Uciazliwy zapach/smrod benzyny z moto
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Uciazliwy zapach/smrod benzyny z moto
Witam,
Od kilku dni jezdze na Fazerze '03. Zaparkowałem go wczoraj w klatce schodowej bloku w ktorym mieszkam. Niestety strasznie czuc zapach benzyny, unosi sie nawet pol pietra wyzej i domyslam sie ze sasiedzi dlugo tego nie wytrzymaja;)
Moje pytanie jest czy to normalne, ze taki zapach unosi sie z motocykla, czy moze szukac przyczyny w nieszczelnosciach?
Może ktoś z was trzyma moto w podobnych miejscach i spotkal sie z takim problemem?
Wczesniej moto zazwyczaj trzymalem na dworze lub w garazu( a tam zapach benzyny nie przeszkadza)
Pozdrawiam
Od kilku dni jezdze na Fazerze '03. Zaparkowałem go wczoraj w klatce schodowej bloku w ktorym mieszkam. Niestety strasznie czuc zapach benzyny, unosi sie nawet pol pietra wyzej i domyslam sie ze sasiedzi dlugo tego nie wytrzymaja;)
Moje pytanie jest czy to normalne, ze taki zapach unosi sie z motocykla, czy moze szukac przyczyny w nieszczelnosciach?
Może ktoś z was trzyma moto w podobnych miejscach i spotkal sie z takim problemem?
Wczesniej moto zazwyczaj trzymalem na dworze lub w garazu( a tam zapach benzyny nie przeszkadza)
Pozdrawiam
- ziembul
- Świeżak
Raczej normalne to nie jest ja stawiam na jakąś nieszczelność, poszukaj od baku do gaźników nie masz daleko 

-
icid - VIP Ścigacz.pl
Ja mam moto w garazu i tez nic nie smierdzi nie czuc zapachu benzyny .
Pamientam jak miałem jawke 50 to wtedy smierdziało benzyną praktycznie zawsze . Ale to był juz standart dało sie przyzwyczaic .
natomiast w fazerze 03 to jest zdecydowanie niedopuszczalne.
Pamientam jak miałem jawke 50 to wtedy smierdziało benzyną praktycznie zawsze . Ale to był juz standart dało sie przyzwyczaic .
natomiast w fazerze 03 to jest zdecydowanie niedopuszczalne.
był suzuki bandit 600n będzie ......
-
dambandit - VIP Ścigacz.pl
Tez wlasnie mi sie wydaje, ze za intensywny jest ten zapach i nie powinno tak byc.
W tamtym sezonie sasiad parkowal w tym samym miejscu ZX6-R (fakt, ze nowy) i nic nie bylo czuc.
Chyba nawet moja Jawa TS350 z przeciekajacym kranikiem tak nie smierdziala;)
Na szczescie pogoda troche sie popsula, to bedzie czas zajrzec czy wszystko jest OK w ukladzie paliwowym.
Dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
W tamtym sezonie sasiad parkowal w tym samym miejscu ZX6-R (fakt, ze nowy) i nic nie bylo czuc.
Chyba nawet moja Jawa TS350 z przeciekajacym kranikiem tak nie smierdziala;)
Na szczescie pogoda troche sie popsula, to bedzie czas zajrzec czy wszystko jest OK w ukladzie paliwowym.
Dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
- ziembul
- Świeżak
ja od wczoraj trzymam CB500 w domu i czuć zapach benzyny... dość intensywny ale mi nie przeszkadza, poza tym między moto a klatką schodowa domu sa drzwi i tylko lekka nutka pb98 unosi się w powietrzu, jak trzymałem moto w garażu to nie było czuć nawet troszeczkę, a w domu jest inaczej, wyższa temperatura, mniejsza powierzchnia gdzie stoi moto i inna wentylacja...
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
No co ty w domu . A co na to rodzice , chyba że mieszkasz sam . Chciałem na zime trzymać moto w ogrzewanej piwnicy to juz byli niezadowoleni . Zreszta wogóle sa niezadowoleni z tego że jeżdze na motorze .
Zawsze jak gdzieś jade słucham tego samego " uważaj jedz powoli "
Zawsze jak gdzieś jade słucham tego samego " uważaj jedz powoli "
-
a no w domu, zmusiła mnie do tego sytuacja... mimo iż mam dwa wolne garaże na podwórku to moto wstawiłem do domu z obawy przed kradzieżą... w ciągu ostatnich kilku tygodni w Wolborzu była masa włamań,nawet do domów w których spali właściciele, a ja nie mam AC więc moto do domu... rodzice jakoś to muszą znieść, bo zagrożę że będę sypiał na betonie w garażu...
a co do ich podejścia do tego że latam na moto, to przed każdym wyjazdem słyszę "tylko ostrożnie" na co zawsze odpowiadam "jak zwykle"
a co do ich podejścia do tego że latam na moto, to przed każdym wyjazdem słyszę "tylko ostrożnie" na co zawsze odpowiadam "jak zwykle"

-
melvin - PierwszyOkrutny
teraz wlałem verwe/verve 98(cholera wie jak to napisać) żeby sprawdzić czy jest różnica...
edit: niedługo jeszcze przetestuje 99 z schela...
co do paliw to marea 1.6 na gazie z schela chodzi o wiele lepiej...
wiesz za co płacisz...
edit: niedługo jeszcze przetestuje 99 z schela...
co do paliw to marea 1.6 na gazie z schela chodzi o wiele lepiej...
wiesz za co płacisz...
Ostatnio edytowano 12/3/2008, 17:53 przez melvin, łącznie edytowano 1 raz

-
melvin - PierwszyOkrutny
wiesz spazz ja miałem kiedyś suzuki TS, było w 2T i na vervie98 chodził tak tragicznie że żal... najlepiej mu było na zwykłej pb95 z orlenu i statoila (chociaż orlen wypadał lepiej) doszedłem do tego właśnie na zasadzie testowania różnych rodzajów paliwa, różnica była odczuwalna, teraz z nowym moto dążę do tego samego, dążę a pracownicy stacji benzynowych mi w tym pomagają, jak pewien jegomość który zalał mi ON do ceby... tak więc już wiem że mogę pominąć wszelakie ON w moich testach 

-
melvin - PierwszyOkrutny
nie wiem jak w moto, ale w czytalem kilka testow robionych na autach i zadne wysokooktanowki nie dawaly przyrostu mocy, a jezeli to placebo hehe
W moto jest pewnie podobnie. Ja leje 95
W moto jest pewnie podobnie. Ja leje 95
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Ścigacz.pl
Dokaz napisał(a):jak by miał taki bajer by dokładnie stwierdził gdzie ma nieszczelność
równie dobrze a nawet taniej* może dokładnie umyć moto, wysuszyć je i całe zasypać mąką albo amfą jak kto woli, później zdmuchnąć albo wciągnąć i tam gdzie się przyklei, tam będzie wyciek!!!
madboy tobie to chyba nie potrzeba narazie dodatkowych KM, prawda?...
*-dotyczy opcji z mąką.

-
melvin - PierwszyOkrutny
No nie dokonca sie zgadzam . Czym wiecej oktanów tym lepiej . Nie chodzi tu o przyrost mocy bo to rzeczywiscie bajki . Ale paliwo o wyzszej liczbie oktanów lepiej sie spala w komoże silnika , poprawiaja sie troche spaliny . Poprzez efektywniejszy proces spalania w komorze silnika może i czesto tak jest nastepuje nieznaczny spadek
zapotrzebowania na paliwo . Oczywiscie są ta małe wartosci nie liczmy o oszczednosci jednego litra na 100km . Na studiach wykonujemy szerego testów i to akurat wiem .
Wiec wiadomo że motocyklem nie robi sie jakis strasznych przebiegów wiec raczej warto lac pb98 , ja przynajmniej tak robie .
zapotrzebowania na paliwo . Oczywiscie są ta małe wartosci nie liczmy o oszczednosci jednego litra na 100km . Na studiach wykonujemy szerego testów i to akurat wiem .
Wiec wiadomo że motocyklem nie robi sie jakis strasznych przebiegów wiec raczej warto lac pb98 , ja przynajmniej tak robie .
-
dambandit napisał(a):No nie dokonca sie zgadzam . Czym wiecej oktanów tym lepiej . Nie chodzi tu o przyrost mocy bo to rzeczywiscie bajki . Ale paliwo o wyzszej liczbie oktanów lepiej sie spala w komoże silnika , poprawiaja sie troche spaliny . Poprzez efektywniejszy proces spalania w komorze silnika może i czesto tak jest nastepuje nieznaczny spadek
No minimalne roznice na pewno sa, ale odnotowywane w laboratoriach. W codziennym uzytkowaniu jak masz kolo 50KM i "dojdzie" 5%mocy (w co nie wierze) to bedzie to 2.5KM ktorego sie nie odczuje w ogole. Juz lepsze efekty da odchudzenie siebie o kilka kg

Melvin - obecnie nie narzekam na niedomiar mocy, ale jeszcze nie tak dawno dosiadalem GSa, gdzie gdybym tylko mial mozliwosc (odczuwalnego) polepszenia osiagow kosztem 2.5zl/100km lejac 98 to bym tak robil.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2