Zobacz wątek - Jak zmienić bieg z 1 lub luzu na 2 ?
NAS Analytics TAG

Jak zmienić bieg z 1 lub luzu na 2 ?

Jak nauczyć się wheelie? stoppie?
Czy zmieniać biegi ze sprzęgłem czy bez?
_________

Jak zmienić bieg z 1 lub luzu na 2 ?

Postprzez dach12 » 16/4/2007, 09:57

1. Startuj spod świateł z jedynki (spokojnie), puszczam gaz, wciskam sprzęgło popycham bieg w górę puszczam sprzęgło, dodaje gazu i słyszę wycie silnika..... wskoczył luz... :evil: czasami wskoczy dwójka a czasami luz co jest denerwujące... (inne biegi wchodzą normalnie). Czy to jest problem motoru czy może techniki przebicia się z 1 na 2 ? Jak zmieniać bieg żeby nie wskakiwał luz w czasie zmiany z 1 na 2 ?

2. Dojeżdżam do świateł zbijam biegi w dół, tocze się na luzie, prędkość ok 20km/h nagle zapala się zielone więc sprzęgło i chce wbić 2 i nie idzie, jedynka też nie :? czuć że bieg nie wskakuje, dopiero muszę zrobić przygazówkę i wbić mocno noga 2 co niestety powoduje głośnym wejściem 2 (zgrzyt). Pytanie jak wyżej...

Moto: GS500F - 2004r.
dach12
Świeżak
 
Posty: 24
Dołączył(a): 16/4/2007, 09:39


Postprzez Lovtza » 16/4/2007, 10:09

Wyreguluj poprawnie dzwignie. Podejrzewam, że masz za wysoko ustawioną dzwignie.
Lovtza
 

Postprzez dach12 » 16/4/2007, 10:18

Dźwignia wyregulowana (przynajmniej tak mi się wydaje), klamka sprzęgła łapie późno tzn. nie na samej górze (skok jałowy klamki poprawny).
dach12
Świeżak
 
Posty: 24
Dołączył(a): 16/4/2007, 09:39

Postprzez paq » 16/4/2007, 11:01

To napewno problem z motocyklem. Tez tak kiedys mialem trzeba bylo robic skrzynie, wedlug mnie to jest jeden z wiekszych problemow ;/
Romet Ogar 49 -> WSK 125 -> MZ TS 150 -> MZ 250 -> HONDA HORNET 600 :D
Avatar użytkownika
paq
Świeżak
 
Posty: 214
Dołączył(a): 22/6/2006, 22:26
Lokalizacja: Rzeszow

Postprzez FZR600R » 16/4/2007, 13:28

a może za wolno zmieniasz bieg?????ja jak zaczynałem to tez miałem takie kłopoty a później jakos samo mi wyszło w praktyce że z 1 na 2 trzeba to robić nie tak bardzo mocno a płynnie i niestarać się zatrzymać nogi na luzie i potem dopiero na 2!!niewiem może u Ciebie jest inaczej :) pozdrawiam
FZR600R ---> GSX-R 1000 K6
ET 11.851

Obrazek (otwórz link)
Avatar użytkownika
FZR600R
Świeżak
 
Posty: 209
Dołączył(a): 4/10/2006, 22:26

Postprzez dach12 » 16/4/2007, 17:03

Zgadza się wina leżała po stronie umiejętności :)
Teraz bez problemu wchodzi dwójka, luz wchodził jak za lekko wbijałem dwójkę.
Z luzu dwójka także wchodzi, tylko jest cichy zgrzyt (taki sam jak przy wbijaniu jedynki z luzu stojąc np. na światłach).

Czyli wszystko ok :) a już się wystraszyłem :)[/url]
dach12
Świeżak
 
Posty: 24
Dołączył(a): 16/4/2007, 09:39



Powrót do Technika jazdy



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość




na gr