Zobacz wÄ…tek - <i>[biblioteka]</i> Jazda motocyklem bez prawa jazdy -...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Jazda motocyklem bez prawa jazdy -...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 15/6/2011, 18:30

Komentatorzy napisał(a):mam prawko b spowodowałem kolizję z mojej winy dostalem mandat i punkty. czy poszkodowany dostanie zwrot kosztow z mojej polisy oc czy ja bede musial zwrocic ubezpieczycielowi poniesione koszty?<br><hr>plaster220<br>
Płacisz składkę, więc ubezpieczyciel nie ma prawa żadać od Ciebie zwrotu kosztów naprawy poszkodowanego autka. Jednak Twoja przyszła składka może poszybować w górę.<br><hr>willhelm
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez emkags » 15/6/2011, 20:49

Ja osobiście jeżdżę bez A... Ale za tydzień mam nadzieję, że to się zmieni.. :)
A policjanci.. mimo wszystko są bardzo wyrozumiali :) Mnie raz zatrzymali.. i po krótkiej rozmowie i zwracaniu się na początku per Pan puścili.. Jednak myślę, że miałam farta, że na takich trafiłam :) Ale konsekwencje by nie były miłe... odholowanie + mandat 300zł ;)
emkags
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 29/6/2011, 23:43

witam przed kilkoma dniamu zakupiłem skuter Malaguti 125 ;) sprowadzony z franci przegląd zrobiony oc wykupione dowód rejestracyjny francuski jest przekreslony i napisana jest jakaś data na nim ,podobno dzien wyrejestrowania pojazdu .
policja zatrzymując mnie do kontroli powiedziała że motor nie może sie poruszać po drogach ponieważ nie jest zarejestrowany czy mieli racje? ja nie posiadając prawka na motor dostałem 300 zł mandatu i wezwano lawete mimo tego że posiadam prawko kat b czyli jakieś pojecie o ruchju drogowym mam i powinienem odprowadzic motor :) zadzwoniłem wtedy po tate który posiada praw. kat a przyjechał na miejsce i odwołano tą lawetę. czy policja miala racje wzywając lawete ? w takim razie z tego co oni mówili wszystkie samochody i motocykle które są spowadzane za granicy na innych blachach nie są dopuszczone do ruchu nie mogą sie poruszać <br><hr>mck_
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 28/7/2011, 08:08

a ja nie mam i nie jeżdze szanujcie życie<br><hr>seleman
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/8/2011, 23:10

a ja dalej uwazam ze nie oplaca sie robic prawka na motor bo wiecej przy tym pieniedzy strace i nerwów ktorych mi nikt nie wroci a tak to jak mnie policja złapie to zapłace te 300 zł a zeby mnie 2 razy złapała w ciagu jednego roku to bym musiał miec wyjatkowego pecha a i tak nawet za 3 mandatem ii tak bardziej sie oplaci zaplacic mandat mam w d*** nasze panstwo ktore wcale niedba o bezpieczenstwo na drodze tylko zbija kase na prawach jazdy i egzaminach,a gdyby mandat wynosił 5000 zł za jazde bez uprawnien to i tak by to nic nie zmienilo bo wtedy niedosc ze nikt by nie robił prawka na motor to jeszcze by przestali jezdzic bez prawka bo by wszyscy sie bali i jaki jest z tego wniosek??-niech panstwo sie cieszy przynajmniej kase ma z tych 300-500 złotowych mandatow to tak samo jak z wodka gdyby 0,5 kosztowalo 50 zł to nikt by nie kupil tego a tak 20 zł srednio to jak na polskie zarobki normalna cena jednak bardziej liczy sie wiekszy obrót<br><hr>amator
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/8/2011, 23:20

mam prawko na B od 2007 roku wiec 4 lata i 4 lata jezdze autem i ani razu niemialem kontroli przez policje wiec jaki wniosek?? nie oplaca sie robic na kat A,szansa ze mnie skontroluja jest bardzo mała wiec naco mi kat A?? nato zebym tylko miał?? kto mnie sprawdzi ze jezdze bez prawka motorem?? jakie sa szanse ze w ciagu calego zycia jazdy motorem bez prawka zarobie mandatów o łacznej wartosci przekraczajacej koszty kursu na motor?? <br><hr>aaa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/9/2011, 22:33

Komentatorzy napisał(a):mam prawko na B od 2007 roku wiec 4 lata i 4 lata jezdze autem i ani razu niemialem kontroli przez policje wiec jaki wniosek?? nie oplaca sie robic na kat A,szansa ze mnie skontroluja jest bardzo mała wiec naco mi kat A?? nato zebym tylko miał?? kto mnie sprawdzi ze jezdze bez prawka motorem?? jakie sa szanse ze w ciagu calego zycia jazdy motorem bez prawka zarobie mandatów o łacznej wartosci przekraczajacej koszty kursu na motor?? <br><hr>aaa<br>
Obyś sie nie zdziwił. "Zatrzymywalność " przez Policje zależy też od tego czym jedziesz. Takie przynajmniej wnioski mi się nasuwają z własnych doświadczeń. Jak jeździłem BMW to mnie prawie każdy patrol zatrzymywał jak leci. Czasem na trasie 20 km bywało że dwa razy nawet. I nie z powodu prędkości czy złamania przepisów ale do zwykłej kontroli. Teraz mam inne auto (mazda 3) już 1,5 roku wcześniej Mazda 323 i nie pamiętam kiedy mnie ostatnio zatrzymali. Także nie porównuj auta do moto, bo pewnie na motocyklistów się bardziej policjanty czają :)<br><hr>LAQ
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/9/2011, 11:20

Ja mam BCDE. Mogę legalnie prowadzić tira, autobus pełen ludzi, ale nie mogę pośmigać sobie na emzetce po wsi. To dopiero śmiech!<br><hr>kierowca BCDE
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/10/2011, 08:41

Dziennikarz-autor ma spore braki w znajomości j. polskiego ogolnie. Obok znanego mu słowa-wyrazu "jakiś" powinien zapoznac sie ze słowem "jakichś" oraz z jego znaczeniem. <br><hr>niestety żenada
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/10/2011, 13:16

Komentatorzy napisał(a):witam przed kilkoma dniamu zakupiłem skuter Malaguti 125 ;) sprowadzony z franci przegląd zrobiony oc wykupione dowód rejestracyjny francuski jest przekreslony i napisana jest jakaś data na nim ,podobno dzien wyrejestrowania pojazdu .
policja zatrzymując mnie do kontroli powiedziała że motor nie może sie poruszać po drogach ponieważ nie jest zarejestrowany czy mieli racje? ja nie posiadając prawka na motor dostałem 300 zł mandatu i wezwano lawete mimo tego że posiadam prawko kat b czyli jakieś pojecie o ruchju drogowym mam i powinienem odprowadzic motor :) zadzwoniłem wtedy po tate który posiada praw. kat a przyjechał na miejsce i odwołano tą lawetę. czy policja miala racje wzywając lawete ? w takim razie z tego co oni mówili wszystkie samochody i motocykle które są spowadzane za granicy na innych blachach nie są dopuszczone do ruchu nie mogą sie poruszać <br><hr>mck_<br>
Policja, krótko mowiąc, zrobiła Cię w kalesona i pewnie mieli działę od firmy laweciarskiej. W najgorszym przypadku, policja może poczekać i sprawdzić, czy po pojazd przyjedzie ktoś z kat. A albo czy sam wezwiesz lawetę. Na pewno NIE MIELI PRAWA wzywać lawety!!!!<br><hr>vertige
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 27/10/2011, 21:20

Komentatorzy napisał(a):mam prawko na B od 2007 roku wiec 4 lata i 4 lata jezdze autem i ani razu niemialem kontroli przez policje wiec jaki wniosek?? nie oplaca sie robic na kat A,szansa ze mnie skontroluja jest bardzo mała wiec naco mi kat A?? nato zebym tylko miał?? kto mnie sprawdzi ze jezdze bez prawka motorem?? jakie sa szanse ze w ciagu calego zycia jazdy motorem bez prawka zarobie mandatów o łacznej wartosci przekraczajacej koszty kursu na motor?? <br><hr>aaa<br>
Komentatorzy napisał(a):Obyś sie nie zdziwił. "Zatrzymywalność " przez Policje zależy też od tego czym jedziesz. Takie przynajmniej wnioski mi się nasuwają z własnych doświadczeń. Jak jeździłem BMW to mnie prawie każdy patrol zatrzymywał jak leci. Czasem na trasie 20 km bywało że dwa razy nawet. I nie z powodu prędkości czy złamania przepisów ale do zwykłej kontroli. Teraz mam inne auto (mazda 3) już 1,5 roku wcześniej Mazda 323 i nie pamiętam kiedy mnie ostatnio zatrzymali. Także nie porównuj auta do moto, bo pewnie na motocyklistów się bardziej policjanty czają :)<br><hr>LAQ<br>
No nie da się ukryć, policjanci lubią się czaić na dresiarskie auta i stare auta, a najlepiej jak 2 w 1, czyli stare BWM, Golfy I i II itd. Podobno lubią także maluchy nawet, by sprawdzić stan techniczny i wlepić mandat za jakąś bzdurę. Podobnie rzecz się ma z motocyklistami, zawsze chętnie złapią, a już szczególnie Panowie w busach (flota Policji ostatnio się powiększa o wozy techniczne, w którym aparatury nie mało do sprawdzania np. głośności wydechu, nawet jak nie jesteśmy świadomi, że mamy coś nie tak). Strach jest, to prawda, nawet jak się grzecznie jeździ. Spotykałem miłych panów policjantów (i osobiście i na drodze, np mruganie światłami by mnie poinformować bym włączył swoje), ale spotkałem też nie miłych, chamskich, którzy mają ludziom za złe, że musieli z łóżka wstać do roboty. Nigdy nie wiadomo na kogo się trafi :) <br><hr>prawda
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 27/10/2011, 21:21

Jazda bez prawka, to już debilizm. Może i komuś się wydaje, że umie jeździć, ale chyba tylko jemu, szczególnie jak spowoduje wypadek. Te 30h nie jest po to by się nauczyć perfekcyjnie latać, tu trzeba lat, ale te 30h przydaje się by poznać maszynę dobrze, pod okiem kogoś kto ma pewne doświadczenie w tej kwestii. Oczywiście autor słusznie zauważył, że są instruktorzy, którzy (mówiąc kolokwialnie) kładą na to laskę, ale są też tacy, którzy znają się na rzeczy, bacznie obserwują podopiecznych i poprawnie kierują na to, by nie tylko dobrze zdać egzamin, ale też na to by dobrze jeździć. Osobiście miałem instruktora, który był fascynatem motorów i czynnie na nich jeździł. Wystarczy się często rozejrzeć przed zapisem, podejrzeć ich na mieście na trasach. Góra godzina, może dwie na ławce z kolegą przy piw.. znaczy herbacie :) Ale jak ktoś chce tylko zdać i legalnie się rozbijać.. nic nie pomoże, nawet dobry instruktor o ile na takowego taki wariat trafi. Głupoty się nie wyleczy.<br><hr>głupoty się nie wyleczy
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 21/11/2011, 13:56

Komentatorzy napisał(a):Witam!!!!
Ja kupiłem jakies dwa tygodnie temu motocykl , a prawko na kat .a robie od miesiąca za 10 dni mam egzamin . Od kupna motocykla jeszcze na nim nie jezdziłem . Poswtawiłem do mechanika na czyszczenie i reglacje gazników itp , w pon go odbieram. Kupiłem kask , kombinezon ,rekawice i jak odbiorę to siadam i w drogę bo nie moge już się doczekac . Na razie po wioskach do miasta sie nie pcham bo trzeba nabyc trochę doswiadczenia .<br><hr>Yamaha YZF 750 R<br>
Ty nie jeździsz bo ci tata nie pozwala ale twój mechanik pewnie nie żałuje sobie, hahaha<br><hr>frank
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/12/2011, 20:09

Jak robisz 100 km rocznie to siÄ™ nie dziwiÄ™ :p<br><hr>ano
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 31/12/2011, 16:39

Komentatorzy napisał(a):Jeżdżę motocyklem od 13 roku życia. Samochodem od 18 roku życia, ale z prawem jazdy. Dzisiaj mam 32 lata i postanowiłem zrobić prawo jazdy kat A. Nie zdałem 3 razy już! 2 razy wymusiłem pierwszeństwo, raz najechałem 2 razy na linię przy ósemce. Egzamin nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.<br><hr>motocyklista <br>
Czasami ci bez prawka jeżdżą lepiej niż ci z prawkiem.<br><hr>Kamil
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/1/2012, 01:55

4 lata jeździłem bez prawa jazdy, był to okres strachu, ale nabyłem w nim umiejętności nieporównywalnie większe niż podczas kursu prawka kat. A&B ;) Zero kontroli, spokojna delikatna jazda nastawiona nastawiona na naukę i obserwacje zachowania innych kierowców zaowocowała tym, że nie miałem jeszcze żadnego wypadku, ani stłuczki, a prawo jazdy posiadam od 4 lat. W sumie jeżdżę już ósmy rok. Nie zrobiłem uprawnień. Nie zrobiłem kat A1 bo wydawało mi się to po prostu nieopłacalne...<br><hr>Fire44
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/1/2012, 22:00

Mam pytanko odnośnie prawka A: Na razie można je robić od 18 roku życia więc do egzaminu będę mógł podejść tego grudnia. Czy w 2013 roku zmieni się wiek zdawania na kategorię A? Jeżeli tak to jeżeli nie zdałbym w grudniu to w roku 2013 w wieku 18 lat (gdy wymagane było by już więcej) po skończonym kursie, mógłbym podejść jeszcze raz do egzaminu?<br><hr>Filip
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/1/2012, 18:31

Komentatorzy napisał(a):Ja mam BCDE. Mogę legalnie prowadzić tira, autobus pełen ludzi, ale nie mogę pośmigać sobie na emzetce po wsi. To dopiero śmiech!<br><hr>kierowca BCDE<br>
Bo pojęcia o tym nie masz!!!!!!!!<br><hr>trr
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/1/2012, 18:37

Widzę, że masz trudności ze zrozumieniem tematu!<br><hr>cbr 1000f z prawkiem
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/2/2012, 23:57

ja mam wszystkie kategorie prawa jazdy oprócz kat.A i jezdze zawodowo ciężarówkom z naczepom 20 lat to po co mi na motor uprawnienia powinni go dać gratisowo zabezwypadkowy ten okres 20 letni ale i tak jeeżdże na motorze i nie ma problemu z kontrolą drogową bo zawsze uda się spierdolić jeśli dobrze umiesz jeżdzić.<br><hr>scania
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

na górê