Tuningowa osłona chłodnicy a sprawność układu chłodzenia ??
• Strona 1 z 1
Tuningowa osłona chłodnicy a sprawność układu chłodzenia ??
Witam ostatnio skołowałem sobie Osłonke na chłodnice z napisem i teraz mam pytanie czy taki bajer ma znaczny wpływ na układ chłodzenia ( czy moto bd sie szybciej grzało itp) moto jakie mam to Yamaha FZS Fazer gdzie układ chłodzenie jest podobno zrobiony z dużym zapasem wiec pytam czy ma to wpływ bo sa takie osłony tez do innych moto... z góry thx pozdr PS w fazerze niema wskaźnika temp wiec nie moge sobie jako tak porównac czy temp wzrasta czy nie... 

- Załączniki
-
- 22.JPG (89.32 KiB) Przeglądane 6268 razy
-
- 11.JPG (65.81 KiB) Przeglądane 6268 razy
< Biker Boyz Team W-ów > CBR & FAZER & FZ6 & GSF 650 Bandit | | http://www.bikepics.com/members/pavlorbr/
- PavloRBR
- Świeżak
policz pole powierzchni otworów orginalnej i do tej "tuningowej" i bedziesz wiedzial na moje to to nic sie nie stanie pozatym jest metalowa a wiec szybciej odda cieplo 

-
pioterjawa - Świeżak
teraz to już w ogóle jak kaloryfer wygląda....
weź to wywal bo zasłania w pewnym stopniu chłodnicę która nie dostaje teoretycznie tyle powietrza ile powinna...
chyba że to jakaś markowa nakładka która ma przeliczoną przepustowość powietrza. bo jak to wykonał pan zdzisław rymbajło z sosnowca spawarką wirową w przydomowej komórce to na pewno szkodzi...
o wyglądzie już nic nie mówię... to i tak dobrze że nie ma nalepki M-pakietu...
mogę się mylić co do tego czy to przeszkadza chłodnicy, okaże się jak ci się moto zacznie w korku gotować...
edit: piankowy fajna taczka w tle stoi
Marcin użył byś takiej do stuntu? czy może za ciężka?
weź to wywal bo zasłania w pewnym stopniu chłodnicę która nie dostaje teoretycznie tyle powietrza ile powinna...
chyba że to jakaś markowa nakładka która ma przeliczoną przepustowość powietrza. bo jak to wykonał pan zdzisław rymbajło z sosnowca spawarką wirową w przydomowej komórce to na pewno szkodzi...
o wyglądzie już nic nie mówię... to i tak dobrze że nie ma nalepki M-pakietu...
mogę się mylić co do tego czy to przeszkadza chłodnicy, okaże się jak ci się moto zacznie w korku gotować...
edit: piankowy fajna taczka w tle stoi

DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
-
Piankowy Marynarzyk - VIP Ścigacz.pl
pan zdzisław rymbajło obawiam sie ze tego nie wykona a nawet jestem pewien!!
Chyba ze posiada takie cudo jak Palnik Laserowy z wyższej półki a mało jest takich hehe ... PS moze ktos ma takie cudo np w Hornetach widziałem i jak tam sie sprawuje . pzdr

< Biker Boyz Team W-ów > CBR & FAZER & FZ6 & GSF 650 Bandit | | http://www.bikepics.com/members/pavlorbr/
- PavloRBR
- Świeżak
Pavlo sądzę że wyjście z tej sytuacji jest proste: jeśli produkt jest "kupny" i istnieje firma która zajmuje się takimi akcesoriami to OK oni biorą to na klatę i raczej gdyby produkt nie spoełniał norm to by nie był dopuszczony do sprzedazy zaś jesli jest to samoróbka nawet niesawowitym palnikiem z górnej półki to sądze ze możesz mieć obawy o to czy twój silnik ma dobre chłodzenie.....i tyle
-
YZF R1 - Moderator
Ludzie co wy za bzdury opowiadacie . Ja mam takie cos w bandicie . Poprzedni właściciel zamontował to w niemczech , mam gdzies na to fakture ale niechce mi sie szukac juz nie pamientam ile to kosztowało .
PabloRBR ten element nie ma absolutnie zadnego wpływu na prace silnika . Zrobiłem juz 4 tys km jest teraz dośc ciepło silnik pracuje normalnie , zadnych efektów uboczny przegrzewania sie czy cos takiego.
Wyglad kwestia gustu , ja osobiscie jestem wszelkim przeciwnikiem jakiegos tuningu , jednak to mały detal i na zywo prezentuje sie całkiem niezle . Sam bym tego nie kupił jednak jak juz jest to moze być .
Nie masz sie co martwic o żadne chłodzenie .
PabloRBR ten element nie ma absolutnie zadnego wpływu na prace silnika . Zrobiłem juz 4 tys km jest teraz dośc ciepło silnik pracuje normalnie , zadnych efektów uboczny przegrzewania sie czy cos takiego.
Wyglad kwestia gustu , ja osobiscie jestem wszelkim przeciwnikiem jakiegos tuningu , jednak to mały detal i na zywo prezentuje sie całkiem niezle . Sam bym tego nie kupił jednak jak juz jest to moze być .
był suzuki bandit 600n będzie ......
-
dambandit - VIP Ścigacz.pl
dambandit napisał(a):Ludzie co wy za bzdury opowiadacie . Ja mam takie cos w bandicie . Poprzedni właściciel zamontował to w niemczech , mam gdzies na to fakture ale niechce mi sie szukac juz nie pamientam ile to kosztowało .
szkoda ze bandit nie ma cyrowego wskaźnika temperatury to byśmy mieli czarno na białym czy faktycznie nie ma to wpływu na chłodznie nie chce się upierać ale ja sądze ze ma i napewno silnik pracuje na kilku stopniach więcej..... ale to tylko moje zdanie człowieka który nie ma Bandita natomiast wie że każde zasłonięcie chłodnicy powoduje wolnijejsze jej wystudzanie...

-
YZF R1 - Moderator
YZF R1 napisał(a):dambandit napisał(a):Ludzie co wy za bzdury opowiadacie . Ja mam takie cos w bandicie . Poprzedni właściciel zamontował to w niemczech , mam gdzies na to fakture ale niechce mi sie szukac juz nie pamientam ile to kosztowało .
szkoda ze bandit nie ma cyrowego wskaźnika temperatury to byśmy mieli czarno na białym czy faktycznie nie ma to wpływu na chłodznie nie chce się upierać ale ja sądze ze ma i napewno silnik pracuje na kilku stopniach więcej..... ale to tylko moje zdanie człowieka który nie ma Bandita natomiast wie że każde zasłonięcie chłodnicy powoduje wolnijejsze jej wystudzanie...
Mój kumpel ma takiego samego bandita jak ja tylko że rok 2003 ja 2001 to te same modele . Czesto razem jezdzimy i naprawde silniki pracuja identycznie . Nie odczułem by mój sie bardziej grzał czy głosniej chodził lub waliło z niego jakies straszne ciepło . Naprawde mam porównanie i nie jestem w stanie zauwazyc zadnych róznic . No wskaznika temp nie ma . Jak pisale od kupna zrobiłem juz 4 tys z tą osłona i naprawde nic sie nie dzieje .
A tak to wyglada umnie .
- Załączniki
-
- chłodnica.JPG (93.86 KiB) Przeglądane 6141 razy
-
dambandit - VIP Ścigacz.pl
dambandit tez mi sie zdaje tak jak Ty mówisz;) ale wole sie upewnić . PS tylko ze Fakt faktem Bandyta ma chłodnice oleju a nie cieczy chłodzącej a to moze jest róznica... Wsumie takie osłony chłodnicy widziełm do róznych moto chłodzonych ciecza ... wiec dlatego pytam
- PavloRBR
- Świeżak
Ja powiem tylko tak - cokolwiek na chlodnicy badz radiatorze zmiejsza przeplyw powietrza, co za tym idzie zmiejsza sie dyspersja termiczna ukladu chlodzenia. Fizyki nie oszukasz.
Natomiast czy to ma wplyw na silnik - sadze ze nie - bo jakby chlodnice byly robione z tak malym zapasem to juz dawno przy chociazby zmianach klimatycznych ktore zaszly - byly by za male
Tak wiec nie przejmuj sie - owszem, z technicznego punktu widzenia zmiejsza sie zdolnosc chlodzenia, z prkatycznego nie odczujesz tego 
Natomiast czy to ma wplyw na silnik - sadze ze nie - bo jakby chlodnice byly robione z tak malym zapasem to juz dawno przy chociazby zmianach klimatycznych ktore zaszly - byly by za male

Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
Ze zdjęcia oceniam, że dość małe są te prześwity, ale to jeszcze nie powód żeby ją ściągać.
Najlepszym wykładnikiem będzie ocena jak często włącza się wentylator. Jeśli częściej będzie włączony niż wyłączony to będzie znakiem, że osłona jednak trochę przeszkadza. (Najlepiej by było porównać pracę bez założonej osłony w takich samych warunkach pogodowych)
Najlepszym wykładnikiem będzie ocena jak często włącza się wentylator. Jeśli częściej będzie włączony niż wyłączony to będzie znakiem, że osłona jednak trochę przeszkadza. (Najlepiej by było porównać pracę bez założonej osłony w takich samych warunkach pogodowych)
http://filmy.scigacz.pl/Julien_Dupont_trial_Ateny Inter:pediatric
-
Grzybu - Bywalec
nom wiatrak nigdy mi sie jeszcze nie właczył ani z osłona ani bez niej... Fazery maja podobno układ chłodzenia zaprojektowny z dużym zapsem i wentylator włacza sie w warunkach extremalnych... Pytałem kolesi od Fazerów to przez np ok 3 lata uzytkowania go wentylator mu sie właczył tylko raz w jedzie na 1 biegu gdzies po szutrach przez ok godz... a drugiemu jak moto przepalał w zimie i chodzilo na wolnych obr przez 1.5 godz...
- PavloRBR
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa