jaki olej yamaha fz6
• Strona 1 z 1
jaki olej yamaha fz6
Witam,jaki najlepszy olej do yamahy fz6 i czy wymieniac go teraz czy na wiosne?Czy trzeba ten motocykl co jakis czas odpalac w okresie zimowym czy poprostu czekac do wiosny i nic nierobic,stoi w cieplym garazu
- speed76
- Świeżak
-
kargul - Świeżak
jaki najlepszy olej do yamahy fz6
- moim zdaniem Motul 5100 10W40 (fabryczny Yamalube 10W30)
i czy wymieniac go teraz czy na wiosne?
- moim zdaniem na wiosnę (byłem na szkoleniu z firmy olejowej) powody:
- przez zimę odparowują niektóre dodatki oraz olej pochłania wilgoć z otoczenia
A tłumaczenia typu że jakiś tam osad opadnie i po uruchomieniu silnika idzie do panewek jest bzdurne, za pompą olejową jest filtr oleju który pochłania ten osad, po za tym z miski olejowej niestety nie zlatuje cały olej.
Filtr Oleju tylko oryginał z Yamahy (na innych mogą być problemy ze smarowaniem silnika)
Czy trzeba ten motocykl co jakis czas odpalac w okresie zimowym czy poprostu czekac do wiosny i nic nierobic,stoi w cieplym garazu
- odłączyć klemę akumulatora i doładować go co jakiś czas, z odpaleniem na wiosnę nie powinno być problemu.
A tak w ogóle zajrzyj tu: http://www.yamaha-motor.pl/community/se ... anuals.jsp
Znajdziesz instrukcję obsługi i jaki olej stosować oraz co i jak w trakcie eksploatacji, język do wyboru -polski.
- moim zdaniem Motul 5100 10W40 (fabryczny Yamalube 10W30)
i czy wymieniac go teraz czy na wiosne?
- moim zdaniem na wiosnę (byłem na szkoleniu z firmy olejowej) powody:
- przez zimę odparowują niektóre dodatki oraz olej pochłania wilgoć z otoczenia
A tłumaczenia typu że jakiś tam osad opadnie i po uruchomieniu silnika idzie do panewek jest bzdurne, za pompą olejową jest filtr oleju który pochłania ten osad, po za tym z miski olejowej niestety nie zlatuje cały olej.
Filtr Oleju tylko oryginał z Yamahy (na innych mogą być problemy ze smarowaniem silnika)
Czy trzeba ten motocykl co jakis czas odpalac w okresie zimowym czy poprostu czekac do wiosny i nic nierobic,stoi w cieplym garazu
- odłączyć klemę akumulatora i doładować go co jakiś czas, z odpaleniem na wiosnę nie powinno być problemu.
A tak w ogóle zajrzyj tu: http://www.yamaha-motor.pl/community/se ... anuals.jsp
Znajdziesz instrukcję obsługi i jaki olej stosować oraz co i jak w trakcie eksploatacji, język do wyboru -polski.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Polecam oleje z firmy Liqui Molly RACING SYNTH 4T 10 W-60 HD i RACING SYNTH 4T 10 W-50 HD są to oleje produkowane w Niemczech bardzo dobrej jakości. Osobiście zalałem do swojego motocykla 10W-50HD. Więcej informacji znajdziesz na: http://www.liqui-moly.pl/index2.htm
- twardy-99
- Świeżak
w zupelnosci to motul 10w40 ..... ja tam motorek sobie odpalam raz na jakis czas..... bo jakos mi tak lepiej na sercu:)
habba babba!
-
palgumeniedusze - Stały bywalec
Witam .Ktoś tu pisze że filtr oleju do Yamahy musi być z serwisu Yamaha.Z czego to wynika ?Czy ktoś miał jakies przykre zdarzenie np z filtrem firmy HIFLOFILTRO?
ognisty podmuch
Suzuki Bandit 650 N , Yamaha FZ1,aktualnie Suzuki B-King
Suzuki Bandit 650 N , Yamaha FZ1,aktualnie Suzuki B-King
- Backdraft
- Świeżak
Tak znajomy zatarł silnik bo filtr nie przepuścił oleju.
Hiflofiltro kosztował 25PLN.
Osobiście spotkałem się z 3 przypadkami gdzie Hiflo nie przepuszczał oleju w motocyklach z czujnikiem ciśnienia oleju, w Yamasze takiego nie ma i dlatego polecam oryginał.
Ewentualnie Meiwa lub K&N, ale przy różnicy paru PLN wolał bym oryginał Yamahy 55PLN (kosztował w grudniu 2008).
Hiflofiltro kosztował 25PLN.
Osobiście spotkałem się z 3 przypadkami gdzie Hiflo nie przepuszczał oleju w motocyklach z czujnikiem ciśnienia oleju, w Yamasze takiego nie ma i dlatego polecam oryginał.
Ewentualnie Meiwa lub K&N, ale przy różnicy paru PLN wolał bym oryginał Yamahy 55PLN (kosztował w grudniu 2008).
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości