Prędkościomierz w Yamaha PW 80 - Prosze o pomoc
• Strona 1 z 1
Prędkościomierz w Yamaha PW 80 - Prosze o pomoc
Witam. Chciałbym zamontować do niego Prędkościomierz. Czy istnieje jakaś możliwość? Nie miałbym układu ładującego akumulator, wszystko by szło z akumulatora żelowego, włączane przyciskiem. Akumulator byłby pod siedzeniem. Z czego wziąć zegary i czujniki? Ps: Wiem że pomysł "głupi", ale motocykl nie jest używany do ekstremalnej jazdy, a bardziej do lekkiego off-roadu, a prędkościomierrz by mi się przydał.
PS2: Po skończonej jeździe ładowałbym w domu akumulator.
PS2: Po skończonej jeździe ładowałbym w domu akumulator.
"Nie liczy się czym jeździsz - ważne jak tym jeździsz"
- Norton
- Świeżak
bez sensu ładowac zbędne kilogramy. moto małe wiec bez zadnych przeróbek z powodzeniem mozesz zastosowac licznik rowerowy. kosztuje nie duzo, za 15-20 zł da sie juz kupic który zmierzy prędkosc, do 200 km/h jedyne co to rozmiar koła, kazdy licznik jest ustawiany pod rozmiar koła. jak masz licznik na linke ( czyli slimak w kole ) to w innym kole bedzie mierzyło błędnie. z kolei liczniki elektroniczne zazwyczaj maja opcje ustawiania rozmiaru koła. tylko tez zazwyczaj takie rozwiązanie jest w enduro gdzie mozna wsadzic koła supermoto. wtedy jest opcja 21 cali albo 16/17 cali. ty masz nie wiem 10 cali u siebie ? wiec trzeba by poszukac licznika rowerowego z mozliwoscią przestawienia własnie na te 10 cali ( czy tam ile masz) wtedy tylko na lage mocujesz czujnik. na szpryche magnes i masz licznik ;D lekki i jeszcze masz dystansomiesz, zegarek, przebieg dzienny i ogólny,
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Hmm, właściwie pomysł dobry, chyba tak zrobię. A jak już rozmawiamy, to jaki olej lac do skrzyni biegów? w manualu jest napisane: "Yamalube 4 (10W30) (i go nie mogę nigdzie znaleźć), or SAE 10W30 type SE Motor oil" - Czyli jaki mam wlać?
- Norton
- Świeżak
czyli masz zalac 10W30
jak to znalesc nie mozesz ? 2 sekundy szukania ( bo mam wolnego neta
)
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... ring=10w30

http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... ring=10w30
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Aaa, myślałem że to konkretny jakiś olej musi być. A zalać go 10w30 do 4t czy 2t? Syntetyczny czy mineralny?
a ten sie nada: http://allegro.pl/motorex-gear-oil-10w3 ... 45614.html
Wogóle to dziękuję za życzliwość w stosunku do mnie Kolego
, bo sądze że moje pytania są totalnie banalne i trochę bezsznsu :E
a ten sie nada: http://allegro.pl/motorex-gear-oil-10w3 ... 45614.html
Wogóle to dziękuję za życzliwość w stosunku do mnie Kolego

- Norton
- Świeżak
hmm pw 80 to z tego co wiem 4T. wiec chyba tam ten sam olej smaruje skrzynie biegów co i tłok cylinder wał itp ? skoro tak to ten olej bedzie zły. bo to jest tylko do skrzyn biegów. jak np do hondy CRF gdzie jest oddzielny wlew do skrzyni biegów i oddzielny do wału. taki sie nada jezeli masz ten sam olej do smarowania tłoka i skrzyni ;P http://allegro.pl/olej-repsol-superspor ... 17672.html
co do syntetyk minerał - w sumie u Ciebie mineralny moze pewnie byc. ( choc serwisówka to powinna określac) ale zawsze lepiej nalac droższego syntetyka. i tak u ciebie go nie idzie duzo, ani ni trzeba wymienic co wiekszy wypad jak w przypadku wyczynowych maszyn
co do syntetyk minerał - w sumie u Ciebie mineralny moze pewnie byc. ( choc serwisówka to powinna określac) ale zawsze lepiej nalac droższego syntetyka. i tak u ciebie go nie idzie duzo, ani ni trzeba wymienic co wiekszy wypad jak w przypadku wyczynowych maszyn
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
mozliwe
dlatego napisałem że chyba. ten silnik płaski mnie zmylił
wiec skoro tak to ten olej co podałes bedzie idealny