Arai GP5x, Shoei XR1100, HJC HQ-1
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Arai GP5x, Shoei XR1100, HJC HQ-1
Witam,
Szukam dobrego kasku integralnego do jazdy sportowo/turystycznej - (czyli jeśli tor to tylko czasem, również miasto, sporo trasy).
Na celu sÄ… 3 modele - Arai GP-5x, Shoei XR 1100 oraz HJC HQ-1.
Czy ktoś użytkował i może się wypowiedzieć? Zależy mi na opiniach wziętych z życia, a nie polegających na oczytaniu. O ile o drugim i trzecim kasku można sporo znaleźć, także na tym forum, o tyle o tym modelu Arai nie znalazłem nic na polskich forach.
pozdr
Szukam dobrego kasku integralnego do jazdy sportowo/turystycznej - (czyli jeśli tor to tylko czasem, również miasto, sporo trasy).
Na celu sÄ… 3 modele - Arai GP-5x, Shoei XR 1100 oraz HJC HQ-1.
Czy ktoś użytkował i może się wypowiedzieć? Zależy mi na opiniach wziętych z życia, a nie polegających na oczytaniu. O ile o drugim i trzecim kasku można sporo znaleźć, także na tym forum, o tyle o tym modelu Arai nie znalazłem nic na polskich forach.
pozdr
- wh7n0t
- Świeżak
kolego,arai gp to kask samochodowy,jak sie bedzie sprawowal na moto nie mam pojecia. Ja w sobote nabylem Arai Viper Gt,fundusz mialem ograniczony do 500euro a w 80% chcialem Araia wiec ogladalem jeszcze rx7 corsair lecz niemieli na wyprzedarzy fajnych malowan w rozmiarze L (cena 470euro za rx7),Chaiser nie wchodzil w gre po rozmowie z gosciem w polsce,podobno ze nie warty swojej ceny aczkolwiek byl w belgi za 360euro (w polsce prawie 2tys wiec moze racja). Ogladalem tez xr1100 ,czytalem wiele dobrego ale ostatecznie padlo na Vipera,Kask bardzo ciekawy zaplacilem 420 euro w malowaniu Takahashi
Jeszcze tak dodam dla zasady ,nie kupuj bez przymiarki
Jeszcze tak dodam dla zasady ,nie kupuj bez przymiarki
-
przemko27vr4 - Świeżak
Dzięki za odpowiedź.
ARAI wyglądał mi na motocyklowy - hehe, ale dobrze wiedzieć.
Już po przymiarkach - bardziej podchodzi mi HJC, zresztą wydaje mi się że kupując Shoei płacę parę stów za znaczek - nie oszukujmy się, to prawa rynku.
Zaciekawił mnie jeszcze SUOMY Vandal i Shark RSR2 - co wybralibyście na moim miejscu ? Pytam właściwie tylko o jakość, antifoga, wentylację, głośność - bo wygoda to rzecz względna.
ARAI wyglądał mi na motocyklowy - hehe, ale dobrze wiedzieć.
Już po przymiarkach - bardziej podchodzi mi HJC, zresztą wydaje mi się że kupując Shoei płacę parę stów za znaczek - nie oszukujmy się, to prawa rynku.
Zaciekawił mnie jeszcze SUOMY Vandal i Shark RSR2 - co wybralibyście na moim miejscu ? Pytam właściwie tylko o jakość, antifoga, wentylację, głośność - bo wygoda to rzecz względna.
- wh7n0t
- Świeżak
pan_wiewiorka napisał(a):wh7n0t napisał(a):[...] wydaje mi się że kupując Shoei płacę parę stów za znaczek [...]
Wg mnie za serwis w okresie pięciu lat.
darmowy dodajmy.. shoei na prawde dba o klienta.. poza tym robi dobre kaski.. polecam..
-
Leg1oN - VIP Åšcigacz.pl
Pewnie macie rację - ale fakt faktem, nie widzę siebie w ciągu tych 5 lat latającego do serwisu na darmowe czyszczenie czy regulację - nawet jeśli będzie to darmowe;
Czy różnica w hałasie - Shoei vs HJC - jest aż tak duża? Czy też wykorzystujecie je jakoś ekstremalnie, albo na golasach? Muszę słyszeć dźwięk silnika, ale bez żadnych świstów
Czy różnica w hałasie - Shoei vs HJC - jest aż tak duża? Czy też wykorzystujecie je jakoś ekstremalnie, albo na golasach? Muszę słyszeć dźwięk silnika, ale bez żadnych świstów

- wh7n0t
- Świeżak
Moim zdaniem jezeli juz sie sklaniasz przy tych dwoch modelach obstan przy SHOEI,kask jakby nie patrzyl nowszy,hq-1 to juz stara konstrukcja.Obecnie HJC promuje R-PHA 10,ogladalem, przymierzalem,1200 gram robi wrazenie i czuc naprawde w lapie. Ogolnie zle nie zrobiony ,fajne wloty, tylko te zamkniecie czolowe szybki jakes nowatorskie rozwiazanie
,zajebiscie mi lezal na glowie.

-
przemko27vr4 - Świeżak
R-PHA 10 mówisz
nie widziałem jeszcze nigdzie na żywo - na zdjęciu wygląda ładnie
z racji tego że nie skłaniam się jeszcze ku tym dwóm modelom "na sztywno", to chętnie spojrzę na ten nowy model hjc gdy tylko będę miał okazję.
EDIT: gdzie przymierzałeś ten kask? Może gdzieś w Warszawie....

nie widziałem jeszcze nigdzie na żywo - na zdjęciu wygląda ładnie

z racji tego że nie skłaniam się jeszcze ku tym dwóm modelom "na sztywno", to chętnie spojrzę na ten nowy model hjc gdy tylko będę miał okazję.
EDIT: gdzie przymierzałeś ten kask? Może gdzieś w Warszawie....

- wh7n0t
- Świeżak
Niestety nie ma mnie teraz w polsce,przymierzalem w Belgi ,cale 1500m2 wszystkiego,doslownie.Od kaskow,ciuchow,butow,no po postu wszystko znanych marek
-
przemko27vr4 - Świeżak
mierzyles te kaski? jezdze teraz w XR1100 i jest o niebo lepszy od HQ1 a w rpha 10 jak wypne brode to dotykam nia szczeki kasku. Moj mlody jezdzi w sharku vision R i jest bardzo zadowolony
Twoj podpis jest za dlugi
-
leff - ZlyCzlowiek
leff napisał(a):akurat testami sharpa bym sie nie jaral
IMO wada XR1100 jest ... brak blendy
tutaj nie ma co się jarać, ale w tej chwili to jest jedna z nabardziej zaufanych jednostek testujących bezpieczeństwo kasków i tego bym nie lekceważył
Marcin
- mbied1
- Świeżak
Test sharpa:
5*
http://sharp.direct.gov.uk/testsratings/lazer-lz6
3*
http://sharp.direct.gov.uk/testsratings/hjc-r-pha-max
ja wole miec na glowie ten co ma 3 gwiazdki.
5*
3*
Suzuki SV650s k7
- Karol20
- Bywalec
Karol20 napisał(a):Test sharpa:
5*
3*
twoja sprawa, bezpieczeństwo to nie jedyne kryterium wyboru kasku, ale ja go nie lekceważę .. tani kask jak widać może być bezpieczny mimo kiepskiego wykonania i marnej jakości akcesoriów....rozumiem, iż wiesz lepiej co jest bezpieczniejsze i masz gdzieś takie testy... sam pewnie wolisz testować na swojej głowie
Marcin
- mbied1
- Świeżak
mbied1 napisał(a): bezpieczeństwo to nie jedyne kryterium wyboru kasku, ale ja go nie lekceważę ..
Dla mnie to jedyne kryterium.
Tak mam gdzies te testy, w tanich kaskach miejsca testowane przez sharpa sa wzmacniane - kask jest produkowany pod testy a nie pod bezpieczenstwo.
Tanie nie znaczy zle, ale w przypadku kaskow do pewnego poziomu tak jest.
Juz testowalem na swojej glowie (wynik jak najbardziej pozytywny) i nie zamienie moich 3 gwiazdek.
Suzuki SV650s k7
- Karol20
- Bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości