Zobacz wątek - wymiana oleju oraz ogólny serwis w Bandicie 600 z 97 roku.
NAS Analytics TAG

wymiana oleju oraz ogólny serwis w Bandicie 600 z 97 roku.

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

wymiana oleju oraz ogólny serwis w Bandicie 600 z 97 roku.

Postprzez sadam » 11/3/2009, 08:57

witam,
jak w temacie,od tygodnia jestem szcześliwym posiadaczem Suzuki Bandita 600 z 97 roku.Chce przy nim troszke podłubac tylko niestety nie mam doświadczenia w takich sprawach.
Chce wymienic olej w silniku,filtr oleju,filtr powietrza,świece i płyn hamulcowy.O ile filtry i swiece to sprawa w miare prosta to niestety z płynami mam problem...Prosiłbym o instruktarz jak to się robi pokoleji.Słyszałem,że np.płyn hamulcowy wymienia sie tak ze nalewa się nowy i w tym samym czasie wylewa sie stary,a co z odpowietrzeniem?czy filtr oleju zmienic po spuszczeniu starego płynu i przed nalaniem nowego?jak wylać stary płyn?Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi i opisy tych prac.
pozdrawiam Sadam
sadam
Świeżak

Postprzez Meciek » 11/3/2009, 11:10

Nie chce mi się opisywać wymiany płynu hamulcowego bo z łatwością znajdziesz to na forum, odpowietrzyć musisz zawsze. Jeżeli chodzi o wymianę oleju to wpierw wszystko spuszczasz przez śrubę w misce a później odkręcasz filtr, przykręcasz nowy i wlewasz olej. Oczywiście tą czynność robimy na rozgrzanym i zgaszonym silniku. Ogólnie to co chcesz zrobić przy moto jest banalnie proste i nie idzie tego spierd*lić :) Olej radze wlać motula 5100, płyn hamulcowy DOT 4 jakiegoś dobrego producenta.
Meciek
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez sonthin » 11/3/2009, 21:04

Po pierwsze to w silniku nie ma płynu tylko jest olej, to "olejak" więc nie ma w chłodnicy płynu tylko olej, ten sam co smaruje i chłodzi silnik. Wymień olej na Motul 5100 10W-40 pólsyntetyk, filtr oleju proponuję firmy K&N model 138, dlatego tej firmy proponuję, bo ma na środku wspawaną nakrętkę na klucz 17 i nie musisz kupować łańcuszka do zdejmowania filtrów, druga zaleta to taka, że filtr K&N zapobiega restrykcji oleju. Cenowo wychodzi około 50 zł tańsze w granicach 30 zł. Świece kup NGK dedykowane do Bandita. Jeśli kupisz filtr powietrza najlepiej Hiflofiltro to proponuję zrobić regulację zaworów i synchronizację gaźników, ponieważ przy regulacji gaźników zawsze wymienia się filtr powietrza cena około 300 zł + filtr 60 zł. Wymień płyn hamulcowy na DOT4 np. Castrol około 18 zl za 0,5L, przy regulacji zaworów mechanik zrobi oględziny rozrządu, sprawdź też napęd(łańcuch + zębatki) i oczywiście stan klocków hamulcowych. To najważniejsze czynności do zrobienia po zakupie Bandziora.
sonthin
Świeżak

Postprzez dambandit » 11/3/2009, 21:19

Ja leje motul 5100 15w50 , co do oleju klucz 21 na ciepłym spuszczasz i potem filtr i tu jest problem jak masz nie ogrinalny to są problemy z odkręceniem nie można tam reki włożyć , ale ja zawsze dokręcam ręką dzisiaj wymieniałem olej filt hilfo czy jakoś tak , zawsze na nim jeżdżę zero problemów . Płyn kupiłem ale 5.1 jeszcze nie wymieniłem .
był suzuki bandit 600n będzie ......
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości

na górê