robimy wódke
Posty: 39
• Strona 1 z 2 • 1, 2
robimy wódke
przepisy na dobrą wódkę dajcie. czy robił ktoś kiedyś z zielonym ?
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
- Posty: 4149
- Dołączył(a): 14/10/2010, 11:58
- Lokalizacja: Satanistyczna pustka umysłowa
no i nareszcie jakiś fajny temat...pisać pisać to jeszcze dzisiaj zacznę pędzić
siódmy sezon
na GSX 750 F...i jeszcze nie znudził mi się
na GSX 750 F...i jeszcze nie znudził mi się
-
witoldjusz - Świeżak
- Posty: 202
- Dołączył(a): 4/5/2009, 09:52
- Lokalizacja: Warszawa
Nalewka miodowa.
0,5 l spirytusu
0,5 l wody
0,25-0,35 l miodu (lipowy, gryczany)
1 cytryna
Z cytryny wycisnąć sok, przecedzić go przez sitko. Przegotowaną ostudzoną wodę, miód, spirytus i sok z cytryny wlać do butelki - wstrząsnąć. Odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Otrzymany napój
przefiltrować, zlać do butelki i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 1-2 miesiące. Można pić na zimno, jak i na ciepło. Świetna na przeziębienia i kryzys zimowy.
0,5 l spirytusu
0,5 l wody
0,25-0,35 l miodu (lipowy, gryczany)
1 cytryna
Z cytryny wycisnąć sok, przecedzić go przez sitko. Przegotowaną ostudzoną wodę, miód, spirytus i sok z cytryny wlać do butelki - wstrząsnąć. Odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Otrzymany napój

Dobre, bo czarne ~ ZR-7
-
peterwhite - Świeżak
- Posty: 173
- Dołączył(a): 25/5/2010, 11:05
- Lokalizacja: W-wa
Zubrowka
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.
1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej rawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery"
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.
1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej rawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery"
-
grunder - Mieszkaniec forum
- Posty: 2969
- Dołączył(a): 19/9/2010, 20:29
- Lokalizacja: LBN/Włodawa
2 puszki (ok. 1 kg) mleka skondensowanego, wódki zależy jak kto chce, może być ok. 1L.
Mleko w puszkach gotować przez 3h (zależy od palnika), wymieszać z wódką.
Mleko w puszkach gotować przez 3h (zależy od palnika), wymieszać z wódką.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
- Posty: 2915
- Dołączył(a): 23/8/2007, 21:26
- Lokalizacja: Poznań
Mam więcej przepisów takich:
Ajerkoniak
7 żółtek
1/2 kg cukru pudru
1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka
1 szkl. spirytusu
wanilia
Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.
Ajerkoniak
7 żółtek
1/2 kg cukru pudru
1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka
1 szkl. spirytusu
wanilia
Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.
-
grunder - Mieszkaniec forum
- Posty: 2969
- Dołączył(a): 19/9/2010, 20:29
- Lokalizacja: LBN/Włodawa
Ostatnio miałem tak samo... Tak nie powinno być, mleko musi być płynne, ale to trzeba wiedzieć ile gotować na jakim palniku...
A jak wyjdzie gęste to trzeba mocniej mieszać, zmiksować i przez sitko przelać
A jak wyjdzie gęste to trzeba mocniej mieszać, zmiksować i przez sitko przelać

GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
- Posty: 2915
- Dołączył(a): 23/8/2007, 21:26
- Lokalizacja: Poznań
-
Piankowy Marynarzyk - VIP Åšcigacz.pl
- Posty: 3040
- Dołączył(a): 21/2/2007, 20:41
- Lokalizacja: Kaliszfornia
Posty: 39
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości