Zobacz wątek - Ocena zestawu dla początkującego, prośba o alternatywy!
NAS Analytics TAG

Ocena zestawu dla początkującego, prośba o alternatywy!

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Ocena zestawu dla początkującego, prośba o alternatywy!

Postprzez HGH » 6/6/2016, 14:43

Witajcie kochani,

Jestem początkującym motocyklistą, niegdyś byłem mocno zaawansowanym kolarzem szosowym, więc mam pewne obycie na drodze i darzę dwa kółka dużym uczuciem ;). Na początek postanowiłem zaprzyjaźnić się ze skromnym motocyklem, który niczego nie udaje. Wybór padł na KTM Duke 125 w pomarańczowo-czarnym malowaniu. Wybór właśnie taki, bo motocykl praktycznie ma mi posłużyć w celu dojazdu do pracy i na uczelnię, a weekendami czy na wieczór na krótkie przejażdżki poza duże miasto (czerpanie zabawy z technicznej jazdy - ostre winkle, górzyste tereny etc., bez szaleńczej prędkości - początki).

Zabrałem się więc za kompletowanie wyposażenia, określając w miarę jasno priorytety. Otóż jeździć planuję w cieplejsze dni, okres kwiecień-październik. Chcę możliwie skutecznie zabezpieczyć się przed glebą przy niskich prędkościach (rzędu 50 km/h), nie ograniczając zbytnio swobody ruchu, dbając o newralgiczne miejsca - stawy i partie mięśniowe mające najczęstszy kontakt z asfaltem. Budżet ~2000 zł. Oto co udało mi się wstępnie dobrać:
Obrazek

Lekkie buty wzmacniane na palcach i kostce, wysokość za kostkę na czym mi zależało (ochrona przed skręceniem).
Przewiewne rękawice z protekcją tam gdzie trzeba (do tego bardzo wygodne, nie krępujące ruchów).
Klasyczna kurtka z membraną, obecność protektorów w tym ten na plecach.
Kask z poliwęglanu, blenda p. słoneczna, okolice 1,5 kg (koniecznie czarny mat).
Spodnie jeansowe z wszytym kevlarem, obecność protektorów na biodrach, pięknie chroniony staw kolanowy wraz z całym goleniem.

Dylemat jaki obecnie mam, to różnice pomiędzy proponowanymi w załączonym zdjęciu kaskami (oprócz wizualnych). Kolejny - to jak Wy, doświadczeni riderzy oceniacie taki wybór pod względem moich potrzeb? Z góry zaznaczę, że mierzyłem typowe buty motocyklowe (te wysokie), a także spodnie w stylu proponowanej kurtki (z membraną, tekstylne), ale było mi na tyle niewygodnie i estetycznie nie pasowało mi to zupełnie, że wybrałem jeans i znacznie lżejsze obuwie, nie wiem czy różnice w bezpieczeństwie są przy tym istotne?
HGH
Świeżak

Postprzez Zimny72 » 6/6/2016, 15:56

Całkiem przyzwoity zestaw. Trochę drogie rękawice - jak na początek, a za słaba kurtka. Z rękawicami zamkniesz się w kwocie 200zł (Tschul, Shima).

Jeżeli chodzi o kurtkę, to poszukałbym czegoś bez meshu, ale za to z wypinaną podpinką ocieplającą. Mesh jest zimny poniżej 25C i po zachodzie słońca. Lepsza kurtka meteriałowa z otwieranymi nawiewami. Membrana nie ma dla mnie sensu: nie jeździ się motocyklem jak pada, a jak zacznie - to zakładasz przeciwdeszczówkę (nawet taka dwuczęściowa za 50zł robi robotę). W lecie membrana powoduje że płyniesz potem. Ogólnie to rozwiązanie do zestawów turystycznych. Przyjrzyj się kurtkom Modeki i Helda.

Buty polecam marek Falco i Gaerne - mam, jeżdżę jestem zadowolony - ale bym zasugerował jednak wysokie, bo jak piszesz chcesz jeździć kwiecień-październik, a krótkie to się nadają co najwyżej czerwiec-sierpień. Poza tym poszukałbym z membraną, bo kiepsko się jeździ w butach pełnych wody.

Kaski oba są OK - musisz przymierzyć i wybrać ten który leży lepiej.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez homer9999 » 6/6/2016, 22:12

Tak podsumowując kilka miesięcy moich ostatnich doświadczeń: nie polecam taniej Modeki, z tanich kurtek to już nawet Seca jest lepsza. Porównując moją Modekę za te 560zł i kurtkę (tak samo spodnie) mojej dziewczyny ktorej komplet to SECA to niestety SECA jest z przodu. Wszystko jest solidne, nawet głupie guziki od pasa w spodniach wygladaja lepiej niz w Modece. Zaletą mojego kompletu z modeki jest materiał, to podobno poliamid ale... pod mikroskopem włókien nie sprawdzałem, wierzę na słowo. W każdym razie badziewie. Konkluzja z mojego postu: nie polecam taniej Modeki.
P.S moja dziewczyna jeździ na plecaku w Lazer Bayamo i sobie chwali, nie narzeka dokładnie w czarnym macie. Jest wręcz zadowolona z wentylacji, głośności, chociaż szyba mocno paruje, pinlock zalecany.
Suzuki sv 650N
homer9999
Świeżak

Postprzez HGH » 7/6/2016, 12:33

Na rękawice kładę dość duży nacisk, jako były kolarz muszę stwierdzić, że zdarzały się gleby na winklach i przeważnie najbardziej cierpiały na tym dłonie (rękawiczki kolarskie są pozbawione protektorów, wiadomo), śródręcze, kości: łódeczkowata i grochowata. Z tego też względu kupuję porządne rękawice z protektorami na te newralgiczne miejsca (a tańszych nie znalazłem). Przyznam się, że dość ambitnie traktuję moje obecne "chodzenie na siłownię", więc tym bardziej muszę zadbać o siebie. Na moto (jak dobrze pójdzie) chciałbym wsiąść w ten weekend, mam pewne opory co do wybranej kurtki i spodni, głównie chodzi tu o względy estetyczne... Nie bardzo udaje mi się znaleźć coś, co bardziej wpasowuje się w mój gust. Na ten tydzień zadecydowałem zakupić kask, rękawice i buty. Co do butów - SIDI zostają. Nie planuję jeździć w deszczu, a jak już się zdarzy - trudno, nigdy nie przeszkadzała mi jazda w burzy na rowerze w przemoczonych butach ;).

Wstępnie:
GŁOWA - Caberg Stunt czarny mat (530 PLN)
RĘCE - Knox Orsa 3 czarne (materiałowe, do wyboru są też skórzane) (370 PLN)
BUTY - Sidi Gas czarne (400 PLN)

Jeśli ktoś za podobne pieniądze znajdzie coś lepszego (jakość, bezpieczeństwo, funkcjonalność) - proszę o propozycje.
Ważne pytanie - mam do wyboru rękawice w wersji materiałowej i skórzanej - które brać i dlaczego? Subiektywne wrażenie nr 1 to dużo większy komfort w rękawicach materiałowych, nr 2 to lepszy odbiór wizualny materiałowych, nr 3 to obawy jeśli chodzi o wytrzymałość skóra vs materiał syntetyczny... Tutaj też liczę na Wasze rady.

Homer9999, pozdrawiam krośnianina! :D
HGH
Świeżak

Postprzez Ruda_Małpa » 8/6/2016, 08:01

homer9999 napisał(a):Tak podsumowując kilka miesięcy moich ostatnich doświadczeń: nie polecam taniej Modeki, z tanich kurtek to już nawet Seca jest lepsza. Porównując moją Modekę za te 560zł i kurtkę (tak samo spodnie) mojej dziewczyny ktorej komplet to SECA to niestety SECA jest z przodu. Wszystko jest solidne, nawet głupie guziki od pasa w spodniach wygladaja lepiej niz w Modece. (...)

Nie wiem czy Seca jest tak zayebista jak piszesz - spodnie po dwóch miesiącach od zakupu rozeszły się na szwach łączących panele wentylacyjne z siatki z materiałem, na tylnej części kolan. Fakt faktem, w ramach gwarancji dostałam nowe, więc zobaczymy jak te się będą spisywać. Może trafiłam na goowniany egzemplarz.
Ruda_Małpa
Świeżak

Postprzez Gietler » 28/6/2016, 16:51

Zestaw na prawdę spoko a co do kurteczki i rękawic zgodzę się z Zimnym można znaleźć coś lepszego, bardziej uniwersalnego które sprawdzi się i w zimniejsze i cieplejsze dni.
Gietler
Świeżak

Postprzez beluz » 28/6/2016, 19:11

Siema,

zdecydowałeś się już na jakiś zakup? Można prosić o kilka słów na temat Sidi Gas, zastanawiałem się nad czymś od Alpiny (faster, fastlane, mille riding) ale dzięki Tobie zauważyłem Sidi - szkoda tylko, że nie mam gdzie ich obejrzeć na żywo.
beluz
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe