Dziwnie wycierajÄ…ce siÄ™ klocki hamulcowe
• Strona 1 z 1
Dziwnie wycierajÄ…ce siÄ™ klocki hamulcowe
Cześć,
jakiś czas temu wymieniłem klocki na Ferodo Platinum. Już prawie się dotarły i brały całą tarcze, ale nagle zamiast brać całą tarcze zaczeły brać coraz mniej i teraz łapią tylko za połowe tarczy. Wyciągnołem zacisk, wszystko tłoczki pracują równo zresztą przed założeniem nowych klocków był cały rozebrany wyczyszczony i przesmarowany smarem do zacisków. Klocki natomiast w miejscu gdzie teraz nie hamują (wewnętrzna część tarczy) są tak jakby bardziej wytarte a w tym miejscu co hamuję są grubsze. Nie mam jednak zielonego pojęcia dlaczego klocki się nie ułożyły (dotarły) i nie zaczeły łapać za całą tarcze ;/ Tarcze są proste i przy hamowaniu nie występuje żadne bicie ani telepanie kierownicą
Ma ktoś może pomysł co może być tego przyczyną ??
(otwórz link)
(otwórz link)
jakiś czas temu wymieniłem klocki na Ferodo Platinum. Już prawie się dotarły i brały całą tarcze, ale nagle zamiast brać całą tarcze zaczeły brać coraz mniej i teraz łapią tylko za połowe tarczy. Wyciągnołem zacisk, wszystko tłoczki pracują równo zresztą przed założeniem nowych klocków był cały rozebrany wyczyszczony i przesmarowany smarem do zacisków. Klocki natomiast w miejscu gdzie teraz nie hamują (wewnętrzna część tarczy) są tak jakby bardziej wytarte a w tym miejscu co hamuję są grubsze. Nie mam jednak zielonego pojęcia dlaczego klocki się nie ułożyły (dotarły) i nie zaczeły łapać za całą tarcze ;/ Tarcze są proste i przy hamowaniu nie występuje żadne bicie ani telepanie kierownicą
Ma ktoś może pomysł co może być tego przyczyną ??

Sprzedam ZX-6R
-
NIMAGO - Świeżak
senekkorzenna napisał(a):źle założyłeś sprężyny dociskowe albo ci wypadły z klocków.
watpie zeby sprezyny dociskowe mialy wplyw na docisk hydrauliczny....
zobacz czy klocki moze nie sa jakies ferelne krzywe tzn okladziny nie rowne.... albo czy caly zacisk nie jest sprzywiony czy cos w tym rodxaju... nic innego mi nie przychodfzi do glowy.... ;/
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
o jakie sprężyny dociskowe chodzi??
bo u mnie zacisk z góry wygląda tak. Czy może pomiędzy klockami powinna być jakaś spręzynka?
(otwórz link)
(otwórz link)
bo u mnie zacisk z góry wygląda tak. Czy może pomiędzy klockami powinna być jakaś spręzynka?

Sprzedam ZX-6R
-
NIMAGO - Świeżak
wyjmij klocki i zobacz czy czasami to ucho przez ktore przechodzi ten bolec trzymajacy klocki nie jest jakos zagiety-podgiety... sprobuj oczyscic i delikanie natluscic (ale jakims stalym smarem zeby na tarcze nie splynol) ten bolec bo moze na nim wlasnie klinuja sie klocki ...
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości