Niski przebieg w używanym motocyklu
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Niski przebieg w używanym motocyklu
Witam, ciekawi mnie jedna sprawa. Motocykl (Honda CBR F4i) rocznik 2002, z nabitymi ledwo 5tyś. km. Przebieg jest w 100% autentyczny, właściciel pływa, i więcej go nie ma niż jest. Jak w takim przypadku, gdy motocykl więcej stoi niż jeździ sprawować będą się części, i inne podzespoły? Opłaca w ogóle zajmować się takim motocyklem, czy lepiej sobie odpuścić?
- Konig
- Świeżak
heh jeżeli właściciel mówi prawde i masz jakieś dowody aby tak twierdzić to tylko brać. Jedynie przed jazdom po sprawdzaj wszystko dokładnie, umyj moto dokładnie, to co trzeba to nasmaruj i tylko śmigac....
-
maatiaas - Świeżak
I pamiętaj, że: "Jednocześnie przypomina się, że zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług używany środek transportu np. samochód osobowy to taki, który przejechał więcej niż 6 000 km lub od momentu dopuszczenia go do użytku upłynęło więcej niż 6 miesięcy."
.

Miczab - Twój partner w motozakupach 

-
Miczab - Administrator
autoryzowany serwis bedzie w stanie podac przyblizony przebieg i stan motocykla. Mozesz zaproponowac to sprzedawcy na wlasny koszt i bedziesz mial pewnosc, ze wszystko jest w porzadku. Jezeli motocykl byl uzywany czesciej niz raz w miesiacu to nie powinienes miec wiekszych obaw.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Przebieg jest w 100000% autentyczny... Jak mówiłem właściciel pływał, wiec kilka miesięcy go nie było, kilka był, potem znowu kilka miesięcy stania i znowu. Pytam się gdyż 2002 rocznik jest to już nowsza technologia (wtryski, komputer)
- Konig
- Świeżak
mozna powiedziec, ze maszyna psuje sie bardziej od stania niz od jezdzenia. Motocykl jest stosunkowo mlody i mysle, ze duzy serwis przywrocilby ten motocykl do normalnej eksploatacji bez zadnych komplikacji.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Sam nie wiem co myśleć o tym przebiegu .. Nierealne jak dla mnie . No ale może .Faktycznie najlepiej zapłacić 2 stówki czy tam ile i w serwisie sprawdzić czy faktycznie tyle ma
CBR 600F 2001 | http://images37.fotosik.pl/265/e87d623e086c6f20med.png
-
jordan23 - Stały bywalec
Warto kupić. Wiadomo, trzeba kilka rzeczy wymienić. Np oponki od 2002 już są do wymiany. Tak to oleje, filtry, świece itp.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Faktem jest że długi postój nie jest korzystny ale z drugiej strony dostaniesz prawie nowe moto. Pewnie trzeba będzie zrobić duży przegląd, wymienić wszystkie płyny, łożyska kół i w zawieszeniu mogły się trochę odkształcić od stania, trzeba by też wyczyścić cały układ zasilania w paliwo, sprawdzić połączenia elektryczne. Napewno taka maszyna będzie wymagać sporo pracy na początku ale jak wszystko zrobisz jak należy to będziesz mieć spokój przez długi czas.
-
Kurt - Świeżak
Konig napisał(a):Przebieg jest w 100000% autentyczny... Jak mówiłem właściciel pływał, wiec kilka miesięcy go nie było, kilka był, potem znowu kilka miesięcy stania i znowu. Pytam się gdyż 2002 rocznik jest to już nowsza technologia (wtryski, komputer)
Skoro uwazasz, ze moto jest godny zakupu to go wez do serwisu zaplac, niech sprawdza, a nie zadawaj niepotrzebnych pytan bo wedlug mnie to jest spam. A z drugiej strony myslalem, ze posiadasz moto czyzbys kupowal drugie??

,,Motocykle to nie tylko moja pasja, ale też moje życie''
-
Nigoss - Bywalec
Dowiedz sie
o cenę ich cennej ;p opinii i juz a nie o zdarcie od razu. Zawsze mozesz pojechać do yamahy albo innego salonu.

-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
Konig, kupuj i siÄ™ nie chwal bo ktoÅ› Ci jÄ… podkupi
Jak kupisz, to prowadź do ASO Hondy i zrób przegląd przedsezonowy z wymianą oleju itp, możesz też wszelkie oleje i płyny zmienić sam, tak samo przeczyścić filtr powietrza. Koniecznie wymień olej bo pewnie właściciel co roku nie zmieniał, jeżeli sam będziesz zmieniał lej motula 300V, a w serwisie zaleją prawdopodobnie Shell Advance Ultra.
Ja swoją hanię też kupiłem z małym przebiegiem (2900km) i od razu zaprowadziłem na przegląd (wtedy "przedzimowy") z wymianą oleju, zapłaciłem coś ok 400zł, ale mogłem spokojnie siadać i jeździć. Serwisant sprawdził wszystko > przy odbiorze usłyszałem tylko, że nie bardzo miał co sprawdzać
Opony pewnie mało zjechane, więc spal
i kup nowe.

Jak kupisz, to prowadź do ASO Hondy i zrób przegląd przedsezonowy z wymianą oleju itp, możesz też wszelkie oleje i płyny zmienić sam, tak samo przeczyścić filtr powietrza. Koniecznie wymień olej bo pewnie właściciel co roku nie zmieniał, jeżeli sam będziesz zmieniał lej motula 300V, a w serwisie zaleją prawdopodobnie Shell Advance Ultra.
Ja swoją hanię też kupiłem z małym przebiegiem (2900km) i od razu zaprowadziłem na przegląd (wtedy "przedzimowy") z wymianą oleju, zapłaciłem coś ok 400zł, ale mogłem spokojnie siadać i jeździć. Serwisant sprawdził wszystko > przy odbiorze usłyszałem tylko, że nie bardzo miał co sprawdzać

Opony pewnie mało zjechane, więc spal

-
MaRRiusz - Świeżak
Dla mnie to bajka. Przecież każdy po zakupie motocykla przez tydzień z niego nie schodzi i zanim się cokolwiek nacieszy to już ma ze 2 tyś nalatane. A tu 5 tyś w 7 lat. Nigdy. A ja widziałem na mieście pewne moto z przebiegiem ok 15 tyś a później to samo moto stało w SALONIE z przebiegiem 1200km...Dzisiaj każdy cofa.
- schwarz
- Świeżak
W bajkach też jest trochę prawdy.
W motocyklu widać czy przebieg faktycznie jest mały, wystarczy obejrzeć śruby przy zaciskach, kołach, zębatki, nawet opony. Mój brat w 2007 kawę kupił z 2005 roku z przebiegiem 480km i było po nim widać że na prawdę tyle ma, oprócz połamanych plastików w transporcie. Moją RR'ką jeździł starszy Pan około 40'tki, kupił w salonie nową bo miał chyba taką zachciankę, motocykl był używany do przejechania się z żoną w weekend. Można znaleźć takie rodzynki, tylko przez to że w PL wszyscy kombinują to do takich okazji podchodzi się z dystansem i niedowierzaniem
W motocyklu widać czy przebieg faktycznie jest mały, wystarczy obejrzeć śruby przy zaciskach, kołach, zębatki, nawet opony. Mój brat w 2007 kawę kupił z 2005 roku z przebiegiem 480km i było po nim widać że na prawdę tyle ma, oprócz połamanych plastików w transporcie. Moją RR'ką jeździł starszy Pan około 40'tki, kupił w salonie nową bo miał chyba taką zachciankę, motocykl był używany do przejechania się z żoną w weekend. Można znaleźć takie rodzynki, tylko przez to że w PL wszyscy kombinują to do takich okazji podchodzi się z dystansem i niedowierzaniem

-
MaRRiusz - Świeżak
schwarz napisał(a):Dla mnie to bajka. Przecież każdy po zakupie motocykla przez tydzień z niego nie schodzi i zanim się cokolwiek nacieszy to już ma ze 2 tyś nalatane. A tu 5 tyś w 7 lat. Nigdy. A ja widziałem na mieście pewne moto z przebiegiem ok 15 tyś a później to samo moto stało w SALONIE z przebiegiem 1200km...Dzisiaj każdy cofa.
A znasz taki zawód jak marynarz?
Nikt mi moto nie podkupi bo właściciel wraca dopiero w czerwcu
A takie pierdoły jak wymiany oleju i filtrów sam mogę zrobić, nie muszę 400zł wydawać w ASO. Chodziło mi bardziej o części bardziej "skomplikowane"niż oleje i filtry
- Konig
- Świeżak
ale czlowieku ja ciebie nie rozumiem, masz jakis problem z mysleniem czy co? kazdy marzy zeby znalezc takie moto z malym przebiegiem a ty sie zastanawiasz czy warto... nie no lepiej kup `95 z 100000km przebiegu, przynajmniej bedziesz mial pewnosc ze sie olej od stania nie zepsul

- ollie
- Świeżak
To że się zastanawia to dobrze, bo czasem to co stało tyle czasu wymaga wiecej wkładu niż to co było normalnie jeżdzone. Tak czy inaczej musisz sprzęta sprawdzić, wszelkie ewentualne usterki wyjda w praniu, napewno bardziej opłaca sie poprawiać cos w praktycznie nowym moto niż robić to samo w takim, który ma już najechane z 50kkm.
-
Kurt - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości