Zobacz wątek - sprzedaż motoroweru
NAS Analytics TAG

sprzedaż motoroweru

Przepisy, prawo
_________

sprzedaż motoroweru

Postprzez Matt92 » 24/9/2009, 13:46

Witam,
otóż mam takie pytanie, sprzedając motorower zarejestrowany na osobę pełnoletnią i współwłaściciela niepełnoletniego można normalnie spisać umowę i sprzedać motorower? Czytałem artykuły prawne, z nich wynikach, że osoba powyżej 13 lat (ograniczona do czynności prawnych) może zarządzać majątkiem nie przekraczającym codziennych potrzeb, jeżeli majątek jest zbyt wysoki (nie ma określonej kwoty w w artykułach...), nieletni nie może nim samodzielnie rozporządzać ponieważ przekracza zwykły zarząd (tak samo jego opiekunowie) i jest potrzebna zgoda sądu opiekuńczego. Znam przypadki gdzie był problem z przerejestrowaniem motoroweru (a umowie była wpisana kwota 2500zł) i potrzebna była zgoda sądu. Zastanawia mnie, gdyby tak na umowie wpisać kwotę niższa (300-500zł) czy to przekracza zwykły zarząd majątku nieletniego? tyle prawdę mówiąc to kosztują buty ze sklepu, więc chyba nie? Zatem przy takiej kwocie nie powinno być problemów i podpisy właściciela i współwłaściciela powinny wystarczyć?
Ostatnio edytowano 25/9/2009, 08:48 przez Matt92, łącznie edytowano 1 raz
Matt92
Świeżak

Postprzez nemsiu » 24/9/2009, 15:26

Ja tak miałem.
Kupowałem jak był zarejestrowany na osobą pełnoletnią i na niepełnoletnią.
W umowie tylko podałem dane osobowe i to wystarczyło. Nikt się do niczego nie przyczepiał.

P.S. Po co podawać wiek współwłaściciela?
nemsiu
Świeżak

Postprzez navi » 24/9/2009, 15:38

nemsiu napisał(a):Ja tak miałem.
Kupowałem jak był zarejestrowany na osobą pełnoletnią i na niepełnoletnią.
W umowie tylko podałem dane osobowe i to wystarczyło. Nikt się do niczego nie przyczepiał.

P.S. Po co podawać wiek współwłaściciela?

W umowie podaje się PESEL, bardziej zmyślny urzędnik szybko policzy wiek :)

Ale wracając do pytania, nie powinno być problemów ze sprzedażą. Tylko pamiętaj, że obydwaj współwłaściciele muszą podpisać umowę.
VFR 02'
navi
Świeżak

Postprzez Matt92 » 24/9/2009, 20:47

no mam nadzieję:) znajomy miał problem bo wpisał kwotę 2500zł i musiało iść przez zgodę sądu, poryte jak diabli ale co zrobić, ważne, że ja kasę na prawko mam:D
Matt92
Świeżak

Postprzez arktan » 24/9/2009, 22:25

w topicu masz błąd.. rzeczowniki też sie odmieniaja

motorowera-> motoroweru
arktan
Bywalec

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê