Quantum problem ze stacyjkÄ…
• Strona 1 z 1
Quantum problem ze stacyjkÄ…
Witam
Problem dotyczy stacyjki... Się popsuła i kupiłem nową... Niestety stara stacyjka jak i kostka są na cztery kable. Nowa stacyjka pasuje ale na wyjściu ma 6 kabelków i w żaden sposób nie pasuje. Próbowałem sam pokombinować z kablami, znalazłem prąd, działa wskaźnik paliwa, kierunki odpala z zapłonu. Niestety problem jest taki że nie gaśnie z kluczyka. Przekecenie nic nie daje - nadal silnik pracuje. Nie wiem który kabel odpowiada za masę... Kombinowałem dalej i pewnie jakieś zwarcie było albo znów akumulator padł bo nie działają już kierunki...
Bawił się ktoś może kabelkami przy stacyjce? Może ktoś miał podobny problem i wie jak temu zaradzić?
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
Problem dotyczy stacyjki... Się popsuła i kupiłem nową... Niestety stara stacyjka jak i kostka są na cztery kable. Nowa stacyjka pasuje ale na wyjściu ma 6 kabelków i w żaden sposób nie pasuje. Próbowałem sam pokombinować z kablami, znalazłem prąd, działa wskaźnik paliwa, kierunki odpala z zapłonu. Niestety problem jest taki że nie gaśnie z kluczyka. Przekecenie nic nie daje - nadal silnik pracuje. Nie wiem który kabel odpowiada za masę... Kombinowałem dalej i pewnie jakieś zwarcie było albo znów akumulator padł bo nie działają już kierunki...
Bawił się ktoś może kabelkami przy stacyjce? Może ktoś miał podobny problem i wie jak temu zaradzić?
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
- Turowski
- Świeżak
pozostaje ci metoda prób i błędów cieżko mi co kolwiek powiedzieć bo tego nie widzę pozamieniaj poszczególne kable jak masz prąd to podpinaj kable po kolei włącz kierunek i stykaj kale z poszczególnymi stykami aż nie zacznie sie palić i tak po kolei az nie podłączysz wszystkiego
-
laser - Bywalec
Daj do elektryka. Jesli nie jestes pewien moze lepiej sie z elektryka nie bawic. Taka zabawa w najgorszym przypadku moze cie koztowac nowÄ… instalacje
Suzuki Gs 500 1998r -> oczko w głowie
-
wojtasmazi1 - Stały bywalec
Ja jestem elektrykiem
ale przy moto za wiele nie robiłem...
Nie wiem jak jest tutaj ,w starych motorowerach było tak że zetknięcie
kabelka z masą odcinało zapłon tutaj może być odwrotnie .
Wyjmuj po kolei kabelki aż trafisz na taki który jest nie potrzebny do działania świateł wsk. paliwa itp lub taki po którego wyjęciu zgaśnie .
Stara stacyjka jest wogóle zablokowana ?

Nie wiem jak jest tutaj ,w starych motorowerach było tak że zetknięcie
kabelka z masą odcinało zapłon tutaj może być odwrotnie .
Wyjmuj po kolei kabelki aż trafisz na taki który jest nie potrzebny do działania świateł wsk. paliwa itp lub taki po którego wyjęciu zgaśnie .
Stara stacyjka jest wogóle zablokowana ?
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
To czyli na wyłączonej stacyjce kabelek od odcięcia zapłonu nie styka się z masą .
Powinieneś go łatwo znaleźć wypinając po kolei i sprawdzać czy działają światła , wskaźnik paliwa itp aż trafisz na ten który nie spełnia w tym momencie żadnego zadania
A stara stacyjka jest zablokowana czy się tylko zacinała ?
Jak działała tylko się zacinała to weź omomierz i sprawdź które styki się łączą na poszczególnych ustawieniach stacyjki wtedy nie będzie potrzebny schemat i porównaj z nową .
Powinieneś go łatwo znaleźć wypinając po kolei i sprawdzać czy działają światła , wskaźnik paliwa itp aż trafisz na ten który nie spełnia w tym momencie żadnego zadania

A stara stacyjka jest zablokowana czy się tylko zacinała ?
Jak działała tylko się zacinała to weź omomierz i sprawdź które styki się łączą na poszczególnych ustawieniach stacyjki wtedy nie będzie potrzebny schemat i porównaj z nową .
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
jak się nie myle za odcięcie zapłonu odpowiada czarno biały kabel, ja miałem taki problem że nie chciał palić mi motor i okazało się że to alarm i to palenie z pilota i obciołem ten kabel i chodzi ok. U mnie czarno biały jest też przy stacyjce, ale nie wiem jak jest u Ciebie bo w poszczególnych rocznikach instalacja troche się różni.
-
KAPELA911 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 14 gości