Problem z wentylatorem R1
• Strona 1 z 1
Problem z wentylatorem R1
Witam wszytskich jestem posiadaczem yamahy R1 model RN 04 z roku 2001. mam problem z wentylatorem chłodnicy z którym nie moge sobie poradzic... otoz włacza sie on czasem na zimnym silniku kiedy temperatura nie zdazy nawet podrosnac do 40s. nie jest to regolarne zjawisko ale zdaza sie bardzo czesto! Co moze byc tego przyczyna?????Potem jest juz wszystko ok! tzn wlacza sie przy 105-106 tak jak pisze w ksiazce. sprawdzalm juz czy to moze wina kabli ale nie ma jakiegos widocznego przetarci lub innych widocznych rzeczy ktore mogly by spowodowac zwarcie sam czujniki tez wymienilem jednak byl on juz wczesniej uzywany z tym ze poprzedni własciciel zapewnial mnie o jego prawidlowym dzalaniu. Dodam jeszcze ze temperatura jaka odczytuje na wyswietlaczu tez jest zastanawiajaca poniewaz z tego co wiem w trasie powinno to byc jakies 70-85/90s.wykluczam oczywisci miejskie korki gdzie okolice 100 jest norma. jadac ze stalo predkoscia odczytuje u siebie temperature w zaleznosci od pogody od 55 do 68s.(przy 30sto, stopniowym upale!!!) czy to normalne???? prosze o pomoc!
- mattR1
- Świeżak
Wentylator w tym modelu jest sterowany przez moduł silnika, niestety widziałem kilka takich przypadków w R1 2000, 2001 oraz w Fazerze 1000.
Prawdopodobnie jest to test czy wszystko działa poprawnie. (ale polecał bym aby wypowiedzieli się użytkownicy R1 gaźnikowej)
A odnośnie drugiego problemu może jest uszkodzony termostat.
Prawdopodobnie jest to test czy wszystko działa poprawnie. (ale polecał bym aby wypowiedzieli się użytkownicy R1 gaźnikowej)
A odnośnie drugiego problemu może jest uszkodzony termostat.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Może być tak że włącza się wentylator jak będzie jakiś błąd czyli coś nie podpięte lub uszkodzone.
Istnieje wyświetlanie błędów, obrotomierz wtedy chwilę pokazuje obroty silnika po czym spada do 0 i wskakuje na 3000, 7000 lub inne obroty, odczyt w Service manualu.
Istnieje wyświetlanie błędów, obrotomierz wtedy chwilę pokazuje obroty silnika po czym spada do 0 i wskakuje na 3000, 7000 lub inne obroty, odczyt w Service manualu.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
juz sam nie wiem w serwisach robia tylko gały i kazdy ten sam tekst "czujnik walniety"kiedy ja wiem ze on jest dobry...i po tym zazwyczaj koncza sie pomysly martwie sie bo nikt jak dotad w serwisie nie powiedzial ze to normalne a moze poprostu na takich fachowcow trafialem... przyjmujac ze wentylator w tym modelu "tak ma" to o co chodzi z niska temp????od razu mowie ze termostat jest ok! Na poczatku myslalem (moze to glupie ale...)ze gdy pompa zaczyna chodzic czujnik na wskutek obnizenia poziomu plynu w chlodnicy nie ma bezposredniego kontaktu z nim przez co podaje zanizona temp. wniosek: za mało plynu, albo mam zapowietrzony uklad. no chyba ze r1 ma takie genialne chlodzenie ze przy 30 s.upale jadac powiedzmy 100 na "6" temperatura siega 68s.
a gdy temp powietrza spadnie do jakis 10-12 wtedy nawet i 53 pokazywalo O CO CHODZI POMOCY!

- mattR1
- Świeżak
Proponuje wykonać telefon do Yamaha Polska i dowiesz się dokładnie dlaczego wentylator tak sioę zachowuje.
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
Jzeli ktos miałby ten sam problem z wentylatorem co ja to nie ma sie czym martwic to normalne w tym modelach mozna to sobie sprawdzic w nastepujacu sposob: gdy urychomi sie nam wentylator na zimnym silniku nie dlugo po odpaleniu sprobujcie wbic bieg jezeli przestanie sie w tym momencie krecic to wszystko jest ok!
- mattR1
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości