Zobacz wątek - Jazda na OC poprzedniego właściciela
NAS Analytics TAG

Jazda na OC poprzedniego właściciela

Przepisy, prawo
_________

Jazda na OC poprzedniego właściciela

Postprzez warjat » 27/6/2009, 18:22

witam

moto kupiłem ponad miesiąc temu, dowod tymczasowy jest do 5 lipca, a OC poprzedniego własciciela mam do 30 sierpnia.... babka w PZU mi powiedziala ze na OC poprzedniego właściciela moze jeździć tyylko 30 dni, czyli teoretycznie teraz nie moge jezdzic motocyklem póki nie wykupie własnego OC ?? jak to jest jak zatrzymaja mnie policmany?
warjat
Świeżak

Postprzez Kam25 » 27/6/2009, 20:50

Dostaniesz mandat za brak OC i kare z ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjnego.
Kam25
Świeżak

Postprzez Spidey » 28/6/2009, 16:53

glupot ci naopowiadala ;] jezdzic mozesz az do konca ;] bez zadnych problemow tylko niby trzeba po kupnie motoru zglosic i masz na to te 30dni ze kupiles i na siebie chcesz przepisac OC, a ak pozatym mozesz normlanie jezdzic ;] mi nic nie zrobili przy kontorli tylko sie spytali czy kupiony moto niedawno bo OC na innego bylo ;] mandat to by dostal jakby jezdzil bez zadnego OC po tym terminie ;] jedyny problem to masz jakbys rozwalil moto do kasacji :D bo kasa z OC idzie na tego kto ma to ubezpieczenie ;p
Spidey
Świeżak

Postprzez Ltcrx » 28/6/2009, 23:15

jesli Cie lupna to Ci przywala z funduszu jakas kare naliczana wedlug tabelki (przelicznik z Euro) plus policza Ci za kazdy dzien jakas oplate kiedy nie miales OC(rowniez z tej tabelki),co do przerejestrowania oraz OC od poprzedniego wlasciciela,masz 30 dni na zgloszenie tego faktu,niemniej jesli sie nie myle to jest to laczone iz w momencie zgloszenia kupna i otrzymania miekkiego dowodu powinienes miec OC juz na swoje imie.... mozna przepisywac je bez problemu...jedyne co moze sie roznic to znizki....w przypadku wiekszej znizki nie zwroca roznicy,w przypadku braku znizek bedziesz musial doplacic...
Ltcrx
Świeżak

Postprzez Spidey » 29/6/2009, 08:33

powinno sie zglaszac w ciagu tych 30 dni lecz to tez zalezy od ludzi gdzie pojdziesz ;p ja kiedys 3miesiace po kupnie dopiero poszedlem i nic mi nie zrobili ;]
Spidey
Świeżak

Postprzez Rocks » 29/6/2009, 12:02

To jeszcze raz. MUSZĘ przepisywać OC na siebie? Gdzieś mówili, że OC jest na pojazd a nie na osobę. A co ze zniżkami? Poprzedni właściciel miał, ja nie mam + zwyżka za <26 lat, muszę dopłacać?
ZZR 600
Rocks
Świeżak

Postprzez duddits » 29/6/2009, 13:18

Nie musisz przepisywać. Co do zniżek/zwyżek to człowiek, od którego kupujesz sprzęt ma obowiązek zgłosić do swojego ubezpieczyciela fakt sprzedaży. Na tej podstawie firma ubezpieczeniowa może naliczyć Ci nowe składki za pozostały do końca ubezpieczenia okres.

Być może w Twojej sytuacji lepsze by było wymówić to ubezpieczenie i sprawdzić czy nie będzie Ci się opłacało przejście do innego ubezpieczyciela, ale to byś musiał już konkretnie sprawdzić.
http://gomoto.tv/ | naszym motorem jest pasja
duddits
Świeżak

Postprzez Grubas » 3/7/2009, 17:25

Panowie, ogarnijcie się i nie piszcie jak nie macie zielonego pojęcia. 100 razy było wałkowane. Trzeba przepisać i być może dopłacić jeśli poprzedni właściciel miał większe zniżki.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
Grubas
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê