Problem ? YZ250F HELP :)
• Strona 1 z 1
Problem ? YZ250F HELP :)
Siemanko, zabrałem się dziś za wymianę oleju co prawda na zimno ale wyleciał cały do miski i wlałem litr (w manualu 1,05 ale wlałem litr równy) świeżego filtra nie wymieniałem bo był ostatnio nowy no i zakręciłem śrubę i odpalam, rychnoł od razu ale jak ze ssania spuściłem to zgasł i potem kopałem go jak najęty, później znów odpaliłem 2x no i pochodził z 4 min na ssaniu i sam zgasł i już więcej nie odpaliłem bo prób było o wiele więcej. Coś się stało ? coś źle zrobiłem ?
ktm lc4 625 supermoto ->yamaha yz250f 06' mod. 07'
-
piceer - Świeżak
hmm a przechylałeś moto ? paliwo jest >?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
moge jedynie go zaprowadzić kawałek do malego parku i z górki na pych ? a w ogole tego starego oleju wiecej niz 700 ml nie wyleciało a ja dolałem 1000 ml nie będzie za dużo i to się jeszcze pomieszał ?
-
piceer - Świeżak
Po pierwsze to sprawdź dokładnie stan oleju. Ewentualnie uzupełnij albo zlej trochę. Bo z tego co piszesz to wychodzi że masz w silniku o jakieś 300ml oleju za dużo. A później sprawdź świecę.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
no jeżeli nie masz dostępu do świecy, to musisz go sobie zrobić, czyli demontując poszczególne elementy nadwozia.
Jakiś czas temu pytałeś jak zmienić olej w skrzyni. Olej się zmienia na ciepłym silniku, ponieważ jest rozgrzany, a zarazem rzadki, co daje większą ilość wypuszczenia starego oleju, a ty zrobiłeś na zimnym-to tylko uwaga, ale nie przyczyna zaistniałego problemu
Jak narazie spr tą świece.
Jakiś czas temu pytałeś jak zmienić olej w skrzyni. Olej się zmienia na ciepłym silniku, ponieważ jest rozgrzany, a zarazem rzadki, co daje większą ilość wypuszczenia starego oleju, a ty zrobiłeś na zimnym-to tylko uwaga, ale nie przyczyna zaistniałego problemu

Jak narazie spr tą świece.
-
grunder - Mieszkaniec forum
no wiem wiem, ale to tak było że kumpel mechanik do mnie przyjechał i się pomądrował i powiedział że zimny lepiej i że zleci i tak i wlasnie nie zleciał może nie odpalać jak jest za dużo oleju ?
-
piceer - Świeżak
Za dużo oleju= ciśnienie oliwy większe niż przewidział producent dla tego silnika. Mogło wywalić jakieś uszczelnienia ale sądzę że po kilku sekundach pracy silnika nic się nie powinno stać. Ureguluj poziom oleju i sprawdź świecę. Jak już te 2 rzeczy będą ok i moto nie zagada to pomyślimy co dalej.
-
ustaw moto na prosto, jak masz okienko to musi byc 3/4 okienka. jak masz całe to zlej oleju troche. jak mniej to dolej proste. jak kolega landryss napisał, a pisze chyba wyraźnie. jak to nic potem nie da. to wykrec i wymien swiece. bo to tez objawy podobnie wskazują. (warto czasem czesciej swiece wymienic jak nie wiadomo kiedy była wymieniana bo jak strzeli gdzies w terenie to potem nie fajnie jest
mi zaraz po kupnie strzeliła w lesie i cudem dojechałem pyrkajac przerywającym silnikiem

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a): jak kolega landryss napisał, a pisze chyba wyraźnie.
Wiesz, jestem leworęczny więc mój charakter pisma nie należy do najczytelniejszych

Świece lubią sobie padać tak nagle. Jak wykręcisz to zwróć uwagę na kolor świecy, powinna być jak kawa z mlekiem. Jeśli będzie inna to gaźnik do regulacji.
-
Z tego co mi wiadomo to w tego typu silnika ma wejść 750ml oleju a nie 1l wiec tak jak juz było mówione najpierw olej i swieca
- mikulski53
- Świeżak
Nie mam czasu się bawić i poza tym nie umiem jakoś.. zawiozłem dziś do kumpla mechanika i może na jutro będę miał gotowy
ziomuś przecież w serwisówce jest napisane : 1,05

-
piceer - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość