Zobacz wątek - Kask integralny, buty + rękawice
NAS Analytics TAG

Kask integralny, buty + rękawice

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kask integralny, buty + rękawice

Postprzez Vakhar » 3/8/2016, 11:04

Hej, szukam kasku integralnego, butów oraz rękawic. Zdałem prawo jazdy kat a2 miesiąc temu i aktualnie zarabiam na sprzęt + ubiór. Możecie polecić coś rozsądnego ? Motocykl- prawdopodobnie GS500, przeznaczenie głównie miasto, przejażdżki do 100km w jedną stronę. W kasku zależy mi na dobrym tłumieniu hałasu, dobrej wentylacji i blendzie ( zdaje sobie sprawę że ciężko będzie to połączyć :p ) budżet to około 2000 na wszystko, podoba mi się HJC IS17, z rękawic i butów nie mam kompletnie żadnej propozycji. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy warto przeczekać ten sezon, motocykl + ubiór kupić jesienią/zima. Czy ceny różnią się aż tak że warto będzie czekać ? Z góry dziękuję za pomoc !
Vakhar
Świeżak

Postprzez A7 x » 3/8/2016, 11:37

Jeśli chodzi o zakupie sezon/poza sezonem, to na pewno ceny spadają.
W przypadku motocykli- jest mniejszy wybór poza sezonem, oferty są przebrane, ale z drugiej strony motocykliści właśnie w tym okresie najczęściej zmieniają sprzęt (lub na samym początku sezonu), natomiast handlarze zmniejszają swoją aktywność.

Jeśli chodzi o ciuchy- idealnie robić zakupy jesienią/zimą, kiedy są spore przeceny, często są wyprzedawane poszczególne akcesoria na rzecz nowych modeli, które pojawiają się na początku sezonu.

IS17 będzie dobrym wyborem jeśli chodzi o kask.
Z rękawic - zerknij na Shime, robią przyzwoite rękawice, ale uważaj na jakość szycia.

Z butów, to musi doradzić ktoś mądrzejszy ode mnie w tej kwestii.

I pamiętaj- takie rzeczy się przymierza przed zakupem.
A7 x
Świeżak

Postprzez Vakhar » 3/8/2016, 13:57

Wielkie dzięki za odpowiedź, wciąż mam dylemat co do kasku, chciałbym żeby był to zakup na kilka sezonów, warto dołożyć do jakiegoś modelu ? Mógłbyś polecić jakiś model rękawic? Z butów ciekawe wydają się Alpinestars S-mx, ale chciałbym poznać czyjąś opinie na ich temat. Mieszkam w Poznaniu, na szczęście mam tam sporo sklepów z ciuchami, z przymierzeniem raczej nie będzie problemu :p
Vakhar
Świeżak

Postprzez Zimny72 » 3/8/2016, 14:48

IS17 ma słabą tj. za jasną blendę. Jak już wydawać kasę to w budżecie ok. 2 kpln wolałbym:

- kask: Shark S700S ew. Lazer Bayamo
- kurtka: tekstylna Modeka Sport Mistral
- spodnie: jakieś polskie jeansy motocyklowe Redline, Freestar albo Vanucci - Mottoweary są słabe i nie polecam,
- rękawice Tschula albo Shimy,
- buty: Falco albo Gaerne.

Do kompletu dokupiłbym sobie 2-częściową przeciwdeszczówkę.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Vakhar » 3/8/2016, 16:25

Kurtkę akurat już mam, jest to Seca Discovery pro, spodnie chciałbym kupić trochę później ( około 3 miesięcy po kupnie kasku, rękawic i butów). Z shimy podoba mi się model XRS w cenie 280zl. Nie trzymajmy się sztywno tych 2k, jeśli będzie warto to dorzuce. Nie mam zamiaru oszczędzać na zdrowiu ;)
Vakhar
Świeżak

Postprzez Glenroy » 3/8/2016, 19:54

Zimny72 napisał(a):IS17 ma słabą tj. za jasną blendę.

To akurat powiedział bym najmniejszy problem IS 17. Jest jeszcze kwestia strasznie ujowej obsługi blendy i awaryjnego mechanizmu podnoszenia - lubi sobie sprężynka pęcnąć. Wentylacja, czuć, ale jest na takiej zasadzie, że wieje strasznie punktowo w czubek głowy, i tak ogólnie z głowy się leje a w skalpik jest po prostu zimno i tak ni to pies ni wydra, do tego przy prędkościach 120km+ górny wlot powietrza niemiłosiernie świszczy. Blendę ogólnie samą w sobie można wymienić na dużo ciemniejszą i jest to koszt kolejnych 80zł. Tak więc w tej kasie faktycznie lepiej pójść w Sharka.

Vakhar napisał(a):Nie trzymajmy się sztywno tych 2k, jeśli będzie warto to dorzuce. Nie mam zamiaru oszczędzać na zdrowiu ;)

Jeżeli możesz nagiąć budżet, to może lepiej było by dorzucić do np. HJC FG-ST w podstawowym malowaniu, mam, nawet właśnie przerwałem sobie jego mycie, pomiędzy nim a IS-em jest przepaść, powiedział bym, że to taki RPHA-ST z po prostu tańszych materiałów, RPHA też mam, więc porównanie tych 3 garnków mam po prostu na co dzień :). Blendy we wszystkich HJC są jasne, i jak jadąc po prostu w słoneczny dzień, mając słońce z boku, z tyłu, zapominasz że masz ją opuszczoną, po prostu jedzie się bardzo komfortowo, tak pod słońce faktycznie jest z nimi lipa. W Sharku dla mnie znowu do jazdy gdzie HJC robi dla mnie super robotę ma blendy troszkę za ciemne, ale znowu pod słońce robi fantastiko robotę.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Postprzez Vakhar » 3/8/2016, 22:12

PrzeglÄ…dam oferty FG-ST i powiem że wyglÄ…da ciekawie :) udali mi siÄ™ znaleźć za okoÅ‚o 1000 zÅ‚, wiÄ™c poważnie siÄ™ nad nim zastanowiÄ™ po powrocie do domu. Natomiast jak wyglÄ…da sprawa z rÄ™kawicami i butami ? ByÅ‚bym wdziÄ™czny za konkretne propozycje, bo dostaje oczoplÄ…su jak patrzÄ™ na wszystkie oferty 😀
Vakhar
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê