Zobacz wątek - Komplet ciuchow plus kask - prosze o ocene.
NAS Analytics TAG

Komplet ciuchow plus kask - prosze o ocene.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Komplet ciuchow plus kask - prosze o ocene.

Postprzez binio » 24/3/2009, 10:34

Witam
Prosze o opinie o tym zestawie ktory chce kupic i ewentualne propozycje innych produktow. Moto to Honda Varadero 1000, cel to raczej dlugie podroze.
1. Kask - Shoei xr-1000 - cena ok 1500zl - najwiekszy problem, rozne opinie o nim slyszalem, zalezy mi na komforcie i bezpieczenstwie /jak kazdemu/, znacie cos lepszego w poodbnej cenie?
2. Buty - Alpinestars 2008 SMX 4 http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... ts_id=1732 cena ok 600zl
3. Kurtka - cena ok 1000-1500zl
- Alpinestars Sigma Drystar http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... ts_id=1792
- Alpinestars Space Drystar 2008 http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... ts_id=2633
- Alpinestars Vantage http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... ucts_id=95 (pod warunkiem ze ten rozmiar bedzie pasowal bo ponad 2tys za kurtke nie dam)
4. Spodnie Alpinestars ST-5 Drystar http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... cts_id=168 cena ok 830zl
5. Rekawice ALPINESTARS SP-3 http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... ucts_id=66 cena ok 300zl

I teraz tak. Prosze o uwagi dot tego sprzetu, opinie osob ktore go uzywaja/uzywaly i propozycje zmiany na inny w podobnej cenie. Kupuje to raczej pod katem dlugich wypraw letnich w cieple rejony Europy, ale zalezy mi zebym mogl tez pod to wlozyc jakis polar bielizne termoaktywna i jezdzic tez w nizszych temperaturach.
Z gory wielkie dzieki.
binio
Świeżak

Postprzez grzybol » 24/3/2009, 13:10

kask - wiadomo, shoei to najwyższa półka, z tym że nie każdemu leży :) musisz dokładnie przymierzyć i zobaczyć jak się w tym czujesz

kurtka - dlaczego tekstyl? o ile nie chcesz jeździć w zimie to skóra będzie na pewno lepsza i bezpieczniejsza. Polecam np. Alpinestars GP Plus

spodnie - mam takie same, polecam, zero zastrzeżeń

rękawice - ludzie narzekają na rękawice alpiny, ale ja mam i nie mam zastrzeżeń. Ja mam model bardziej zimowy, Apex Drystar, wykonanie bardzo dobre
781228 <3
grzybol
Świeżak

Postprzez smoder » 24/3/2009, 14:04

sam mam shoei xr1000 i jestem z niego bardzo zadowolony, aerodynamika, komfort i poziom halasu stoją na wysokim poziomie. Wygoda i dobor rozmiaru to wiadomo, indywidualna sprawa, jednym bedzie dobrze, innym zle. Moge z czystym sumieniem go polecic.
Kolega napisal ze potrzebuje kurtki na dlugie podroze, wiec ja uwazam ze tekstyl bedzie dla niego lepszy, chociaz skora jest bardziej bezpieczna. Reszty nie uzywalem, wiec sie nie wypowiem.
Pzdr
smoder
Świeżak

Postprzez mcpula » 24/3/2009, 15:06

Fajny komplet powinien pasowac do twojego moto, co do kurtki bo chyba z tym masz najwiekszy problem to kwestia gustu czy wolisz dluzsza czy krutsza i na ten typ motocykli bardziej pasuje tekstylna odziez
mcpula
Świeżak

Postprzez dambandit » 24/3/2009, 15:31

Co do kasku możesz jeszcze przemyśleć multiteca od shoei to szczękowiec , na zachodzie w turystyce wyparł już kaski integralne .

A tu masz linka do testu kasków ADAC jak widać schouberth pokonał wszystkich shoei dopiero na 4 miejscu

http://www.adac.de/Tests/motorrad_rolle ... eID=211475
był suzuki bandit 600n będzie ......
dambandit
VIP Ścigacz.pl

Postprzez kravec » 24/3/2009, 16:17

grzybol napisał(a):rękawice - ludzie narzekają na rękawice alpiny, ale ja mam i nie mam zastrzeżeń. Ja mam model bardziej zimowy, Apex Drystar, wykonanie bardzo dobre

Jeszcze nie widziałem/słyszałem złej opinii o rękawicach alpina. Sam mam 2 pary i jestem bardzo zadowolony.
kravec
Administrator

Postprzez grzybol » 24/3/2009, 16:24

ja właśnie tu na tym forum czytałem że alpiny się prują po kilku miesiącach, że ktoś miał małą glebę i się od razu dziura zrobiła itp. Mimo to kupiłem alpiny i był to dobry wybór :)
781228 <3
grzybol
Świeżak

Postprzez s_extrem* » 25/3/2009, 10:06

Grzybol bo latwo trafic na podrobki tych rekawic ;)
s_extrem*
Świeżak

Postprzez binio » 26/3/2009, 23:34

Zmiana planow.
Przymirzylem sie do alpinki i pasuje zaje.... :)
Z tym ze buty zmieniam na te: http://www.motocombo.pl/produkt-4844-13_90.html bo sa na membranie gore-texowej a jako zolnierz mam doswiadczenie w chodzeniu w butach bez membrany ;)
No i zastanawiam sie jeszcze nad ubraniami Buse:
- kurtka Buse Ravenna http://www.moto-abc.pl/kurtka-buse-ravenna-p-2239.html za ok 1200zl
- spodnie Buse Pase http://www.moto-abc.pl/spodnie-buse-paso-p-2251.html za ok 800zl

No i przymierzalem kask AGV modelu nie pamietam ale tez 1500zl kosztowal a koles mi wyliczal w ilu miejscach ma przewage nad Shoei xr-1000.

Prosze o opinie ;)
pozdr
binio
Świeżak

Postprzez jordan23 » 26/3/2009, 23:47

binio o jakim AGV mówisz ?
jordan23
Stały bywalec

Postprzez binio » 26/3/2009, 23:57

chyba gp-tech to byl
12-14 lat - Komarek
15-25 lat - nic...
26 lat - Honda Varadero XL1000V...
gdzie tu logika ktoś zapyta, taki duży i mocny sprzet na peirwszye moto??
odp: W MOJEJ KUR** GŁOWIE!!!
po miesiacu jazdy na Viadrze zmiana na VFR 800FI -> kocham ją :)
binio
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 27/3/2009, 00:00

Za 1500PLN pewnie AGV GP-PRO.

Taki model AGV właśnie użytkuję od zeszłego sezonu i jestem z niego bardzo zadowolony.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Ścigacz.pl

Postprzez s_extrem* » 27/3/2009, 17:03

Na bank chodzi o GP-Techa. Gp -pro stanial dosc mocno i kosztuje miedzy 800-1000zl ;) Sam mam Ti-techa (protoplasta GP- Techa) i jestem bardzo zadowolony. Z minusow to to ze moglby byc bardziej cichy i wysciolak mocno sie wygniata z czasem. Nie wiem jak sie do prredstawia w GP ;)
s_extrem*
Świeżak

Postprzez bast » 27/3/2009, 22:23

binio napisał(a):...Z tym ze buty zmieniam na te: http://www.motocombo.pl/produkt-4844-13_90.html bo sa na membranie gore-texowej a jako zolnierz mam doswiadczenie w chodzeniu w butach bez membrany ;).....Prosze o opinie ;) pozdr

binio, wlasnie dzis dostalem paczke z tymi butami. Sa super, ale dopiero jutro bede w nich pierwszy raz jezdzil jak pogoda pozwoli ale powiem ci jedno. Numeracja w alpinach jest z kosmosu, ja w kazdych normalnych butach mam 44 a te buty musialem kupic 42. Wiec przymierz przed zakupem jak masz gdzie. A np SM-X 4 pasowaly mi 43, wiec kompletniepowalona maja numeracje.
Polecam ci zakup w tym sklepie http://www.allegro.pl/item592293272_sup ... x_web.html,
dalem za te buty 670zl zamiast osiemset pare. Choc widze ze troche podniosl cene do 699, pewnie z okazji wiosny
SPIDER DIARIES (otwórz link)

Yamaha YX 600 Radian ---> Suzuki DR-Z 400 SM
bast
Bywalec

Postprzez Przemysl_17 » 28/3/2009, 23:41

przepraszam z góry autora że nie na Twój temat, lecz nie widzę sensu zakładać kolejnego, zbędnego tematu.

Jeszcze jeżdże 50ccm , w przyszłym miesiącu zapisuję się na prawo jazdy A+B. Mam pytanie odnośnie ubioru i akcesoriów.

*Ile szykować pieniędzy na kompletny strój + kask?

I tutaj muszę się zapytać doświadczonych kierowców .
*W czym jeździ się najwygodniej: kombi , kurtka+spodnie(tekstylne) czy kurtka+ spodnie skórzane? Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z ciepłem a zarazem przewiewnością w takich ciuchach ponieważ jak wiadomo w wakacje dochodzi do 40 stopni czasem a i w grudniu by pojeździł.

* Jakie bezpieczeństwo zapewnia taka kurtka ze spodniami i czy cokolwiek daje oprócz komfortu i wygody? i jak to się ma do kombinezonu np. dwu-częściowego? na aukcjach widziałem kurtki za 500 zł lecz wyglądały jak zwykłe skórkowe odebrane od krawca :/
Ile należy zapłacić za przyzwoitej jakości zestaw ?
Czy posiada to jakieś powiedzmy rzepy czy cokolwiek na ochraniacze?
*Na allegro widziałem zbroje , takowa wydaje się być rozsądnym rozwiązaniem według mnie. Czy można ją założyć powiedzmy pod kurtkę a niektóre z ochraniaczy na kurteczkę? jest tego tak dużo że się pogubiłem.

Zapomniałbym o najważniejszym . Zamierzam kupić sobie mz 251 , a po skończeniu szkoły cb 500 lub inny szosowo-turystyczny. Proszę mnie nie jechać , siedzę już w tym kilka tygodni i myślę co wyszło by najlepiej jeśli chodzi o stosunek cena/jakość. Dobór kasku pomijam , bo dużo czytałem i pewnie wybiorę hjc r1 lub nolana n62 z racji na ograniczone fundusze.
Jeśli chodzi o mój styl jazdy to muszę przyznać że czasem gdy jest mały ruch lubię jeździć w winklach więc zależy mi na bezpieczeństwie w razie szlifu.

To chyba tyle , dziękuje za pomoc
pozdrawiam
Przemysl_17
Świeżak

Postprzez grzybol » 29/3/2009, 08:18

Przemysl_17 napisał(a):*Ile szykować pieniędzy na kompletny strój + kask?

I tutaj muszę się zapytać doświadczonych kierowców .
*W czym jeździ się najwygodniej: kombi , kurtka+spodnie(tekstylne) czy kurtka+ spodnie skórzane? Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z ciepłem a zarazem przewiewnością w takich ciuchach ponieważ jak wiadomo w wakacje dochodzi do 40 stopni czasem a i w grudniu by pojeździł.

* Jakie bezpieczeństwo zapewnia taka kurtka ze spodniami i czy cokolwiek daje oprócz komfortu i wygody? i jak to się ma do kombinezonu np. dwu-częściowego? na aukcjach widziałem kurtki za 500 zł lecz wyglądały jak zwykłe skórkowe odebrane od krawca :/
Ile należy zapłacić za przyzwoitej jakości zestaw ?
Czy posiada to jakieś powiedzmy rzepy czy cokolwiek na ochraniacze?
*Na allegro widziałem zbroje , takowa wydaje się być rozsądnym rozwiązaniem według mnie. Czy można ją założyć powiedzmy pod kurtkę a niektóre z ochraniaczy na kurteczkę? jest tego tak dużo że się pogubiłem.

1. Kompletny strój to wydatek min. ok 2000 PLN, w miarę porządny będzie kosztował 3000-4000 PLN

2. Wygodniejsze będą tekstylia, jednak możesz zastosować mix skórzanej kurtki i tekstylnych spodni, będzie dość wygodnie a przy tym bezpieczniej. Nie ma czegoś takiego jak strój dobry i na zimę i na lato.

3. Przyzwoita kurtka i spodnie mają odpowiednią ścieralność, chodzi o to żeby przy szlifie podarł się strój, a nie twoja skóra. Oprócz tego masz protektory łokci, barków, kolan, które chronią w przypadku uderzenia w przeszkodę. Jeżeli strój nie posiada ochraniaczy to często posiada odpowiednie kieszenie i można dokupić ochraniacze osobno, ale musisz się dowiedzieć przed zakupem. Co do allegro to lepiej uważać, tym bardziej na produkty no name lub jakieś nieznane marki. Najlepiej kupić w normalnym sklepie lub przymierzyć w normalnym sklepie i kupić taniej w jakimś sklepie internetowym.

4. Jeżeli masz zbroję, to nie są potrzebne ochraniacze przy kurtce, ponieważ zbroja takowe posiada. Dobrze kupić jakąś markową, np alpinestars lub dainese, a nie coś za 200 zł z allegro.
grzybol
Świeżak

Postprzez Przemysl_17 » 29/3/2009, 10:18

Hmmm , więc widzę że to hobby to spory wydatek . motorek 5-6 tyś 3-4 tyś strój i wychodzi około 10 .Z racji na ograniczone fundusze , będę kupował po kolei markowe rzeczy a to chyba wyjdzie mi na dobre. Co do allegro , to oczywiście nie mam zamiaru kupować w ciemno . Najprawdopodobniej spiszę ceny i udam się do sklepu na przymiarkę ew. zakup jeśli będzie tanio.

Zbroi nie mam , chciałem tylko zapytać ze względu na bezpieczeństwo. Lecz jak widzę cenę zbroi dainese to chyba zainwestuje w lepszą kurtkę i spodnie . taka zbroja to wydatek 700(alpinestars)-1 500 zł.

Dzięki za pomoc
Przemysl_17
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe