Zobacz wÄ…tek - (offtop) Lethio i Simona rozmowa o wojnie i maturze ;)
NAS Analytics TAG

(offtop) Lethio i Simona rozmowa o wojnie i maturze ;)

O wszystkim
_________

(offtop) Lethio i Simona rozmowa o wojnie i maturze ;)

Postprzez Grubas » 14/2/2008, 09:35

ROTFL

Edit 15.02.2008:
Zmodyfikowałem tego posta, ponieważ ten temat został wydzielony jako offtop z innego i w związku z tym stracił sens. Został zapoczątkowany tu viewtopic.php?t=15316&postdays=0&postorder=asc&start=31

PS. Modzie któryś to zrobił: Dobra robota :-)
Ostatnio edytowano 15/2/2008, 19:41 przez Grubas, łącznie edytowano 1 raz
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
Grubas
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez turboponczek » 15/2/2008, 12:56

╙ ╙
Ostatnio edytowano 30/3/2010, 00:14 przez turboponczek, łącznie edytowano 1 raz
turboponczek
MEGA TROLL

Postprzez Leitho » 15/2/2008, 14:44

turboponczek napisał(a):stary jaki miałes wynik na maturze z polaka ?

zgaduj co mial z ustnej :D
Na kolana chamy !
Leitho
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 15/2/2008, 15:40

Haha, tak z pisemnej 5teczka
z ustnej grzala (mialem obiecane od 3 klasy ze nie zdam) i dalej na poprawce 4 :)

Sprawa taka ze na lekcje przynosilem ksiazki na PDA zawsze mialem brak ksiazki i zawsze odpowiadalem z przygotowanych cytatow (ktore latwiej znajduje sie na PDA). Wkurzalo mnie pomijanie poezji zagranicznej i wychwalanie polskiej (m.in Boudlaire - prowazilem kilka referatow z jego tworczosci, moj fav).
Dalej w sprawie II wojny, jasno mowilem ze nie podoba mi sie takie jednostronne traktowanie niemcow jako zlych a polakow jako bezmala pomazancow boga i jasno powiedzialem ze pochodze z niemieckiej rodziny i nie moze pani polonistka tak jednostronnie , ksenofobicznie traktowac mniejszosci jaka jestem :P

I macie odpowiedz :)
Swoja droga literatura wojenna to na prawde padaka i taka martyrlogia, tak jednostronnie... chociaz sa i inne dziela, w programie sa jedynie te politycznie poprawne...
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Leitho » 15/2/2008, 17:38

SimekW napisał(a):Dalej w sprawie II wojny, jasno mowilem ze nie podoba mi sie takie jednostronne traktowanie niemcow jako zlych a polakow jako bezmala pomazancow boga i jasno powiedzialem ze pochodze z niemieckiej rodziny i nie moze pani polonistka tak jednostronnie , ksenofobicznie traktowac mniejszosci jaka jestem

czyli uwazasz, ze polacy sami sobie winni za tak ludobojsko-rzeznicza eskapade niemiaszkow na polskie ziemie?
bo inaczej tego nie moge zrozumiec, jak dla mnie w tym wypadku to jest to wszystko albo biale, albo czarne..
Na kolana chamy !
Leitho
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 15/2/2008, 18:03

Nie, no bez jaj Arturze.
Po prostu sie z pania nie lubie i kazdy powod byl dobry - kazdy ktory da sie obronic jakos sensownie :)

Prawda jest natomiast, ze literatura powojenna bardzo jednostronnie i zle traktuje wojne (co mozna zrozumiec) natomiast nie podoba mi sie takie marudzenie jak to nam bylo zle, bo kazdemu bylo zle i niemcom, i franzucom i kazdy ginal tak samo i tak samo cierpial - a odczuwam taki trend do pisania ze to nam bylo najgorzej i najwiecej sie poswiecilismy w wojnie...
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Leitho » 15/2/2008, 18:13

wojna wojna, bo panswto liczylo sie ze beda ofiary w ludziach, i w jakich warunkach przyjedzie pedzic zolnierski los, jednak
niemcy to agresor, jest czy bylo im zle? sami sobie winni :D
francuzi? co to jest, 400 000 ludzi z rekami w gorze? francuska armia :D
polacy sum karpium mieli najgorzej, bo nie dosc ze odczowali skutki I wojny, to jszcze rzed byl w kawalkach, polityka, gospodarka,armia lezaly, nadszedl jeszcze pozniej krach, wszyztko zostalo dobite, i jak juz ledwo co zylismy psychicznie to hura hura - II wojna.
osobiscie jesli pomysle co niemcy robili w obozach, to az mi watrobe sciska
Na kolana chamy !
Leitho
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 15/2/2008, 18:39

Coz - Niemcy byli agresorem, nie sposob im tego odmowic. Chociaz tez uklad polityczny sprawil ze tak to sie potoczylo a nie inaczej i mozna by dlugo dywagowac czemu tak sie stalo. Niezmienne jest to, ze bylo im zdeczka za ciasno i troszke sie rozpanoszyli. Wez jednak poprawke na to ze caly narod nie stal po stronie Hitlera - wielu obywateli bylo przeciw i spotkala ich za to taka sama kara jak innych. Podobne represje i przesladowania i to nie z powodu prowadzonej wojny ale "od tak" za samo zycie i milosc do ojczyzny.

Narod zydowski z wiadomych podowod mial zle, chociaz rzezi mozna bylo uniknac, gdyby amerykanscy zydzi zgodzili sie na propozycje hitlera w kwestii finansowania wysiedlenia zydow z europy do Ameryki.

Ale i tak to wszystko nic wobec dzialan Stalina ktory wiecej swoich poslal do piachu niz hitler w obozach zaglady...

tak wiec, czy na prawde bylo nam az tak zle? Moim zdaniem, jesli JUZ mamy oceniac skale tragedii, to bylo nam calkiem znosnie w porownaniu z innymi nacjami poszkodowanymi w wojnie - i dziwne jest ze to polacy maja pretensje do Zydow o sposob odbioru wojny, kiedy sami przeginaja jeszze bardziej a lektury bardziej realne nie sa w kanonie szkolnym, jedynie te _poprawne_politycznie_
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Leitho » 15/2/2008, 19:25

ok mowisz ze niektore niemiaszki sprzeciwialy sie hitlerowi - jednak ilu ich bylo? a i tak duza czesc tych przeciw szybko zostala "nawrocona na dobra droge". co mnie jeszcze smieszy, to, ze hitler walczyl o czystosc rasy (bog stworzyl niemca, dlugo nic, anglika, bardzo dlugo nic - reszte swiata),a czy sam byl 100% czystym niemcem?
no i wiesz, nie twierdze jednoznacznie ze polacy mieli najgorzej,jednak w porownaniu do niemcow czy anglikow,francuzow to tak naprawde nie ma o czym mowic.
co mnie jeszcze berdzo smieszy to fakt, iz francja i anglia po I wojnie zakazaly niemcom sie zbroic. hitler pomyslal,troche poczekal,zbudowal chyba statek wojenny. zadnej dopowiedzi ze strony angli/francji. no to zbudowal wicej statkow. znowu nic. wiec wziol sie za czolgi (co prawda budowane na terenie rosji). tez nic. z takiego punktu widzenia,mozna by wnioskowac ze to anglia/francja sa winni II wojny, gdyz nie zareagowaly na sutuacje w niemczech. pozatym w pewnym momencie niemcy tak pochlonieci byli zbrojeniem, ze oczywistym bylo planowanie przez nich wojne/
co do sprawy zydowskiej - wyszlo to od tego, ze hitler otwierajac ksiazke telefoniczna w czesci 'lekarze,prawnicy ...' widzial tylko zydowskie nazwiska. zbuntowal sie, ze to niemiec tak naprawde robi na zyda, ktory swoich rak praca nie zabrudzi
dlatego tak to wyszlo, ta nienawisc niemca do zyda. oczywiscie zydzi mieli rowno przechlapane w czasie II wojny, polak (jak juz mierzyc taka skala) mial znacznie lepiej.
co do kwesti rosji to sie nie wypowiadam, dla mnie ten narod to najgorsi ludzie na swiecie, ktorzy sa sobie winni za to co ich spotkalo.
Na kolana chamy !
Leitho
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez M. » 15/2/2008, 19:34

chcialbym tylko jedna rzecz sprostowac
nienawisc do zydow ze strony hitlera wynikala z tego ze jego ojczym byl zydem i znecal sie nad nim.
YAMAHA YZ 125
Poszukiwania znowu rozpoczete...
M.
Świeżak

Postprzez Leitho » 15/2/2008, 19:40

hmm mozemy spekulowac, hitler nie zyje a my nigdy nie bylismy w jego glowie, powodow nienawisci moglo byc mnostwo
Na kolana chamy !
Leitho
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez gelo007 » 15/2/2008, 19:45

Ja tam do Niemców nic nie mam... bo w moich żyłach płynie jakieś 12,5 % niemieckiej krwi xD.
gelo007
Administrator

Postprzez Thrillco » 16/2/2008, 08:35

Miłosnikom niemców proponuje wyjazd do niemiec i przekonanie sie jaką to "miłoscią" obdarzają nas niemcy dziś...60 lat po wojnie, która sami zaczeli.
brak opisu...
Thrillco
Mieszkaniec forum

Postprzez Terror » 16/2/2008, 10:12

Thrillco,
a opowiesz coś więcej?
No hope. no cure. No problem.
Terror
Administrator

Postprzez Thrillco » 16/2/2008, 10:21

niech kazdy sobie pojedzie i odczuje na sobie :)
brak opisu...
Thrillco
Mieszkaniec forum

Postprzez Terror » 16/2/2008, 11:13

Dlatego pytam, bo byłem nie raz i niczego nie odczułem - traktują Polaków normalnie, no chyba, że jesteś w dresie i usułujesz się u nich zatrudnic - to nie wiem, jak będą Cię traktować.
No hope. no cure. No problem.
Terror
Administrator

Postprzez Thrillco » 16/2/2008, 15:32

No własnie Terror...wszystko zalezy jak byłes, w jakim charakterze byłes, jak długo i czy na tyle długo by wszyscy dookoła juz wiedzieli, ze jestes z polski...i taki drobny element - jak jestes turystycznie ,to ok, rzadko się zdarzy ktoś patrzacy nieprzychylnie ale jak przyjechałes jako emigrant zarobkowy...sytuacja sie zmienia radykalnie i nie trzeba byc wtedy ubranym w dresy.
brak opisu...
Thrillco
Mieszkaniec forum

Postprzez simonw » 16/2/2008, 15:58

Oj Th, roznie jest wiec nie generalizuj :)
Wiadomo ze maja zal o Breslau hehe ale tez mozesz trafic na normalnych ludzi i na nieco pokreconych - ale jako takiego - urazu do polakow nie odczulem.
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez gelo007 » 16/2/2008, 16:04

Jak Polak daje sie traktować innym jak gówno to tak jest traktowany. Ja byłem raz w Niemczech i dla mnie to było naprawdę wielkie zdziwienie, że do człowieka podchodzą jak do człowieka. Niestety stereotypy biorą górę. Jak dla mnie to Niemcy powinny być wzorem dla Polski. Porządek, czysto, pełna kultura (kultura jazdy też).
gelo007
Administrator

Postprzez Labiss » 16/2/2008, 16:23

Gelo,w jakich Niemczech ? Przecież nasz zachodni sąsiad to już Turcja. :D Niemcy to już w ogóle nie jest państwo narodowe.
Szkoda,bo to taki porządny naród był . . .
kretyn jakich mało
Labiss
MEGA TROLL

Następna strona

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

na górê