Doradźcie
• Strona 1 z 1
Doradźcie
Witam ! Niedawno się tu zarejestrowałem, gdyż interesuje się i jeżdżę na jednośladach (niestety nie mam jeszcze prawa jazdy więc zostają mi tylko motorowery itp...). Zbliża mi się 16 lat i wiem, że będę zdawał na A1 i tu pytanie: jaki jednoślad kupić o pojemności do 125ccm ?? Dokładniej chodzi o cross'a, jakiego kupić który miałby homologację do jazdy po drodze publicznej a z drugiej strony przyzwoite osiągi. Interesują mnie bardziej znane firmy jak KTM, Suzuki czy Yamaha. Górna granica cenowa : 12000 zł. Doradźcie !!
Pozdrawiam, NorthShore2007
- NorthShore2007
- Świeżak
Jak chcesz "homologowanego crossa" to tylko KTM EXC, ewentualnie husqvarna wr.
Zapraszam na http://www.bikepics.com/members/kuba9449/
-
kuba9449 - Świeżak
No no, na pierwszy rzut oka ładny i agresywnie wyglądający ten KTM EXC, za pewne i w terenie taki jest
. Yamaha co prawda też robi wrażenie, ale mi jak na razie przypadł do gustu KTM. A co do początków, to już miałem wiele razy okazję jeździć na cross'ie 125ccm, z raz bądź dwa też się zdarzyło jechać na 250ccm (zrywny był nie powiem
) i powiem szczerze, że w normalnych warunkach nie sprawiało mi to żadnego problemu, lecz oczywistym jest, że jazda w terenie to kompletnie co innego
. Jak na razie potrzebuje pomocy we właściwym wyborze, potem, gdy już będzie na czym, wezmę się za "dokształcanie" w jeździe terenowej
. Czekam na dalsze propozycje.

1. Policjant ma zawsze rację.
2. Jeżeli policjant nie ma racji, patrz pkt. 1...

- NorthShore2007
- Świeżak
Tak ogółem mówiąc, to rzeczywiście jak na razie mi ten KTM najlepiej wygląda i się zapowiada, co prawda Husqvarna też nie jest zła, ale co KTM to KTM
. A jeżeli chodzi właśnie o EXC to na jakie osiągi mógłbym liczyć, które roczniki są warte uwagi i na co zwracać uwagę w razie chęci zakupu ?? I takie ogólne pytanie, nie złapie zadyszki w razie ostrzejszej jazdy po trudniejszym terenie z uwagi ze to 125ccm ??

- NorthShore2007
- Świeżak
- daniel8634
- Świeżak
NorthShore2007 napisał(a):Tak ogółem mówiąc, to rzeczywiście jak na razie mi ten KTM najlepiej wygląda i się zapowiada, co prawda Husqvarna też nie jest zła, ale co KTM to KTM. A jeżeli chodzi właśnie o EXC to na jakie osiągi mógłbym liczyć, które roczniki są warte uwagi i na co zwracać uwagę w razie chęci zakupu ?? I takie ogólne pytanie, nie złapie zadyszki w razie ostrzejszej jazdy po trudniejszym terenie z uwagi ze to 125ccm ??
Do jazdy w ostrym terenie polecam EXC, ale jak masz motocykl używać także do jazdy p oszosach to odrazu sobie odpuść. EXC to wyczynowy motocykl, który nie wybacza błędów, typu nie wyszczony filtr czy olana sprawa smarowania łańcucha - więc jak nie będziesz o niego dbał to będziesz płacił i płacił. Osiągi seryjnej 125 są na tyle zadawalające, że bardzo długo nie będziesz w stanie wykorzystać drzemiącego w niej potencjału.
-
Beavis - Moderator
Jeżeli chodzi akurat o dbanie o sprzęt, to to akurat moja mocna strona
. Jeżeli mam tylko czas, to bardzo często spędzam go właśnie na "pucowaniu", "serwisowaniu" (czyszczeniu filtra itp.) w dotychczasowym jednośladzie, więc po prostu nie zniósł bym i nie mógł położyć się spać z myślą, że po jeździe zostawiłem motor zasyfiony, nieprzygotowany do jazdy
. Mam tak i koniec
. A jeżeli chodzi do jazdy po szosie, to w tym wypadku mam na myśli dość krótkie dojazdy do miejsc, gdzie można by było poszaleć (nie mam niestety od razu przy domu toru crossowego bądź leśnej drogi, byłoby za dobrze
).
Pozdrawiam, NortShore2007

Pozdrawiam, NortShore2007

- NorthShore2007
- Świeżak
• Strona 1 z 1