Kask integralny, buty + rękawice
• Strona 1 z 1
Kask integralny, buty + rękawice
Hej, szukam kasku integralnego, butów oraz rękawic. Zdałem prawo jazdy kat a2 miesiąc temu i aktualnie zarabiam na sprzęt + ubiór. Możecie polecić coś rozsądnego ? Motocykl- prawdopodobnie GS500, przeznaczenie głównie miasto, przejażdżki do 100km w jedną stronę. W kasku zależy mi na dobrym tłumieniu hałasu, dobrej wentylacji i blendzie ( zdaje sobie sprawę że ciężko będzie to połączyć :p ) budżet to około 2000 na wszystko, podoba mi się HJC IS17, z rękawic i butów nie mam kompletnie żadnej propozycji. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy warto przeczekać ten sezon, motocykl + ubiór kupić jesienią/zima. Czy ceny różnią się aż tak że warto będzie czekać ? Z góry dziękuję za pomoc !
- Vakhar
- Świeżak
Jeśli chodzi o zakupie sezon/poza sezonem, to na pewno ceny spadają.
W przypadku motocykli- jest mniejszy wybór poza sezonem, oferty są przebrane, ale z drugiej strony motocykliści właśnie w tym okresie najczęściej zmieniają sprzęt (lub na samym początku sezonu), natomiast handlarze zmniejszają swoją aktywność.
Jeśli chodzi o ciuchy- idealnie robić zakupy jesienią/zimą, kiedy są spore przeceny, często są wyprzedawane poszczególne akcesoria na rzecz nowych modeli, które pojawiają się na początku sezonu.
IS17 będzie dobrym wyborem jeśli chodzi o kask.
Z rękawic - zerknij na Shime, robią przyzwoite rękawice, ale uważaj na jakość szycia.
Z butów, to musi doradzić ktoś mądrzejszy ode mnie w tej kwestii.
I pamiętaj- takie rzeczy się przymierza przed zakupem.
W przypadku motocykli- jest mniejszy wybór poza sezonem, oferty są przebrane, ale z drugiej strony motocykliści właśnie w tym okresie najczęściej zmieniają sprzęt (lub na samym początku sezonu), natomiast handlarze zmniejszają swoją aktywność.
Jeśli chodzi o ciuchy- idealnie robić zakupy jesienią/zimą, kiedy są spore przeceny, często są wyprzedawane poszczególne akcesoria na rzecz nowych modeli, które pojawiają się na początku sezonu.
IS17 będzie dobrym wyborem jeśli chodzi o kask.
Z rękawic - zerknij na Shime, robią przyzwoite rękawice, ale uważaj na jakość szycia.
Z butów, to musi doradzić ktoś mądrzejszy ode mnie w tej kwestii.
I pamiętaj- takie rzeczy się przymierza przed zakupem.
-
A7 x - Świeżak
Wielkie dzięki za odpowiedź, wciąż mam dylemat co do kasku, chciałbym żeby był to zakup na kilka sezonów, warto dołożyć do jakiegoś modelu ? Mógłbyś polecić jakiś model rękawic? Z butów ciekawe wydają się Alpinestars S-mx, ale chciałbym poznać czyjąś opinie na ich temat. Mieszkam w Poznaniu, na szczęście mam tam sporo sklepów z ciuchami, z przymierzeniem raczej nie będzie problemu :p
- Vakhar
- Świeżak
IS17 ma słabą tj. za jasną blendę. Jak już wydawać kasę to w budżecie ok. 2 kpln wolałbym:
- kask: Shark S700S ew. Lazer Bayamo
- kurtka: tekstylna Modeka Sport Mistral
- spodnie: jakieś polskie jeansy motocyklowe Redline, Freestar albo Vanucci - Mottoweary są słabe i nie polecam,
- rękawice Tschula albo Shimy,
- buty: Falco albo Gaerne.
Do kompletu dokupiłbym sobie 2-częściową przeciwdeszczówkę.
- kask: Shark S700S ew. Lazer Bayamo
- kurtka: tekstylna Modeka Sport Mistral
- spodnie: jakieś polskie jeansy motocyklowe Redline, Freestar albo Vanucci - Mottoweary są słabe i nie polecam,
- rękawice Tschula albo Shimy,
- buty: Falco albo Gaerne.
Do kompletu dokupiłbym sobie 2-częściową przeciwdeszczówkę.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Kurtkę akurat już mam, jest to Seca Discovery pro, spodnie chciałbym kupić trochę później ( około 3 miesięcy po kupnie kasku, rękawic i butów). Z shimy podoba mi się model XRS w cenie 280zl. Nie trzymajmy się sztywno tych 2k, jeśli będzie warto to dorzuce. Nie mam zamiaru oszczędzać na zdrowiu
- Vakhar
- Świeżak
Zimny72 napisał(a):IS17 ma słabą tj. za jasną blendę.
To akurat powiedział bym najmniejszy problem IS 17. Jest jeszcze kwestia strasznie ujowej obsługi blendy i awaryjnego mechanizmu podnoszenia - lubi sobie sprężynka pęcnąć. Wentylacja, czuć, ale jest na takiej zasadzie, że wieje strasznie punktowo w czubek głowy, i tak ogólnie z głowy się leje a w skalpik jest po prostu zimno i tak ni to pies ni wydra, do tego przy prędkościach 120km+ górny wlot powietrza niemiłosiernie świszczy. Blendę ogólnie samą w sobie można wymienić na dużo ciemniejszą i jest to koszt kolejnych 80zł. Tak więc w tej kasie faktycznie lepiej pójść w Sharka.
Vakhar napisał(a):Nie trzymajmy się sztywno tych 2k, jeśli będzie warto to dorzuce. Nie mam zamiaru oszczędzać na zdrowiu
Jeżeli możesz nagiąć budżet, to może lepiej było by dorzucić do np. HJC FG-ST w podstawowym malowaniu, mam, nawet właśnie przerwałem sobie jego mycie, pomiędzy nim a IS-em jest przepaść, powiedział bym, że to taki RPHA-ST z po prostu tańszych materiałów, RPHA też mam, więc porównanie tych 3 garnków mam po prostu na co dzień . Blendy we wszystkich HJC są jasne, i jak jadąc po prostu w słoneczny dzień, mając słońce z boku, z tyłu, zapominasz że masz ją opuszczoną, po prostu jedzie się bardzo komfortowo, tak pod słońce faktycznie jest z nimi lipa. W Sharku dla mnie znowu do jazdy gdzie HJC robi dla mnie super robotę ma blendy troszkę za ciemne, ale znowu pod słońce robi fantastiko robotę.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
PrzeglÄ…dam oferty FG-ST i powiem że wyglÄ…da ciekawie udali mi siÄ™ znaleźć za okoÅ‚o 1000 zÅ‚, wiÄ™c poważnie siÄ™ nad nim zastanowiÄ™ po powrocie do domu. Natomiast jak wyglÄ…da sprawa z rÄ™kawicami i butami ? ByÅ‚bym wdziÄ™czny za konkretne propozycje, bo dostaje oczoplÄ…su jak patrzÄ™ na wszystkie oferty 😀
- Vakhar
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość