Zobacz wÄ…tek - Jak zerwac naklejki ze skutera?
NAS Analytics TAG

Jak zerwac naklejki ze skutera?

i inne małe pojemności
_________

Jak zerwac naklejki ze skutera?

Postprzez Mianas » 25/11/2010, 11:17

Witam. Chciałbym zerwac u siebie w skuterze orginalne naklejki tylko czym je zerwac zeby nie zostały slady? Chcem zerwac orginalna naklejke i w jej miejsce nakleic inna. Prosze o jakies propozycje.
Mianas
Świeżak

Postprzez grunder » 25/11/2010, 12:50

ja w moim starym kiblu nasączyłem naklejke benzyną ekstrakcyjną i zeszła jak masło, ale ślad został. Może ktoś inny ci poradzi
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez filipmen » 25/11/2010, 12:54

cześć
Więc tak po naklejce zawsze zostnanie ślad. Ponieważ lakier sie niszczy a to co jest pod naklejką nie...
Do zrywania naklejek potrzebne ci będą:
- Nagrzewnica do drewna (lub suszarka do włosów)
- mały nozyk najlepiej skalpel
- igła (taka do szycia) lub szpilka
- troszke czasu
-denaturat

Odrywanie naklejek to żmudny proces. Najpierw oczyszczamy denaturatem albo czym podobnym powierzchnie czekamy az wyschnie a nastepnie bierzemy suszarke. Podgrzewamy ok 5 min na całości naklejki (lub dluzej naklejka musi by zrobic sie miekka i ciepla) teraz bierzemy szpilke lub igle i delikatnie odrywamy jeden róg , najlepiej by bylo jezelibysmy nadal podgrzewali naklejke gdy juz ok 1cm naklejki odszedł bierzemy nożyk i delitatnie trzymając za ten róg naklejki co odszedl odrywamy całość. Oczywiscie mozna odrazy zrobic to nozykiem , ale wtedy mozemy zarysować . Pomogłem Doceń . Podaj efekty prac :D
filipmen
Świeżak

Postprzez komarcc » 25/11/2010, 13:03

Możliwe, że zeszłaby po podgrzaniu opalarką, tak robiłem w rowerze na ramie i ściągałem oryginalne naklejki, ale rower był z metalu, na plastiku trochę strach, bo może się zdeformować.
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez marcintzr » 25/11/2010, 13:26

Ja w swojej yamaszce co normalnie zerwalem naklejki a potem ten klej benzyną i szmatką starłem...;p
Zapierdlać trzeba!:D
marcintzr
Świeżak

Postprzez misiakw » 25/11/2010, 13:30

suszarka spokojnie wystarczy. ściągałem naklejkę z samochodu i szło banalnie.

suszarką podgrzewasz część i ją odklejasz, potem dalej i dalej. zostanie klej, ale tym nie ma co się martwić - jakikolwiek rozpuszczalnik zdejmuje klej bez problemu, więc dobierasz taki który nie będzie reagował z plastikami (sprawdź na małym obszarze w niewidocznym miejscu). naklejka zdjęta.

zostaje problem z tym ze pod naklejkami lakier nie starzeje się tak samo i ma inny kolor. poradziłem sobie w samochodzie z tym zeszlifowując okolicę papierem na wodę (meeeega drobne ziarenka). jeśli różnica koloru jest niewielka, zawsze można zaryzykować pastą polerską, ale jest z tym troszkę pieprzenia się
misiakw
Świeżak

Postprzez komarcc » 25/11/2010, 14:23

No to ja jeszcze polecam zamiast rozpuszczalnika użyć, benzyny ekstrakcyjnej, zawsze to bezpieczniejsze niż jakiś mors.
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez pawlak95 » 25/11/2010, 14:50

Po co jakieś benzyny, suszarki ? Ostatnio zakupiłem dobry środek to usuwania kleju po naklejkach. Odklejasz naklejkę, następnie miękką szmatkę spryskujesz płynem i wycierasz klej, schodzi jak po maśle.
pawlak95
Świeżak

Postprzez misiakw » 25/11/2010, 14:53

pawlak95 napisał(a):Po co jakieś benzyny, suszarki ?

zaryzykowałbym stwierdzenie ze jest taniej. to odnośnie benzyny. a odnośnie suszarki - bo nie każda naklejka łatwo schodzi (moja np. strasznie się rwała i na sucho nawet się zdrapać nie chciała, a po ogrzaniu zeszła w całości
misiakw
Świeżak

Postprzez henio12323 » 25/11/2010, 15:36

dokłanie to zalezy jak stara jest naklejka, z jakiego jest materiału i jaki ma klej. niektóre naklejki zejdą bez jakiej kolwiek pomocy ale np zostanie klej który trzeba usunąc benzyna. niektóre naklejki po podgrzaniu schodzą bez najmniejszych problemów i nawet nie zostawiają kleju. niektóre sie drą . nie które strzepią i z kolei podgrzanie moze pogorszyc sprawe. nie ma co sie rozpisywac na 50 odpowiedzi czym co i jak. prosta sprawa. narzędzia zostaly podane - suszarka ew opalarka lub inna nagrzewnica. (aby nie palnik :D ) jakis nozyk ew igła szmatka i benzyna i próbuj czym bedzie szło najlepiej :D

co do lakieru zawsze bedzie ślad ponieważ stary lakier płowieje oraz sie wyciera a warstwa pod naklejką jest w stanie niemalze fabrycznym :D wiec róznica moze byc ale jak zamaskujesz nowymi naklejkami bd ok :D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Mianas » 25/11/2010, 17:41

Aten ślad bd mocno widac na czarnym lakierze? No bo jeżeli mówicie ze to bd tylko widac po kolorze lakieru to nie az tak strasze bo w to miejsce bd chciał nakleic naklejke ścigacz.pl. A zostaną jakies wgłębienia po tej naklejce bo to jest orginalna naklejka? Naklejka ma 2 lata bo tyle mam skuter a kupywałem nowy.
Honda VFR 700 Interceptor
Mianas
Świeżak

Postprzez henio12323 » 25/11/2010, 18:17

nie chodzi tu o slad typu wgłębienie czy cos. miałem skutera i tam było takie kółko i napis piaggio jakos tak. i ta naklejka została zerwana i jak by ktos sie przyjzał to widac napisy tak jakby odbite. skoro masz 2 letni moto to mozesz jeszcze nie mieć odbić ja miałem skuter 10 letni... odklej i sam sprawdz :D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez komarcc » 26/11/2010, 02:20

Na dwuletnim nie powinno być widać zbytnio różnicy, wszystko zależy od naklejki są takie które zedrzesz i nawet nie widać, że tam kiedykolwiek było coś naklejone, a są takie jak pisze Henio które potrafią się odbić na lakierze, to chyba najgorsze co może być, chociaż nie najgorzej będzie jak Ci naklejka zejdzie z całym lakierem :D jeśli malował to flachowiec to wszystko jest możliwe. Czarny kolor jest najgorszy, bo wszystko na nim widać.
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez smtomek » 17/4/2011, 22:07

wystarczy je podgrzac i naklejki lekko zejda bez sladu
smtomek
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości

na górê