Blenda - faktycznie niezbędna?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Blenda - faktycznie niezbędna?
Witam.
Chciałbym się zapytać Was - użytkowników, czy kaski z blendą są faktycznie takie dobre? Jak wiadomo, ile ludzi tyle opinii.
Faktycznie przydajÄ… siÄ™ te przyciemniane okulary podczas jazdy?
Będę wdzięczny, Michał
Chciałbym się zapytać Was - użytkowników, czy kaski z blendą są faktycznie takie dobre? Jak wiadomo, ile ludzi tyle opinii.
Będę wdzięczny, Michał

-
luzaczyna - Świeżak
Re: Blenda - faktycznie niezbędna?
luzaczyna napisał(a):Witam.
Będę wdzięczny, Michał
To drugie szczególnie na wiosne czy jesień jak jest ostre słońce, ew. odpowiedni wizjer w kasku.
Pierwsze to już jak ktoś lubi dostać muchą w nos albo coś takiego to i twarzy osłaniać niemusi

- Plomien
- Świeżak
no jak slonce daje po oczach to sie przydaje, wiec warto miec. Ponoc jest mniej bezpieczniej z blenda (ktos mowil ze rani twarz podczas wypadku), ale chyba nie mozna myslec, ze sie bedzie mialo krakse:) bo wtedy to wogole bysmy nie wsiadali na moto. pzdr.
FZS 600 Fazer , rok 2002.
-
lysy_adas - Świeżak
ja mam całą szybkę przyciemnianą ale gdzieś czytałem ze to nielegalne i problemy z odszkodowaniem w razie wypadku są, ale nie wiem czy to prawda. Wiem ze w samochodzie za przyciemnione szyby zabierają dowód rejestracyjny odsyłają na przegląd.
-
Angus - Świeżak
hehe nie zupełnie. W autach nie można mieć przycienionych szyb przednich bocznych i czołowej tj może być ale tylko do 30% a tyle przeważnie mają oryginalnie.
Wiem że są dostępne ciemne szybki, ale ta folia mnie za interesowała wiec jak to jest?
Wiem że są dostępne ciemne szybki, ale ta folia mnie za interesowała wiec jak to jest?
- radziu88
- Świeżak
Co do samej blendy to popieram, bardzo się przydaje. W lato gdy były masakryczne upały po mieście z podniesioną szybą i opuszczoną blendą jeździłem. W dzień niezastąpiona, pozwala odpocząc oczom, a po zmroku podnosisz blendę i wszystko dobrze widzisz.
A co do folii do przyciemniania szyby w kasku, to już chyba lepszym pomysłem jest kupić taką blendę samochodową (przechodząca od góry z ciemnego koloru do przeźroczystego), która przyciemnia górę wizjera, a dół pozostaje czysty. Nie widziałem jeszcze folii specjalnie dla kasków
.
A co do folii do przyciemniania szyby w kasku, to już chyba lepszym pomysłem jest kupić taką blendę samochodową (przechodząca od góry z ciemnego koloru do przeźroczystego), która przyciemnia górę wizjera, a dół pozostaje czysty. Nie widziałem jeszcze folii specjalnie dla kasków

Rieju RRX 70
-
Dr_Acula - Świeżak
Dr_Acula napisał(a):Co do samej blendy to popieram, bardzo się przydaje. W lato gdy były masakryczne upały po mieście z podniesioną szybą i opuszczoną blendą jeździłem. W dzień niezastąpiona, pozwala odpocząc oczom, a po zmroku podnosisz blendę i wszystko dobrze widzisz.
A co do folii do przyciemniania szyby w kasku, to już chyba lepszym pomysłem jest kupić taką blendę samochodową (przechodząca od góry z ciemnego koloru do przeźroczystego), która przyciemnia górę wizjera, a dół pozostaje czysty. Nie widziałem jeszcze folii specjalnie dla kasków.
http://www.motogen.pl/laboratorium/test ... art52.html
Sam mam dwa wizjery ale to jest zawsze troche zabawy zanim zmienie.
- Plomien
- Świeżak
Są juz kaski integralne z chowanymi okularami słonecznymi.
A co do blendy to lipa!!! Jest tylko jeden kask warty uwagi to Schubert C3 ale cena zaporowa.
Śmigam turystycznie już ładnych kilka lat i z praktyki wiem,że blenda to porazka.
Kask jest ciężki,głośny,duży,niewygodny i drogi.
Podczas wypadku ciężar urywa głowę!!!
A co do blendy to lipa!!! Jest tylko jeden kask warty uwagi to Schubert C3 ale cena zaporowa.
Śmigam turystycznie już ładnych kilka lat i z praktyki wiem,że blenda to porazka.
Kask jest ciężki,głośny,duży,niewygodny i drogi.
Podczas wypadku ciężar urywa głowę!!!
Była jest i bedzie yamaha
-
mirecki - Świeżak
Blenda jest jak najbardziej przydatna. Ja polecam. Miałem Caberga V2 407 i było super. Teraz mam XRa i już tego brakuje, bo słonce wali po oczach i sie męczą szybko jak ie wiem.
Także jak najbardziej polecam zarówno samą blendę jak i podany wyżej model kasku (caberg)
Także jak najbardziej polecam zarówno samą blendę jak i podany wyżej model kasku (caberg)
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
Zdania są podzielone. Osobiście w moim AGV nie mam blendy, ale chętnie bym spróbował kasku w nią wyposażonego. Kilka km pod słońce może nieźle irytować, a co dopiero dłuższa trasa.
-
bryk77 - Stały bywalec
Ja jeździłem z blendą i bez i w powiem, że jej posiadanie jest z pewnością ogromną zaletą. Teraz mam spoko kask ale jak leciałem w słońce to brakowało okularków.
Ciemna szyba?Ok ale nie w nocy.
A blenda w dzień na dół, a w nocy chowamy.
Ciemna szyba?Ok ale nie w nocy.
A blenda w dzień na dół, a w nocy chowamy.
-
W sumie to nie odzywalem się w temacie, ale zakupiłem kask z blendą. Czekam tylko aż mikołaj ( Moja dziewczyna
) przyniesie mi go pod choinkÄ™
.
Jestem ciekawe jak faktycznie jest podczas ślizgu. Czy ta blenda faktycznie 'rysuje bardzo nos' czy to są tylko bujdy i wyobraźnia użytkowników. Może niektórzy są bardzo wrażliwi co do swojego wyglądu

Jestem ciekawe jak faktycznie jest podczas ślizgu. Czy ta blenda faktycznie 'rysuje bardzo nos' czy to są tylko bujdy i wyobraźnia użytkowników. Może niektórzy są bardzo wrażliwi co do swojego wyglądu

-
luzaczyna - Świeżak
Blenda nie rysuje nosa podczas wypadku- spokojnie. Jeżeli masz kask dobrej marki to nic ci się nie stanie.
-
no chyba ze ci się kask na głowie obróci
to może nosek zarysować ale to raczej najmniejsze zmartwienie w tej sytuacji:D
ja mam Caberga V2R i schowanie czy wysuniecie blendy trwa tyle co uniesienie ręki do kasku.
A co do masy kasku to wcale nie jest jakoś specjalnie większa niż kaski bez niej.

ja mam Caberga V2R i schowanie czy wysuniecie blendy trwa tyle co uniesienie ręki do kasku.
A co do masy kasku to wcale nie jest jakoś specjalnie większa niż kaski bez niej.
- radziu88
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości