Problem z biegami po zmianie oleju Kawasaki Ninja Zx9r 2001
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Problem z biegami po zmianie oleju Kawasaki Ninja Zx9r 2001
Witam. Mam problem z moim kawasaki Zx9r 2001r. Zmienilem w nim olej na Motul 5100 10W40 i id tego czasu blokuja mi sie biegi. Poszperalem troche w necie i znalazlem, ze to wlasnie moze miec cos wspolnego z wymiana tego oleju. Moze ktos z was tez mial taki problem i moze mi poradzic, co mam zrobic:) 

- dixa
- Świeżak
zmienialem olej na zimnym silniku. Przejechalem 8 km i poczulem, ze mi biegi ciezko wchodza. Tak jakby nie rozprzeglalo. Wrocilem do domu i pierwszy bieg wchodzil na zgrzycie i nie moglem na luz wrzucic.Zdecydowalem, ze sprobuje wlac stary olej spowrotem i po przejechaniu paru kilometrow wszystko sie spowrotem uregulowalo. Teraz niewiem, jaki olej mam wlac bo niechce na tym starym jezdzic.czy ktos moze mi doradzic?Czy to jest zle, ze zmienilem ten olej na zimnym silniku?
- dixa
- Świeżak
To teraz olej się zmienia na zimnym silniku? Ciekawa teoria... Przecież zimny olej jest gesty, a gorący rzadki tak więc chyba logiczne jest że nie zmienia sie oleju na zimnym. Masz tam za dużo oleju teraz.
-
grunder - Mieszkaniec forum
olej kupilem na ebay wygladal na orginal chyba ze jakis stary,moze przeterminowany jes tam jakas data warznosci? zaduzo oleju to niebylo widzialem w okienku stan po przejechaniu.M zamiar wlac teraz MOTUL 10W60 czy to ok czy mi odradzacie.DZieki z gury za opowiedzi jestem zakrecony juz z tol sprawa.
- dixa
- Świeżak
Niestety jest wiele podróbek olejów silnikowych. Olej powinien mieć składniki upraszczające zmiane biegów.
Wiem, że Castrol napewno ma taki dodatek.
Zabierz troche oleju nowego i porównaj go z tym samym motulem u znajomego. Jeśli kolor będzie się różnił to coś jest nie tak.
http://img853.imageshack.us/img853/9859/motulfake06.jpg Mimo, że samochodowy to widać różnice.
Wiem, że Castrol napewno ma taki dodatek.
Zabierz troche oleju nowego i porównaj go z tym samym motulem u znajomego. Jeśli kolor będzie się różnił to coś jest nie tak.
http://img853.imageshack.us/img853/9859/motulfake06.jpg Mimo, że samochodowy to widać różnice.
- hubi199
- Bywalec
Kup oliwe ze sprawdzonego miejsca. Jak wszystko bedzie ok to OSTRO jedz negatywem sprzedajacemu i zglos sprawe do pay pal. Postrasz ze wyslesz probki oleju do motula w celu sprawdzenia i ze zamkniesz mu konto na ebay. Zazwyczaj wymiekaja wtedy i oddaja kase bez problemu
NIGDY nie kupuj plynow na aukcjach internetowych.
NIGDY nie kupuj plynow na aukcjach internetowych.
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
miesiac temu zmienialem olej na wlasnie Motula5100 10W40 i wszystko chodzi idealnie nawet powiem ze biegi wchodza lepiej niz przed wymiana ale olej kupilem normalnie w sklepie motocyklowym kosztowal 140zl za 4 litry przez internet tez bym nie kupowal
-
sonycbr77 - Bywalec
Teraz z tymi olejami to takie motywy są- skupują butelki po oryginalnym oleju i leją jakieś gów*wno..... Jak mi o tym powiedział znajomy w warsztacie to nie mogłem uwierzyć, normalnie banda debi*li się szerzy
-
KAPELA911 - Bywalec
rozgrzej silnik, spuść olej, sprawdz jaki powinien był według katalogu np.(10w40 motul lub castrol ) specjalny do motocykli i jak będziesz zmieniał wymień na 100 % filtr oleju i powinno się poprawić,, a na tym nie jezdzij bo ktoś mógł nalać jakiegos samochodowego oleju... I taka przyczyna się dzieje, bo to musi być olej silnikowo przekładniowy....
- patro185
- Świeżak
No dobra piszecie, ze nie nalezy kupowac oleju z alledrogo bo sprzedajÄ… podroby.
Ostatnio bralem Motula 5100 10w40 tylko, ze od jakiegoÅ› kolesia co prowadzi sklep i sprzedaje tez na alledrogo.
Chyba jeden czort czy udalbym się po olej osobiscie do sklepu czy mi wsłal pocztą. No chyba ze ma oddzielne połki i na jednej trzyma oryginalny olej dla klientow co kupują w sklepie a na drugiej podróbe do wysyłki.
Wylałem castrola i wlałem motula z allegro i moto wcale gorzej nie pracuje.
Jedynie musiałem dokręcić jedną śrubę od dekla bo się zaczął pocić, ale to chyba wina innej konsystencji oleju (albo śruba byla za slabo dokrecona)
Ostatnio bralem Motula 5100 10w40 tylko, ze od jakiegoÅ› kolesia co prowadzi sklep i sprzedaje tez na alledrogo.
Chyba jeden czort czy udalbym się po olej osobiscie do sklepu czy mi wsłal pocztą. No chyba ze ma oddzielne połki i na jednej trzyma oryginalny olej dla klientow co kupują w sklepie a na drugiej podróbe do wysyłki.
Wylałem castrola i wlałem motula z allegro i moto wcale gorzej nie pracuje.
Jedynie musiałem dokręcić jedną śrubę od dekla bo się zaczął pocić, ale to chyba wina innej konsystencji oleju (albo śruba byla za slabo dokrecona)
-
omerx - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości