Problem router tp-link TD-W8901G
• Strona 1 z 1
Problem router tp-link TD-W8901G
Siema.
Mam neta (net netia, lacza tp) ponad rok i zaczely sie dziac problemy. Rok temu ten router byl wymieniany, bo sie popsul tzn. byl wadliwy. Teraz mam taki problem, ze ustawiam go i po dwoch dniach musze od nowa ustawiac, bo miga ADSL. Ustawiam na ich stronce i wszystko si, ustawie net dziala dwa dni i potem juz nie dziala. Dzwonilem do neti i powiedzieli, ze u nich z netem wszystko ok. Router stoi u starszych zaczely sie problemy jak kupili kino domowe, moze to miec jakis wplyw? Moze ja cos ustawiam zle, albo musze cos jeszcze ustawic w kompie czy po prostu ten router jest do kitu ? W sumie ustawienie zajmuje mi 5 minut ale mnie to wkurza i nie jest to normalne.
Rachunki poplacone
i kable tez podlaczone tak jak maja byc, zaden nie jest wlozony do polowy itp. Prosze o pomoc, bo nie wiem co robic. Pozdro
Zapomnialem dodac, ze net chodzi wolniej, sie zacina i wywala (temat pisalem 3razy)
Mam neta (net netia, lacza tp) ponad rok i zaczely sie dziac problemy. Rok temu ten router byl wymieniany, bo sie popsul tzn. byl wadliwy. Teraz mam taki problem, ze ustawiam go i po dwoch dniach musze od nowa ustawiac, bo miga ADSL. Ustawiam na ich stronce i wszystko si, ustawie net dziala dwa dni i potem juz nie dziala. Dzwonilem do neti i powiedzieli, ze u nich z netem wszystko ok. Router stoi u starszych zaczely sie problemy jak kupili kino domowe, moze to miec jakis wplyw? Moze ja cos ustawiam zle, albo musze cos jeszcze ustawic w kompie czy po prostu ten router jest do kitu ? W sumie ustawienie zajmuje mi 5 minut ale mnie to wkurza i nie jest to normalne.
Rachunki poplacone

Zapomnialem dodac, ze net chodzi wolniej, sie zacina i wywala (temat pisalem 3razy)
- talta
- Mieszkaniec forum
Kino domowe chybe nie ma żadnego wpływu o ile nie jest podłączone do woutera. Masz jakichś sąsiadów podłączonych do routera albo działa w sieci wifi? Podejrzewam że jakiś domorosły haker próbuje uzyskać połączenie z twojej lini. Spróbuj ustawić bardziej skomplikowane hasło i nazwę użytkownika, napewno są tam jakieś opcje kontroli użytkowników możesz z tym pokombinować. A ustawienia możesz zapisać w postaci pliku i później tylko wgrywać jeśli się wywali znowu.
-
Kurt - Świeżak
Siec jest zablokowana (bezprzewodowa) na 100% zreszta w mojej okolicy nie ma nikogo takiego, nawet jak by byl to gdzies dalej i juz by sygnalu nie bylo. Kiedys mi to ustawial jakis kumpel siory i on wszystko poblokowal, ja teraz tylko ten router ustawiam.
- talta
- Mieszkaniec forum
Prawdopodobnie problemem jest prędkość internetu a dokładniej synchronizacja.
Nie napisałaś jaką masz prędkość wykupioną więc będę strzelał, że pewnie 2mbit albo więcej więc możliwe jest to, że linia tel jest w kiepskim stanie albo przeładowana userami z dostępem do szybkiego internetu i synchronizacja wysiada co może powodować blokadę routera.
Fajnie by było jak by to nie było problemem bo jak jest to jedyne rozwiązanie to zmniejszenie prędkości internetu. Jak masz 6mbit i więcej to bardzo prawdopodobne jest, że to właśnie o to chodzi.
Z przykrością dla mnie muszę stwierdzić, że mam taki problem w domu i więcej niż 1mbit u mnie nie leci a nawet ten żałosny 1mbit rozłącza się ze 3 razy dziennie....
Nie napisałaś jaką masz prędkość wykupioną więc będę strzelał, że pewnie 2mbit albo więcej więc możliwe jest to, że linia tel jest w kiepskim stanie albo przeładowana userami z dostępem do szybkiego internetu i synchronizacja wysiada co może powodować blokadę routera.
Fajnie by było jak by to nie było problemem bo jak jest to jedyne rozwiązanie to zmniejszenie prędkości internetu. Jak masz 6mbit i więcej to bardzo prawdopodobne jest, że to właśnie o to chodzi.
Z przykrością dla mnie muszę stwierdzić, że mam taki problem w domu i więcej niż 1mbit u mnie nie leci a nawet ten żałosny 1mbit rozłącza się ze 3 razy dziennie....
-
patryk83 - Bywalec
Po pierwsze - hah kino domowe moze miec wply o ile indukuje w kablach napiecia pasozytnicze - ale akurat w tym przypadku stawial bym na tplinka, bo to syf jakich malo i wrogowi bym nie polecil zeby kijem go tryknÄ…Å‚ nawet.
Co sie tyczy synchronizacji, sprawdz czy poprawnie za pomoca splittera pasywnego sygnal wchodzi na linie dsl`owa. U mnie dialog kiedys zwiekszal predkosc z 1 do 8, bylo okolo 200 kilo bo zapomnieli splittera zmienic i zarobic porzadnie kabli w lokalu.
Po drugie jesli masz splitter poprawnie podlaczony zroc uwage czy jest to lacze DSL na laczu analogowym czy ISDN, jesli na polaczeniu ISDN na styku U to wymagana jest jeszcze jedna przelotka i inne zarobienie kabli w NT
Sprawdz logi routera, czemu nastepuje rozlaczenie. Czy jest to out of sync, czy pppoe closed connection, czy LCP error itp.
Co sie tyczy synchronizacji, sprawdz czy poprawnie za pomoca splittera pasywnego sygnal wchodzi na linie dsl`owa. U mnie dialog kiedys zwiekszal predkosc z 1 do 8, bylo okolo 200 kilo bo zapomnieli splittera zmienic i zarobic porzadnie kabli w lokalu.
Po drugie jesli masz splitter poprawnie podlaczony zroc uwage czy jest to lacze DSL na laczu analogowym czy ISDN, jesli na polaczeniu ISDN na styku U to wymagana jest jeszcze jedna przelotka i inne zarobienie kabli w NT
Sprawdz logi routera, czemu nastepuje rozlaczenie. Czy jest to out of sync, czy pppoe closed connection, czy LCP error itp.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
Dobre logi nie są złe ale w niektórych routerach trzeba je najpierw włączyć.
Ostatnio bawiłem sie jakimś routerem Linksys'a i tam trzeba najpierw włączyć logowanie.
@talta tak napisałaś, że przyszło mi do głowy, że może masz zaniki zasilania w domu a router nie ma zapisanego configa z danymi do połączenia i dlatego musisz go od nowa ustawiać żeby zaczął łaczyć z internetem. polecam poszukać opcji zapisania configa.
Ostatnio bawiłem sie jakimś routerem Linksys'a i tam trzeba najpierw włączyć logowanie.
@talta tak napisałaś, że przyszło mi do głowy, że może masz zaniki zasilania w domu a router nie ma zapisanego configa z danymi do połączenia i dlatego musisz go od nowa ustawiać żeby zaczął łaczyć z internetem. polecam poszukać opcji zapisania configa.
-
patryk83 - Bywalec
Net nie jest szybki tylko 1 mbit. Kable leca pod listwa (od kina i od routera). Ja sie na tym nie znam ale powiedzieli w sklepie, ze jest ok, zaprzyjazniony sklep ale mogli wciskac kit tak samo, ze np. chinczyki to dobre moto. Simon tplinka zareklamuje, czyli co bys polecil zamiast tego? Tego w ogole nie rozumiem :/
Dane zapisuje i wyskakuje, ze sie zapisalo.
Btw: talta=on, nie ona
simonw napisał(a):Co sie tyczy synchronizacji, sprawdz czy poprawnie za pomoca splittera pasywnego sygnal wchodzi na linie dsl`owa. U mnie dialog kiedys zwiekszal predkosc z 1 do 8, bylo okolo 200 kilo bo zapomnieli splittera zmienic i zarobic porzadnie kabli w lokalu.
Dane zapisuje i wyskakuje, ze sie zapisalo.
Btw: talta=on, nie ona

- talta
- Mieszkaniec forum
Eeeeh... kurde to ciezko tak online wyjasnic
Technologia DSL polega mniej wiecej na przesylaniu danych ponad pasmem glosowym. Wiadomo ze glos ludzki ma okreslone parametry i powyzej granicy slyszalnosci i ponizej granicy basowej nie slychac nic. Tak wiec DSL pracuje ponad czestotliwoscia akustyczna sygnalu telefonicznego i pasywnie pasma sa rozdzielane za pomoca filtru gorno-przpustowego jakim jest splitter. Jak kabel idzie ze sciany to najpierw jest splitter, pozniej ze splittera idzie jeden kabel do telefonu a drugi do modemu dsl (routera).
Splitter podlaczamy tak
LINE - do linii w scianie
PHONE - do telefonu
DSL - do modemu
dopiero wtedy pasmo akustyczne nie zakloca pasma danych i mozliwa jest transmisja z wyzszymi predkosciami. Dodatkowo wazne jest poprawne i ladne zarobienie przewodow, wszystkie mufy, laczowki, stare gniazdka, przedluzki sprawiaja ze przestaje to dzialac albo traci synchronizacje.
Z pytan co polecam do DSLa powiem nowego WRT54G2 ktory bardzo stabilnie pracuje z dsl`ami i robi wiele pomiarow przed i w trakcie pracy co skutkuje utrzymaniem max predkosci.
Minusem jest to ze po uruchomieniu /resecie pierwsze testy lacza i dobieranie parametrow trwa okolo minuty - ale pozniej, stabilnosc niesamowita jak za sprzet z tak niskiej polki i tak tani (190 zl).

Technologia DSL polega mniej wiecej na przesylaniu danych ponad pasmem glosowym. Wiadomo ze glos ludzki ma okreslone parametry i powyzej granicy slyszalnosci i ponizej granicy basowej nie slychac nic. Tak wiec DSL pracuje ponad czestotliwoscia akustyczna sygnalu telefonicznego i pasywnie pasma sa rozdzielane za pomoca filtru gorno-przpustowego jakim jest splitter. Jak kabel idzie ze sciany to najpierw jest splitter, pozniej ze splittera idzie jeden kabel do telefonu a drugi do modemu dsl (routera).
Splitter podlaczamy tak
LINE - do linii w scianie
PHONE - do telefonu
DSL - do modemu
dopiero wtedy pasmo akustyczne nie zakloca pasma danych i mozliwa jest transmisja z wyzszymi predkosciami. Dodatkowo wazne jest poprawne i ladne zarobienie przewodow, wszystkie mufy, laczowki, stare gniazdka, przedluzki sprawiaja ze przestaje to dzialac albo traci synchronizacje.
Z pytan co polecam do DSLa powiem nowego WRT54G2 ktory bardzo stabilnie pracuje z dsl`ami i robi wiele pomiarow przed i w trakcie pracy co skutkuje utrzymaniem max predkosci.
Minusem jest to ze po uruchomieniu /resecie pierwsze testy lacza i dobieranie parametrow trwa okolo minuty - ale pozniej, stabilnosc niesamowita jak za sprzet z tak niskiej polki i tak tani (190 zl).
(otwórz link)

-
Troche mi sie to rozjasnilo. Sluchajcie ten numer wlaczam kino i miga ADSL i net nie dziala, wylaczam i ADSL sie swieci stalym swiatlem i necik smiga. Jesli chodzi o linie, phone, dsl to to mam dobrze podlaczone. Nie dlugo przerzuce router do mnie i zobaczymy co sie bedzie dzialo. W sumie jak bym oddal tego routera to dorzucil bym 5 dyszek do tego WRT... ale zobacze co sie stanie po przerzuceniu routera do mnie do pokoju.
- talta
- Mieszkaniec forum
anu, zaklocenia na linii i traci synchronizacjez adslem i proboje renegocjowac parametry.
Albo masz kino z d* albo instalacje elektryczna w chacie z d* albo i to i to
Albo masz kino z d* albo instalacje elektryczna w chacie z d* albo i to i to

(otwórz link)

-
Wyjasnijmy sobie jedna rzecz "to" cos nie stalo nawet nigdy "obok" routera i swoich najsmielszych snach nie marzy by byc routerem, to PATujące bramki owszem ale do routerów im daleko.
Po drugie - w tym segmencie cenowym mowimy o takim samym chinskim szajsie, czy branduje go netgear czy dlink czy linksys/cisco nadal to taki sam badziew. D-Link uzywa linuxa i publikuje kod zrodlowy zmian, takze uzywajac sprzetu dlinka mozna samemu sobie napisac system operacyjny (do czego dlink zacheca), netgear to marka ktora nic powaznego nie robi na rynku, podobnie tplink - maja ambicje klepac tani badziew.
Cisco jako ze w segmencie badziewia nie mialo nic, kupili sobie linksysa ktory mogl chodzic na linuxie, ale obcieli mu ilosc pamieci i dali gorszy procesor zeby linux na nim nie chodzil. Napisali wlasny system i jakos to dziala podobnie jak cala reszta w tej cenie. Czy kosztuje 200 czy 500 zloty pamietajcie ze to nadal jest ta sama klasa - router router zaczyna sie od paru tys dolarow za sama obudowe.
Po drugie - w tym segmencie cenowym mowimy o takim samym chinskim szajsie, czy branduje go netgear czy dlink czy linksys/cisco nadal to taki sam badziew. D-Link uzywa linuxa i publikuje kod zrodlowy zmian, takze uzywajac sprzetu dlinka mozna samemu sobie napisac system operacyjny (do czego dlink zacheca), netgear to marka ktora nic powaznego nie robi na rynku, podobnie tplink - maja ambicje klepac tani badziew.
Cisco jako ze w segmencie badziewia nie mialo nic, kupili sobie linksysa ktory mogl chodzic na linuxie, ale obcieli mu ilosc pamieci i dali gorszy procesor zeby linux na nim nie chodzil. Napisali wlasny system i jakos to dziala podobnie jak cala reszta w tej cenie. Czy kosztuje 200 czy 500 zloty pamietajcie ze to nadal jest ta sama klasa - router router zaczyna sie od paru tys dolarow za sama obudowe.
(otwórz link)

-
ja mam netgear i jak na dom to wystarczy nie narzekam zawsze mam neta zero problemów .Ale taki netgear jest tylko na pare komputerów bo jak będzie dużo to źle będzie dzielił internet (tak mi sprzedawca powiedział)
Otoczeni hipokryzją idziemy swą ścieżką ...
-
iro - Bywalec
Dobra ja juz sobie poradzilem, nie wiem jak to mozliwe ale przeszkadzal podnozek
jak stal przy kinie domowy i routerze to jak wlaczalem kino net znikal, jak odsunalem to zaczynal dzialac. Nie wiem jak to mozliwe ale tak bylo. Instalacja w domu to nie wiem ale raczej dobra, nigdy z nia problemow nie bylo, kino z nizszej polki, sony DAV-DZ680 czy jakies podobne, starsi maja 20letniego technics, ktory lepiej gra ale kupili sobie to niech sie ciesza
Tp link zostaje u mnie i zobaczym jak sie bedzie dalej sprawowal. Dzieki za pomoc 

- talta
- Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości