Kask szczękowy czy integralny - wady zalety
• Strona 1 z 1
Kask szczękowy czy integralny - wady zalety
jakie wady i zalety maja kaski szczękowe i integralne? jak myslicie? wymiencie poszczegolne wady i zalety plusy i minusy...
-
KawiarzErPiontacz - Świeżak
Dla mnie szczękowy zalet nie ma, ale Ci co nosza okulary mówią że łatwiej założyć bla bla bla, że jak jadą w korku to sobie otwierają i mają świeże powietrze bla bla, i że mają okulary przyciemniane i wystarczy przycisk nacisnąć bla bla bla.
A tak naprawdę to w nich jest głośniej, a poza tym podczas upadku 19% uderzenia(najwięcej) przejmuje szczena, chyba nie muszę mówić co się dzieje ze szczękowcem?
A integral to integral co tu mówić
A tak naprawdę to w nich jest głośniej, a poza tym podczas upadku 19% uderzenia(najwięcej) przejmuje szczena, chyba nie muszę mówić co się dzieje ze szczękowcem?
- Konig
- Świeżak
Konig napisał(a):Dla mnie szczękowy zalet nie ma, ale Ci co nosza okulary mówią że łatwiej założyć bla bla bla, że jak jadą w korku to sobie otwierają i mają świeże powietrze bla bla, i że mają okulary przyciemniane i wystarczy przycisk nacisnąć bla bla bla.
Jechałeś wogóle kiedyś w szczękowcu że piszesz takie bzdury . Osobiście miałem integrala a od tego sezonu mam szczękowca i już integrala sobie nigdy nie kupie . Kaski szczękowe stają się coraz bardziej powszechne za granicą jak i w polsce . Jeśli kupujesz motocykl do normalnej jazdy a nie na tor , to szczękowiec w codziennym urzytkowaniu jest dużo bardziej wygodny , akurat miałem obydwa typy kasków więc mogę porównać .
-
dambandit - VIP Åšcigacz.pl
dambandit napisał(a):Konig napisał(a):Dla mnie szczękowy zalet nie ma, ale Ci co nosza okulary mówią że łatwiej założyć bla bla bla, że jak jadą w korku to sobie otwierają i mają świeże powietrze bla bla, i że mają okulary przyciemniane i wystarczy przycisk nacisnąć bla bla bla.
Jechałeś wogóle kiedyś w szczękowcu że piszesz takie bzdury . Osobiście miałem integrala a od tego sezonu mam szczękowca i już integrala sobie nigdy nie kupie . Kaski szczękowe stają się coraz bardziej powszechne za granicą jak i w polsce . Jeśli kupujesz motocykl do normalnej jazdy a nie na tor , to szczękowiec w codziennym urzytkowaniu jest dużo bardziej wygodny , akurat miałem obydwa typy kasków więc mogę porównać .
Tak, miałem Airoha SV i pizgało w nim niemiłosiernie, cholernie ciężki był,, a gębę otwierałem tylko przed domem czekając aż moto się nagrzeje... Poza tym przy otwartej szczęce jak widzę jak ten kask się zgina pod lekkim naporem siły to strach myśleć...
I wiesz co? Każdy swoje chwali
EOT
- Konig
- Świeżak
-
KawiarzErPiontacz - Świeżak
jak nie rozumiesz to jezdzij w integralu. koniec glupiej gadany. moze nie zrazilbys sie do szczekowcow gdybys nie uzywal kasku tak badziewnje firmy. moj kumpel tez ma aroiah szczekowaca i to naprawde jest sciera nie kask
-
spazz - VIP Åšcigacz.pl
Szczękowce mają kilka zalet:
+ łatwiej założyć na głowę (oczywiście jak jest to pierwszy w życiu "kask" na głowie)
+ mniejszy problem dla osób jeżdżących w okularach założyć je(opinia znajomych)
+ w lato przy dużym upale w mieście można jechać z otwartą szczęką
+ dla palaczy duży + można palić w czasie wolnej jazdy
i wad
- są trochę głośniejsze od kasków integralnych (ta sama półka cenowa)
- brak szybki przy otwartej szczęce
Integralne
No dobra - tu pozostawiam miejsce innym
ze względu na to że nie będę obiektywny ponieważ taki kask posiadam i innego bym nie chciał.
+ łatwiej założyć na głowę (oczywiście jak jest to pierwszy w życiu "kask" na głowie)
+ mniejszy problem dla osób jeżdżących w okularach założyć je(opinia znajomych)
+ w lato przy dużym upale w mieście można jechać z otwartą szczęką
+ dla palaczy duży + można palić w czasie wolnej jazdy
i wad
- są trochę głośniejsze od kasków integralnych (ta sama półka cenowa)
- brak szybki przy otwartej szczęce
Integralne
No dobra - tu pozostawiam miejsce innym
ze względu na to że nie będę obiektywny ponieważ taki kask posiadam i innego bym nie chciał.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Ja mam dwa rodzaje kaskow.Otwierany uzywam na wycieczki i do spokojnej jazdy.Kask jest w miare cichy i wygodny.Jak ktos jezdzi w najtanszym to wiadomo,ze bedzie narzekal!
Natomiast integrala uzywam jak jade pozabinac w gory po winklach.Mam do integrala duze zaufanie.
Wielka zaleta otwieranego jest to,ze czy tankujesz paliwo,czy wskakujesz do sklepy,czy chcesz splunac lub z kims normalnie pogadac to otwierasz przylbice i nie musisz zdejmowac kasku!
A co do pytania ktory kupic??
To zalezy do czego go potrzebujesz.
Natomiast integrala uzywam jak jade pozabinac w gory po winklach.Mam do integrala duze zaufanie.
Wielka zaleta otwieranego jest to,ze czy tankujesz paliwo,czy wskakujesz do sklepy,czy chcesz splunac lub z kims normalnie pogadac to otwierasz przylbice i nie musisz zdejmowac kasku!
A co do pytania ktory kupic??
To zalezy do czego go potrzebujesz.
-
Pawcio415 - Świeżak
Pawcio415 napisał(a):Wielka zaleta otwieranego jest to,ze czy tankujesz paliwo,czy wskakujesz do sklepy,czy chcesz splunac lub z kims normalnie pogadac to otwierasz przylbice i nie musisz zdejmowac kasku!
Zgadzam się z przedmówcą, szczękowiec nie zastąpiony w podróży szczególnie w takiej przez duże P. Osobiście jeżdzę w integralu ale na wiosnę zmieniam na szczękowca, może coś polecicie. Interesuje mnie coś co było by alternatywą dla Shoei Multitec.
- drat_wa
- Świeżak
drat_wa alternatywa dla Multiteca,na ktory poluje jest ewentualnie Shubert.
Choc ma brzydka stylistyke albo nawet jej nie ma to naprawde jest bardzo cichy i wygodny!
Praktycznie to jeden z najlepszych kaskow gdyby tylko dizajn se jakis lepszy dali
Przymierzalem i kombinowalem sporo z kaskami.
Wybor padl na Multiteca.
Choc ma brzydka stylistyke albo nawet jej nie ma to naprawde jest bardzo cichy i wygodny!
Praktycznie to jeden z najlepszych kaskow gdyby tylko dizajn se jakis lepszy dali

Przymierzalem i kombinowalem sporo z kaskami.
Wybor padl na Multiteca.
-
Pawcio415 - Świeżak
Szczękowce są tez nieco cięższe od integrali, w razie wypadku ten pierwszy może się otworzyć i cena za średniego szczękowca trzeba dać więcej niż za średniego integrala (np HJC CS-R1) ...chodź mogę się w tym wszystkim mylić
no ale fakt faktem szczękowiec jest nieco praktyczniejszy tu Pawcio415 ma 100% rację.

- Daro_ufo
- Świeżak
A co do poziomu halasu wewnatrz kasku to proponuje jezdzic ze stoperami.
Uzywam ich zawsze obojetnie, w ktorym kasku jade.
Przyjemniej sie jezdzi,ciszej,i nie ma takiego zmeczenia po kilkunastu godzinach jazdy nawet.Wiec kwestia glosnosci kasku znika
Uzywam ich zawsze obojetnie, w ktorym kasku jade.
Przyjemniej sie jezdzi,ciszej,i nie ma takiego zmeczenia po kilkunastu godzinach jazdy nawet.Wiec kwestia glosnosci kasku znika

-
Pawcio415 - Świeżak
Mam teraz szczękowca nolana n 102 i jest on napewno cichszy od integrala nitro który kiedyś miałem . Jak wiadomo nitro to syf wic porównanie lipne . Co do bezpieczeństwa , mój kumpel ma ten sam kask co ja ,dwa razy się już wywalił w nim ( ma gsxf więc już poważne moto) . Raz wywaliło go z zakrętu a innym razem wpadł do rowu na moich oczach , dwa razy przywalił kaskiem o ziemie i temu nolanowi nic nie ma , ma rysy po wypadkach, ale szczeka i cały mechanizm nadal działają sprawnie i pewnie , nie otworzył się ani razu i zapewnił dobre bezpieczęństwo głowie , kumpel nadal żyje i ma sie dobrze . Wiec plotki o otwieraniu się kasków szczękowych podczas wypadku są chyba wyssane z palca .
był suzuki bandit 600n będzie ......
-
dambandit - VIP Åšcigacz.pl
Otwieraja sie kaski tanie i te z pierwszych wypustow.
Teraz dobre drozsze kaski szczekowe sa niezadko trwalsze niz integrale.
A skoro kask Twojego kumpla przezyl juz dwie gleby to smiem przypuszczac,ze teraz to mozna se go juz jedynie na choinke powiesic.
Kask jest tak zrobiony,ze przyjmuje bardzo duze uderzenie i rozprowadza ja w miere rownomiernie po calej skorupie.Tworzywo kasku moze zaabsorbowac naprawde duze uderzenie i mimo tego,ze dalej dziala i nie odkrztalcil sie to pianka,z ktorego jest zrobiony wykonala juz swoje zadanie i ten kask nie nadaje sie juz do uzytku bo teraz nawet malej gleby nie wytrzyma.
Dobre i drogie kaski to praktycznie jednorazowki.
Ps.NIE POLECAM Caberg Justissimo! SYF!!!
Teraz dobre drozsze kaski szczekowe sa niezadko trwalsze niz integrale.
A skoro kask Twojego kumpla przezyl juz dwie gleby to smiem przypuszczac,ze teraz to mozna se go juz jedynie na choinke powiesic.
Kask jest tak zrobiony,ze przyjmuje bardzo duze uderzenie i rozprowadza ja w miere rownomiernie po calej skorupie.Tworzywo kasku moze zaabsorbowac naprawde duze uderzenie i mimo tego,ze dalej dziala i nie odkrztalcil sie to pianka,z ktorego jest zrobiony wykonala juz swoje zadanie i ten kask nie nadaje sie juz do uzytku bo teraz nawet malej gleby nie wytrzyma.
Dobre i drogie kaski to praktycznie jednorazowki.
Ps.NIE POLECAM Caberg Justissimo! SYF!!!
-
Pawcio415 - Świeżak
Dostaniesz spoko, może nie z najwyższej półki, ale całkiem przyzwoite. Proszę bardzo:
http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... cts_id=113
http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... cts_id=722
Do tego jeszcze MTR, Grex, Probiker (troszkę gorsze, ale też uważam za solidne)
Wystarczy poszukać...
http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... cts_id=113
http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... cts_id=722
Do tego jeszcze MTR, Grex, Probiker (troszkę gorsze, ale też uważam za solidne)
Wystarczy poszukać...
VFR 02'
-
navi - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości