Zobacz wątek - Jak Shell oszukuje klientów?
NAS Analytics TAG

Jak Shell oszukuje klientów?

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Postprzez Przem » 16/10/2006, 12:22

Pewnie dużo osób widziaÅ‚o, bilboardy przy stacjach paliw Stell z informacja o promocyjnej obniżce ceny paliw o 20gr/l za punkty, jakie klient uzbieraÅ‚ na karcie Smart. Jak wiemy, Shell ma Å›rednio wyższe ceny niż najniższe dostÄ™pne na runku, wiÄ™c wielu klientów tankuje w innych stacjach. Shell wpadÅ‚ na pomysÅ‚ jak przyciÄ…gać klientów z powrotem i nic za to nie zapÅ‚acić. Jak to siÄ™ robi? Ponieważ swego czasu czÄ™sto tankowaÅ‚em na stacjach Stell to punktów do odebrania za zniżkÄ™ 20 gr/l miaÅ‚em dużo. We wrzeÅ›niu nie byÅ‚o problemu z odebraniem zniżki, ale w październiku już nie poszÅ‚o tak sprawnie. Dwa razy czekaÅ‚em po 15 min zanim komputer autoryzuje mojÄ… kartÄ™ Smart. Ostatni raz powiedziaÅ‚em, że nie wyjdÄ™ dopóki nie dostane zniżki, którÄ… obiecuje Shell i po 20 min udaÅ‚a siÄ™ autoryzacja . Dzisiaj podobnie jak poprzednio nie można byÅ‚o autoryzować karty. A co mnie obchodzi jakaÅ› autoryzacja, tankuje, jest promocja, mam punkty na karcie, pÅ‚ace mniej. Przecież to proste! OkazaÅ‚o siÄ™, że to jednak nie takie proste i musi mnie interesować ta autoryzacja. Wezwana kierowniczka wyciÄ…gnęła z dolnej szuflady swojego biurka parÄ™ kartek regulaminu promocji ‘Rabat na paliwo za punkty SMATY’ i pokazaÅ‚a mi na ostatniej stronie paragraf, który mówi, że jak nie ma autoryzacji, to klient pÅ‚aci po normalnej cenie za paliwo, które już zatankowaÅ‚. PytaÅ‚em gdzie klienci mogÄ… zobaczyć taki regulamin bez potrzeby szukania po biurku kierowniczce. OkazaÅ‚ siÄ™, że w Internecie na stronie Shella faktycznie jest regulamin. Stad prosty wniosek, zanim zatankujesz paliwo na stacji SHELL sprawdź Internet i dokÅ‚adnie(!) przeczytaj regulamin. Ponieważ nie bÄ™dÄ™ przed każdym tankowanie sprawdzaÅ‚ Internetu, to nie zatankuje wiÄ™cej na stacji SHELL. A PaÅ„stwo? ProszÄ™ zauważyć, że to jest dobry sposób biznesowy, żeby odciÄ…gnąć klientów od innych stacji paliw i nie dać mu tego co mu siÄ™ ponoć obiecaÅ‚o. Dostaniesz taniej, wtedy kiedy my bÄ™dziemy mieli połączenie z centrala, ale połączenia nie mamy to trudno, nie dostaniesz promocji, a ponieważ auto już zatankowaÅ‚eÅ› to zapÅ‚ać po normalnej cenie. Nie masz co siÄ™ denerwować, przecież jest to zgodne z regulaminem promocji.
Przemek

Zdarzenia opisane miały miejsce we wrześniu i październiku (ostatnie 16.10.2006 ok.,g10) na stacji paliw SHELL w Słupsku przy ul. Szczecińskiej (obok McDonalda)
Przem
Świeżak

Postprzez dosiek77 » 16/10/2006, 12:55

Wszystko w Polsce działa tak samo.

Napiszcie na jakich stacjach tankujecie?

Można by było zrobić jakiś ranking.
dosiek77
Bywalec

Postprzez Magik » 16/10/2006, 13:03

ja niestety orlen..... tylko to gowno jest w poblizu.... ajak mam mozliwosc to na BP..
Magik
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez siekson » 16/10/2006, 14:45

neste lub jiff(dawny jet)
siekson
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez [zt]michu » 16/10/2006, 15:52

statoil dawny preem
dzwieki silnika to moja muzyka honda CBR 600f
[zt]michu
Świeżak

Postprzez nitro8888 » 16/10/2006, 16:45

bp
nitro8888
Świeżak

Postprzez spazz » 16/10/2006, 17:50

jak tylko sie da NESTE Tychy a jak nie to Statoil albo ajkies Bp
spazz
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Wombat » 16/10/2006, 20:20

Ja nie mam ulubionych - uwazam ze programy lojalnosciowe sa dla jeleni... przeciez firmie o to chodzi - tankujcie u nas i tylko u nas... u nas jest najlepsze. a okazuje sie ze wszedzie to samo g....
wystarczy wziac gazete do reki. przekret z rozcienczaniem paliwa na stacjach orlenu....
gdzie indziej przekret w stacjach xxx... a po zatankowaniu w statoilu; samochod chodzil mi nawet gorzej niz po tankowaniu w zwyklej (no name) stacji heh. wiec olewam to i nie jezdze pol miasta zeby zatankowac akurat w mojej "ulubionej"... moze sie nie zgodzicie, ale coz. kiedys duzo tankowalem w shellu a jak sie okazalo ze moje moto jezdzi tak samo dobrze jak po tankowaniu w orlenie to sie nauczylem... efekt placebo zreszta. dobra stacja to niekoniecznie dobre paliwo. jedyne czego unikam to male "wiejskie" stacyjki na wschodzie kraju gdzie jak slyszalem potrafi byc paliwo przywozone na lewo z ukrainy :)
pozdro chlopaki
Take this life I'm right here, stay a while and breath me in....... ZRXs
Wombat
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez gelo007 » 16/10/2006, 20:24

Siekson, a to Ty tam przy M1 tankujesz w tym NESTE? ;)
gelo007
Administrator

Postprzez Bartman » 16/10/2006, 22:44

ja to BP bo nigdy nie mialem co na tym paliwie narzekac, no to chyba ze jest potrzeba a nie ma takowej stacji to wiadomo-gdzies trzeba.......prawda jest tez to ze nieraz malem problemy po zatankowaniu( moi znajomi rowniez) na tych malych tanich cepeenkach..... do poetrochemii plock juz tez nie jezdze:( .. teraz trzeba tankowac bo niedlugo znowu pewnie skocza ceny
Bartman
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez InSiDe » 17/10/2006, 22:05

. Cóż Przem, myślę że mógłbyś już złożyć skargę do Rzecznika Praw Konsumenta. Jeśli wywiązałeś się ze swojej części umowy (czyli masz ileśtam punktów karnych :]) a rzeczona autoryzacja nie mogła się odbyć z powodów technicznych nie możesz być w żaden sposób za to karany. Co więcej, rozumiem że ów problem natury technicznej jest całkowicie od Ciebie, jako klienta, niezależy i winą za jego nienależyte działanie można obarczać stację paliw. Idąc dalej, jeśli owa autoryzacja zmuszała Cię do nadmiernego wyczekiwania na stacji (wspomniane 20 minut) to owa stacja powinna poczuwać się do odpowiedzialności za problemy techniczne i Twój utracony czas.
. Myślę, że taka argumentacja wraz ze stwierdzeniem, że sytuacja taka jest nagminna (a jeśli jest tak w Twoim przypadku, to zapewne jest taką dla wszystkich innych użytkowników tej stacji) przekonałaby Rzecznika Praw Konsumenta do zajęcia się tą sprawą. Regulamin, rozumiem, jest ogólnodostępny i podmiot ma prawo zastrzec w nim, że podstawą do udzielenia klientowi promocji na okreslonych warunkach jest owa autoryzacja. Jednakże, nie ma prawa obarczać Ciebie problemami natury technicznej z nią związanymi.
//Twoja ignorancja czy moja pycha, sam tego dobrze nie wiem...
InSiDe
Świeżak

Postprzez PTB_PL » 18/10/2006, 13:51

ja na Orlenie tankuje ale moim zdaniem najlepsza jest banzyna na JET i zarazem najtansza. :twisted: :twisted: :twisted:
No i w góre serca ~ redukcja i powrót do góry
Trzymaj siÄ™ STUNTU
PTB_PL
Świeżak

Postprzez Vercef » 18/10/2006, 17:08

JET-
95 -3.61
98 -3.74
Dosiadam:

Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm

Yamaha Thundercat sprzedany :(

|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
Vercef
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Yuurei » 18/10/2006, 20:41

Czyli brak karty Shella uwalnia od oszustwa? ;-)
Your ability to brake is Your right to speed
Yuurei
Świeżak

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości

na górê