Zobacz wątek - Zdecydowałem się na kupno pierwszego moto, co dalej?
NAS Analytics TAG

Zdecydowałem się na kupno pierwszego moto, co dalej?

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Zdecydowałem się na kupno pierwszego moto, co dalej?

Postprzez wampir » 17/5/2006, 12:35

Witam, jestem "wampir", jak widać jestem nowicjuszem i zdecydowałem się niedawno na kupno mojego pierwszego prawdziwego motocykla. Ma to być HONDA CBR F2 lub jak będę miał więcej środków to może F3.
Mam 23 lata i w sumie już prawie poukładane w głowie, więc proszę mnie nie ostrzegać przed skutkami wyboru. :twisted:
Chciałbym, żeby ci co już gdzieś kiedyś nabyli jakieś moto, lub przyprowadzili z zagranicy napisali coś od siebie, na co zwracać uwagę itp.
Jestem nowicjuszem, mam niewielu znajomych kolegów motocyklistów i chciałbym, żeby ten temat był pewnym przewodnikiem dla takich osób jak ja a jest ich z pewnością mnóstwo.

Teraz WAŻNE, wybrałem model motocykla, co dalej?

1. Gdzie, przez co, w jakich czasopismach, portalach internetowych, giełdach itd. szukać motocykla w kraju i zagranicą.
Proszę o podawanie nazw czasopism, portali z linkami itd.

2. Jak na odległość wyczuć sprzedającego, o co pytać, na co zwracać uwagę podczas przeglądania zdięc, rozmowy na odległość ze sprzedającym?
(Jest to imho bardzo ważne pytanie, gdyż od znajomości odpowiedzi na nie, można zaoszczędzić na podróżach do potencjalnych sprzedawców.)

3. O co pytać, na co zwracać uwagę, gdy już się wybierzemy na obdukcję organoleptyczną motocykla?

4. Jak zbijać cenę, gdy już zdecydujemy na kupno motocykla, jakie sztuczki zastosować itd.?

5. Rejestracja, przegląd, robota papierkowa. Co jak, gdzie, z czym?
W przypadku sprowadzenia moto z zagranicy np. Niemiec proszę podawać koszty takiej imprezy.

Proszę o niewypowiadanie się osób które gdzieś coś zasłyszały i mają niewielke pojęcie o tych sprawach!!!
Dodam, że przeszperałem cały portal scigacz.pl i nie tylko.

Pozdrawiam :twisted:
wampir
Świeżak

Postprzez mezdej » 17/5/2006, 13:10

1. to forum poczytaj
i zwlaszcza to http://www.scigacz.pl/Publikacje,237.html

2. przeczytaj to co dalem + sprawdzic licznik czy krecony
jak potrafisz myslec to wyczujesz ze skoro pisze np/ ze wydal kupe kasy na 4 lata serwisowania a potem dopisek ze nie byl serwisowany od 2 lat to sie moglo duzo dziac przez ten czas

3. patrz pkt 1
4 to mnie zatkalo......... jak sprawdzasz moto to wytykaj bledy (krecony licznik) i sie dogadaj

5 poczytaj forum i link w pkt 1

po 6 jak przeszperales to po co pytasz?
Ostatnio edytowano 17/5/2006, 16:59 przez mezdej, łącznie edytowano 1 raz
mezdej
VIP Ścigacz.pl

Postprzez -Dżepetto- » 17/5/2006, 13:24

drogi nowy członku... mam dla ciebie motor, cbr f2 rocznik 1994 cena 8-9tys.zł swiezo z niemiec spychnieta mojego kumpla, mialo byc dla niego ale jednak nie chce motoru
>>Suzuki RG80<<
>>Motorynka Pony 301<<
-Dżepetto-
Świeżak

Postprzez mezdej » 17/5/2006, 13:49

a dlaczego nie chce? :twisted:
mezdej
VIP Ścigacz.pl

Postprzez wampir » 17/5/2006, 21:52

Cze. wiedziałem, że sie znajdzie ktoś, kto sie rozpisze pokrutce i nie odpisze na konkretne pytania.
Panowie, forum jest po to, zeby odpowiedzi które udzielicie posłózyły innym a nie do pisania i pier... po łebkach!!!

@mazdej
Gdybys nie był "Trolem" i lamusem, to bys napisał konkrety a nie odsyłał mie do czegoś co już dawno przeczytałem!!! Bez urazy, ale te swoje odp. mozesz udzielac samemu sobie.

@Dżepetto-
Jeżeli masz dla mnie morot, to może byś podał kontakt, link do fofek czy coś, bo nie będę sie domyślał w jakim stanie jest moto.

Gdbyście przeczytali uwaznie posta którego napisałem, to by nie było tyle spamu!!!
wampir
Świeżak

Postprzez Pająk » 17/5/2006, 22:46

Dodam, że przeszperałem cały portal scigacz.pl i nie tylko.

Jak tak to chyba wiesz jóż wszystko co powinienneś
1. Gdzie, przez co, w jakich czasopismach, portalach internetowych, giełdach itd. szukać motocykla w kraju i zagranicą.
Proszę o podawanie nazw czasopism, portali z linkami itd.

szukać można na allegro i eBay jak również mobile.de
z czasopism to giełda motocyklowa bo coś takiego chyba istnieje motocykl i świat motocykli
2. Jak na odległość wyczuć sprzedającego, o co pytać, na co zwracać uwagę podczas

Pytać o wszystko co sie da i szukać rozbierzności w zeznaniach ze zdjęć to nic nie wywnioskujesz jedynie to ze moto się kupy trzyma
3. O co pytać, na co zwracać uwagę, gdy już się wybierzemy na obdukcję

jak zwykle na wszystko jak się moto uruchami czy nie ma jakiś dziwnych dźwięków wycieków dziwnych spawów na ramie różnych tarcz chamulcowych po prawei i lewej stronie różnego wieku np siodła i owiewek
w czasie jazdy sprawdzić czy wszystkie biegi wskakują jak powinny czy nie wypadają czy moto jednakowo chętnie skręca w prawo lub lewo
i to wszystko w czym mogę pomuc no może jeszcze to
http://www.scigacz.pl/Honda,CBR,600F,1210.html
http://www.scigacz.pl/Przymierzamy,sie, ... a,278.html
a to coś do poczytania
http://www.scigacz.pl/Motocykl,zaczyna, ... ,1028.html
Pająk
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Thrillco » 18/5/2006, 08:41

do 1. Troche kryptoreklama..ale wybaczam-www.motoscout24.de, Dizmar w kioskach...jedyne z czego korzystam:D

do2. Na takie odległości to nawet najlepszy pies mysliwski nie wyczuje ocb. Niestety znajomi walili juz nie raz setki kilosów bo stał piekny pewniak a na miejscu...no zwykle nie było czym pojechać, bo rozjebunda kompletna.

do3. pytać o wszystko co tylko przyjdzie do głowy...ale z sensem, bo sprzedajacy może być obcykany w temacie i jak usłyszy jakieś farmazony to w koncu zleje cię cienkim sikiem i nie bedzie gadał z lamą:)
Zwracć uwagę na: plastyki od wewnątrz:Dserio, tylko od tamtej strony wyczaisz spawy:D Koła-jak czesto palone gumki to fela bedzie zcharatana od wymian. Sety(podnóżki) -często po szlifie zrobione jest wszystko oprucz nich...wtedy łatwo widac jaki to był szlif:)
Jak sobie jeszcze coś przypomne to napisze.

do4. Po pierwsze to orientować się w cenach..tu i za granicą, bo jak widze jak CBR F2 wtykają za 10tyś a ściągają ją kupując za 4,5tyś to mi się włos jeży na głowie:D Reszta to już kwestia twojego cwaniactwa, asertywnosci i upierania się przy swoim. Nie stracisz jak nie kupisz a przecież możesz czasem sporo zaoszczedzić. Poza tym wiem o polityce zawyżania cen-specjalnie na cele negocjacyjne, zeby było z czego zbijac:D

do5. to już gdzieś na forum jest i to w kilku miejscach...wiec nie wciskaj ściemy, że wszystko czytałeś:)

do tego tłustym drukiem- i tu sobie na poczatek u mnie przesrałeś ...a kto ty jesteś-wchodzisz nowy masz sto pytan za 0 punktów a rządzić się chcesz. Forum kolego jest miejscem publicznym i nie mozesz tu nikomu niczego nakazywać czy zabraniać-możesz się tylko liczyć z tym, że nie zawsze wszyscy odpowiedza Ci na temat (szczególnie jak wytłuscisz taki tekst), wiec królu złoty...to czego sobie zyczysz to ja mam aqrat w głębokim powazaniu-złota rybka nie jestem, żeby zyczenia cudze spełniać..a sam mam wiele życzeń. jedno z nich jest takie:życzyłbym sobie by kazdy z forumowiczów nigdy nie próbował bawić się tu w Łukaszenke.
Thrillco
Mieszkaniec forum

Postprzez wampir » 18/5/2006, 12:04

Hah, wiedziałem, ze będą esy za moje posty :D
Widzisz kolego, ja to wszystko wiem w 80%, głównie chodziło mi o konkretny post, żeby ten, kto szuka moto miał gotowy algorytm, gdzie, co, jak znaleźć i zrobić. Bo nie każdy ma czas na siedzenie przed kompem i dowiadywanie się po godzinie szperania, że motoscout24.de to jeden z lepszych portali do szukania moto w Niemczech.
Pisząc 1 posta założyłem z góry, ze pomoc będzie w miernej formie i się nie pomyliłem. A na jakiej podstawie to założyłem? Właśnie czytając wasze posty....
wampir
Świeżak

Postprzez mezdej » 18/5/2006, 13:15

wampir napisał(a):Gdbyście przeczytali uwaznie posta którego napisałem, to by nie było tyle spamu!!!

Gdybys przeczytal dokladnie (ze zrozumieniem) to tak jak powiedzial Pająk bys znał odpowiedzi i nie pytal glupio

lamo :evil:
mezdej
VIP Ścigacz.pl

Postprzez wampir » 18/5/2006, 19:27

@evil
Nie ma gotowca. ale jest algorytm, jak już napisałem wcześniej :D
Wątpie zebys nawet za 100PLN zrobił to lepiej od kotlgów z forum <rotfl>

@mazdej
Gdybyś przeczytał dokładnie co napisałem to by do ciebie dotarło, ze większośc tych rzeczy wiem, ale tylko teoretycznie więc pomyslałem, ze znajdzie się jakas kompetentna osoba która zsumuje własne info i mi odpisze na powyzsze pytania. Jak łatwo mozna się domyslic, to wiadomo, że są rzeczy na które się zwraca uwagę a o których zabardzo nikt nie wspomniał.
wampir
Świeżak

Postprzez Pająk » 18/5/2006, 22:14

jeśli po za ramą plastikami zawieszeniem i silnikiem znajdziesz mi jeszcze jakiś istotny element silnika to wydrapie zębami twojego nicka na biurku
Pająk
VIP Ścigacz.pl

Postprzez wampir » 19/5/2006, 12:16

@Pająk
Przetłumacz to co napisałeś, bo cię nie rozumiem.
wampir
Świeżak

Postprzez Pająk » 19/5/2006, 14:20

są rzeczy na które się zwraca uwagę a o których zabardzo nikt nie wspomniał.

teraz rozumiesz ?
Pająk
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Bunny » 19/5/2006, 15:04

Pająk napisał(a):jeśli po za ramą plastikami zawieszeniem i silnikiem znajdziesz mi jeszcze jakiś istotny element silnika to wydrapie zębami twojego nicka na biurku

to było mocne :D rama, plastili i zawieszenie to silnik jest? a i sam silnik jest tylko elementem silnika :D Pająk zacznij ostrzyć zęby :P[/b]
Obrazek
Bunny
VIP Ścigacz.pl

Postprzez mezdej » 19/5/2006, 15:08

no Pająk to CI nie wyszlo do końca ale jak najbardziej Cie popieram
mezdej
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Pająk » 19/5/2006, 15:22

oż w morde ale matoł ze mnie oczywiście ze za miast silnika miało być motocykla :oops:
Pająk
VIP Ścigacz.pl

Postprzez wampir » 21/5/2006, 12:49

A ja myślałem, że pająk, może, należy do mensy i tylko ja nie zaczaiłem przekazu. ;)
wampir
Świeżak

Powrót do Motocykle