Zobacz wÄ…tek - Quantum problem ze stacyjkÄ…
NAS Analytics TAG

Quantum problem ze stacyjkÄ…

i inne małe pojemności
_________

Quantum problem ze stacyjkÄ…

Postprzez Turowski » 24/5/2009, 18:07

Witam
Problem dotyczy stacyjki... Się popsuła i kupiłem nową... Niestety stara stacyjka jak i kostka są na cztery kable. Nowa stacyjka pasuje ale na wyjściu ma 6 kabelków i w żaden sposób nie pasuje. Próbowałem sam pokombinować z kablami, znalazłem prąd, działa wskaźnik paliwa, kierunki odpala z zapłonu. Niestety problem jest taki że nie gaśnie z kluczyka. Przekecenie nic nie daje - nadal silnik pracuje. Nie wiem który kabel odpowiada za masę... Kombinowałem dalej i pewnie jakieś zwarcie było albo znów akumulator padł bo nie działają już kierunki...
Bawił się ktoś może kabelkami przy stacyjce? Może ktoś miał podobny problem i wie jak temu zaradzić?
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
Turowski
Świeżak

Postprzez laser » 24/5/2009, 19:50

troche głupie to pytanie po 1 nie wiem jaku układ miała stara kostka po 2 nie wiem jaki ma nowa wiec jak cokolwiek można ci pomóc ?? 2 są zbędne musisz pokombinować powinieneś mieć schematy...
laser
Bywalec

Postprzez Turowski » 24/5/2009, 19:53

Jakbym miał schematy nie pisałbym... To że dwa są zbędne to się domyślam...

Dajcie schematy i już, poradzę sobie może :) Pytałem tylko czy ktoś może miał podobny problem i tyle...
Turowski
Świeżak

Postprzez laser » 24/5/2009, 20:00

pozostaje ci metoda prób i błędów cieżko mi co kolwiek powiedzieć bo tego nie widzę pozamieniaj poszczególne kable jak masz prąd to podpinaj kable po kolei włącz kierunek i stykaj kale z poszczególnymi stykami aż nie zacznie sie palić i tak po kolei az nie podłączysz wszystkiego
laser
Bywalec

Postprzez Turowski » 24/5/2009, 20:07

Właśnie tak próbowałem i dałem za wygraną... Nie działa... Ale nic - pewnie jakiś elektryk będzie musiał zerknąć - chociaż podobno niechętnie bawią się w super skutery z Chin :)
Turowski
Świeżak

Postprzez wojtasmazi1 » 24/5/2009, 20:09

Daj do elektryka. Jesli nie jestes pewien moze lepiej sie z elektryka nie bawic. Taka zabawa w najgorszym przypadku moze cie koztowac nowÄ… instalacje
Suzuki Gs 500 1998r -> oczko w głowie
wojtasmazi1
Stały bywalec

Postprzez krzysieg » 24/5/2009, 20:28

Ja jestem elektrykiem :) ale przy moto za wiele nie robiłem...

Nie wiem jak jest tutaj ,w starych motorowerach było tak że zetknięcie
kabelka z masą odcinało zapłon tutaj może być odwrotnie .

Wyjmuj po kolei kabelki aż trafisz na taki który jest nie potrzebny do działania świateł wsk. paliwa itp lub taki po którego wyjęciu zgaśnie .

Stara stacyjka jest wogóle zablokowana ?
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez Turowski » 24/5/2009, 20:44

No w Zippku jest inaczej niestety... Możesz wypiąc całą kostkę a i tak nie zgaśnie :)
Stacyjka łączy masę z prądem czy jakoś tak i wtedy powinien "paść".. Niestety nie jest to takie proste...
Turowski
Świeżak

Postprzez krzysieg » 24/5/2009, 20:59

To czyli na wyłączonej stacyjce kabelek od odcięcia zapłonu nie styka się z masą .
Powinieneś go łatwo znaleźć wypinając po kolei i sprawdzać czy działają światła , wskaźnik paliwa itp aż trafisz na ten który nie spełnia w tym momencie żadnego zadania :)

A stara stacyjka jest zablokowana czy się tylko zacinała ?
Jak działała tylko się zacinała to weź omomierz i sprawdź które styki się łączą na poszczególnych ustawieniach stacyjki wtedy nie będzie potrzebny schemat i porównaj z nową .
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez KAPELA911 » 27/5/2009, 07:08

jak się nie myle za odcięcie zapłonu odpowiada czarno biały kabel, ja miałem taki problem że nie chciał palić mi motor i okazało się że to alarm i to palenie z pilota i obciołem ten kabel i chodzi ok. U mnie czarno biały jest też przy stacyjce, ale nie wiem jak jest u Ciebie bo w poszczególnych rocznikach instalacja troche się różni.
KAPELA911
Bywalec

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 14 gości

na górê