żbik 2 iskra!
• Strona 1 z 1
żbik 2 iskra!
witam! mam problem ze skuterem motobi żbik 2 mianowicie na kopkę iskra jest bardzo ładna a na starter elektryczny jest słabiutka i więcej nie ma niż jest sprawdzałem w różne sposoby pociągiem nową masę prosto z akumulatora na silnik i nic z grubsza sprawdzałem kable i nie widać żadnego uszkodzenia próbowałem bezpośrednio przy samym przekaźniku rozrusznika stykając plus z minusem i też nic wiec w kierownicy blokady zapłonu itd. też są ok na myśl przychodzi mi jeszcze regulator tylko że miałem kilka skuterów i wiem że bez niego normalnie jest iskra przynajmniej powinna być a z masą na silnik chyba jest ok bo jak odłączę to kiepsko kreci a jak podłącze to jest ok. tylko ta iskra! skuter stał dwa lata próbowałem go uruchomić ale był kiepski akumulator wiec na kopkę trochę pokopałem zaczął chwytać co chwilkę coraz lepiej chodził nawet parę sekund ale niestety przy którymś razie pękła pokrywa i się skończyło kopanie skuter był garażowany przez ten okres ja go uszkodzonego kupiłem miał spalony moduł może ktoś mi żuci jakąś nową myśl co może być ?
pozdrawiam piotr![/b]
pozdrawiam piotr![/b]
Ostatnio edytowano 12/1/2011, 17:00 przez pioniu82, łącznie edytowano 3 razy
- pioniu82
- Świeżak
skoro jest słabe aku to nie dziwota że jest słaba iskra. podepnij lepsze aku i zobacz czy bedzie lepiej
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
masz tu pare przecinków:,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ledwo zrozumiałem Twoją wypowiedź, popracuj nad tym.
To naładowałeś to aku? Spr inny tak jak Henio pisał. Jak świeca wygląda? Fajka ci wariuje?
Ledwo zrozumiałem Twoją wypowiedź, popracuj nad tym.
To naładowałeś to aku? Spr inny tak jak Henio pisał. Jak świeca wygląda? Fajka ci wariuje?
-
grunder - Mieszkaniec forum
sprawdz jakie masz napiecie na akumulatorze i bezposrednio na stykach cewki podczas krecenia
jezeli mocno mniej niz 12v pojemnosc akumulatora moze byc juz tak mała że nie zapali, napiecie moze jest za niskie zeby zasilic modul
no i czy swieca jest ok, moze jest zalana, iskra na powietrzu wyglada ze jest ok, a pod cisnieniem w cylindrze moze skakac gdzie chce
jezeli mocno mniej niz 12v pojemnosc akumulatora moze byc juz tak mała że nie zapali, napiecie moze jest za niskie zeby zasilic modul
no i czy swieca jest ok, moze jest zalana, iskra na powietrzu wyglada ze jest ok, a pod cisnieniem w cylindrze moze skakac gdzie chce
- regis440
- Świeżak
ok. popracuje nad tym!
tak naładowałem nie miałem wyjścia jak mi pokrywa pękła nie mogłem już kopać a a fajka i cewka jest ok. bo jak było by to popsute to na kopkę też by nie mił iskry a po drugie na wszelki wypadek kupiłem razem z modułem nowe ponieważ nie miałem pewności co do tego modułu czy aby to on jest zepsuty
edit:
no obecnie nie mam czym sprawdzić napięcia a co do świec to sprawdzałem na kilku i jest to samo miałem kilkanaście skuterów w rożnym stopniu uszkodzone od 3 lat lubię grzebać w tym ale ten żbik jest wyjątkiem a nie chciałbym całej instalacji zmieniać bo myślę że to jakaś błahostka tylko wyczerpałem już pomysły a co do tego akumulatora to też nad tym myślałem że to jego wina tylko z doświadczenia wiem że miałem gorsze i co prawda nie odpalały na takim akumulatorze ale ta iskra była zawsze słaba ale była a tu kreci dobrze iskra bardzo słaba i pojawia się co kilka kilkanaście sekund oczywiście na kopkę teraz mogę tylko rękom ruszać starter ale iskra jest że by konia powaliła
pozdrawiam
edytuj posty..
leg1on
tak naładowałem nie miałem wyjścia jak mi pokrywa pękła nie mogłem już kopać a a fajka i cewka jest ok. bo jak było by to popsute to na kopkę też by nie mił iskry a po drugie na wszelki wypadek kupiłem razem z modułem nowe ponieważ nie miałem pewności co do tego modułu czy aby to on jest zepsuty
edit:
no obecnie nie mam czym sprawdzić napięcia a co do świec to sprawdzałem na kilku i jest to samo miałem kilkanaście skuterów w rożnym stopniu uszkodzone od 3 lat lubię grzebać w tym ale ten żbik jest wyjątkiem a nie chciałbym całej instalacji zmieniać bo myślę że to jakaś błahostka tylko wyczerpałem już pomysły a co do tego akumulatora to też nad tym myślałem że to jego wina tylko z doświadczenia wiem że miałem gorsze i co prawda nie odpalały na takim akumulatorze ale ta iskra była zawsze słaba ale była a tu kreci dobrze iskra bardzo słaba i pojawia się co kilka kilkanaście sekund oczywiście na kopkę teraz mogę tylko rękom ruszać starter ale iskra jest że by konia powaliła
pozdrawiam
edytuj posty..
leg1on
- pioniu82
- Świeżak
Może masz zepsuty rozrusznik, lub luz na wałku w bendiksie. Przez to sa duże opory które powodują spadek napięcia.
- bartek93-18
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości