012, 16:01

No mam pod dostatkiem co nie znaczy że jak będę się uczył jeździć i jeździł bardziej rekreacyjnie niż sportowo warto wydawać aż tyle na ubrania, przez mam kasy pod dostatkiem chodziło mi o to że chcę sprzęt z górnej półki ale nie koniecznie super drogie modele dla zawodników.

Ten patent z dodatkowym ocieplaczem rękawic mi się podoba, chyba się skuszę na handroidy, jedynie co to się waham czy te buty co podałeś czy te: http://4bikes.pl/alpinestars-smx-plus-x ... p-108.html jakoś bardziej mnie te alpine przekonują ;)

Co sądzicie o tych 2 kurtkach co podałem wyżej? Ja myślę ze znajdę modele które mnie interesują przez internet a pozniej poszukam ich po okolicznych sklepach (jest jeden czy dwa naprawdę duże sklepy w okolicy) i tam przymierze czy pasują ;)

I jaki kask polecicie do 2 000zł? Ważne żeby był wygodny i nie było w nim bardzo głośno (ponieważ chce zamontować zestaw słuchawkowy do rozmow z pasażerem i odsłuchiwania audycji.) mile widziana blenda przeciwsłoneczna i już wbudowany bluetooth(ale to nie konieczne skoro można dopasować te zestawy scala rider )
cup12552
Świeżak

Postprzez Bosman » 28/7/2012, 16:18

Wiesz co ja po prostu przymierzyłem Alpiny i Sidi, bardziej mi przypasowały te drugie dlatego też je kupiłem, dodam że jestem bardzo zadowolony.

Handroidy są też znakomite tylko koniecznie przymierz! Bardzo różnią się rozmiarówką porównując np. do Alpinestarsa

z kasków popatrz na firmy: ARAI, SHOEI i SCHUBERTH - każdy z nich w kwocie ~2000zł to niemal najwyższa półka
Bosman
Świeżak

Postprzez cup12552 » 28/7/2012, 16:56

a jakieś konkretne modele kasków spełniające moje wymagania polecicie?np. takie jak wy używacie i wiecie że się sprawdzają itp ;)
cup12552
Świeżak

Postprzez cup12552 » 28/7/2012, 19:44

Ok,ok w przyszłym tygodniu pojeżdżę po sklepach i spróbuje znaleźć coś z tego co tu wymienialiście.Dam wam znać co znalazłem i czy pasowało(czyli czy kupiłem już czy szukam dalej).
cup12552
Świeżak

Postprzez Bosman » 28/7/2012, 21:05

Jak jesteś z Warszawy czy okolic to:

Handroidy przymierzysz na ul. Połczyńskiej (sklep 4FanBike)

Sidi na ul. Malownicza (Honda Plaza)

Alpinestars buty i rekawiczki ul. Łopuszańska (Liberty Motors)

sklepy są blisko siebie.
Bosman
Świeżak

Postprzez cup12552 » 28/7/2012, 22:58

Niestety nie, myślałem że po " Żebym np jadąc załatwić coś na mieście czy przebijając się w korkach przez centrum wrocławia na uczelnię, " stwierdzisz ze mieszkam we wrocku ale tez nie, tam będę za rok studiował i zakładam w przysżłości że przez korki się będę przebijał.

Mieszkam w Tarnowskich Górach, to blisko Katowic,Bytomia,Chorzowa,Gliwic.
W moim mieście jest jeden ogromny salon GMS : http://www.gms.com.pl/ niestety nie ma ubrań na stronie ale byłem tam raz i jest tego OGROM, nigdy nie widziałem tylu motocykl w jednym miejscu ;)
Jakbym tam nie dorwał to nie daleko jest taki sklepu "motomoda24" chyba sie nazywa, widzialem tam calkiem sporo ubrań.
A jak tam nie znajdę czego szukałem to wam powiem i doradzicie mi coś z tych okolicznych miast o których pisałem.Mam jednak nadzieje że w GMS będzie wszystko.
cup12552
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe