Zobacz wÄ…tek - Wymuszenie pierwszenstwa?????czy poje...ne polskie przepisy?
NAS Analytics TAG

Wymuszenie pierwszenstwa?????czy poje...ne polskie przepisy?

Przepisy, prawo
_________

Postprzez cman » 16/7/2008, 06:40

No i co w zwiÄ…zku z tym?
cman
Świeżak

Postprzez House MD » 16/7/2008, 11:02

To jest normalna sytuacja , codziennie się takie widuje , teraz dużo dzieje się na drogach (budowy ,modernizacje) i ludzie sobie pomagają , czasami trzeba się naczekać ,ale zawsze ktoś nas wpuści. Nie jest to jakieś szalone wykroczenie , bardziej dobra intencja ze strony kierowców , chociaż w świetle prawa (kodeksu drogowego) pozostaje naruszeniem zasad ruchu drogowego. Egzaminatora nie chcę pamiętać... :) Kagiva miał podobną sytuację a egzaminator z zachowania prawie identyczny.
House MD
Świeżak

Postprzez cman » 17/7/2008, 06:28

House MD napisał(a):Nie jest to jakieś szalone wykroczenie , bardziej dobra intencja ze strony kierowców , chociaż w świetle prawa (kodeksu drogowego) pozostaje naruszeniem zasad ruchu drogowego.

To znaczy?
cman
Świeżak

Postprzez mpn103 » 17/7/2008, 08:24

cman, czy ty rozumiesz pisany tekst?

Po co się głupio pytasz o coś co juz jest kilkakrotnie wyjaśnione?
Gilera Runner 50 SP - 2008
mpn103
Świeżak

Postprzez cman » 17/7/2008, 15:36

mpn103 napisał(a):cman, czy ty rozumiesz pisany tekst?

Możliwe, że nie.

Fikol napisał(a):Przecież samochody jadące za tym miłym kierowcą z pierwszeństwem przejazdu będą zmuszone do zatrzymania się na jezdni.

Zapytałem się więc, co w związku z tym, że będą zmuszone do zatrzymania się na jezdni.

Następnie:
House MD napisał(a):...ale zawsze ktoś nas wpuści. Nie jest to jakieś szalone wykroczenie , bardziej dobra intencja ze strony kierowców , chociaż w świetle prawa (kodeksu drogowego) pozostaje naruszeniem zasad ruchu drogowego.

Zapytałem się więc, jakie zasady ruchu drogowego zostają naruszone.

Jeżeli odpowiedzi na moje pytania zostały już udzielone, to byłbym Ci wdzięczny za ich wskazanie.
cman
Świeżak

Postprzez CeBeRek » 17/7/2008, 15:40

cman napisał(a):
House MD napisał(a):Nie jest to jakieś szalone wykroczenie , bardziej dobra intencja ze strony kierowców , chociaż w świetle prawa (kodeksu drogowego) pozostaje naruszeniem zasad ruchu drogowego.

To znaczy?

Właśnie nie wiem, dla mnie to jest poważne naruszenie zasad ruchu drogowego, do ruchu powinniśmy się włączać tak aby nie utrudniać nikomu ruchu, a niektórzy jak włączają się do ruchu zmuszają pojazd któremu mają ustąpić do gwałtownego hamowania.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
CeBeRek
Stały bywalec

Postprzez House MD » 17/7/2008, 16:10

CeBeRek napisał(a):
cman napisał(a):

To znaczy?

Właśnie nie wiem, dla mnie to jest poważne naruszenie zasad ruchu drogowego, do ruchu powinniśmy się włączać tak aby nie utrudniać nikomu ruchu, a niektórzy jak włączają się do ruchu zmuszają pojazd któremu mają ustąpić do gwałtownego hamowania.

Jak Cię wpuści kierowca bo wie ,że jest Ci trudno wydostać się z podporządkowanej drogi to raczej jest dobra wola z jego strony niż utrudnienie mu jazdy. :) Cman wyrwałeś zdanie z kontekstu przeczytaj cały post a wtedy będziesz miał jasność o co mi chodziło.
House MD
Świeżak

Postprzez cman » 17/7/2008, 16:46

To, że wyrwałem (zacytowałem) zdanie z kontekstu, nie oznacza, że nie przeczytałem całego postu. Chciałbym się po prostu dowiedzieć, o jakim naruszeniu zasad piszesz. Kto narusza zasady i jakie?
cman
Świeżak

Postprzez House MD » 17/7/2008, 17:15

Było to poruszone już na samym początku tego tematu. Czy jak Cię wpuści 'ludź' , który ma pierwszeństwo a Ty jedziesz z drogi podporządkowanej to jest to wymuszenie (złamanie zasad kodeksu drogowego) czy gest dobrej woli. Opowiedziałem się za drugą wersją ,chociaż niektórzy egzaminatorzy za takie coś oblewają. Podałem swój przykład ,który miał miejsce podczas egzaminu praktycznego na prawko jazdy. Jeśli jeszcze chcesz popisać to na priva.
Pozdro. :)
House MD
Świeżak

Poprzednia strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê