Zobacz wątek - Kurtka pomocy
NAS Analytics TAG

Kurtka pomocy

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kurtka pomocy

Postprzez hanndabals » 28/8/2015, 06:39

Witam chce kupić kurtkę na sportowy motocykl skórzaną z zamkiem do spodni a problem wygląda tak ze mam 200cm i 90kg i jest mi bardzo ciężko znaleźć coś, pomóżcie jakoś, szycie na miarę?
hanndabals
Świeżak

Postprzez jasnoksieznik » 28/8/2015, 16:11

Ale z czym masz problem? Nic Ci nie pasuje, nie masz sklepu w poblizu, gotowki na Dainese albo A* brakuje?
Held robi kurtki na wymiar, ale za ok. 2k PLN
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez hanndabals » 28/8/2015, 20:13

z długościami rękawa i całej kurtki, z tekstylnych bym coś dopasował ale czy tekstylna kurtka nadaje się do sportowej jazdy?
hanndabals
Świeżak

Postprzez SEPKOSKY » 30/8/2015, 22:49

Pasuje jak pięść do nosa.
SEPKOSKY
Świeżak

Postprzez Glenroy » 31/8/2015, 00:05

Zależy co rozumiesz przez sportową jazdę ;). Do brykania po torze wypadało by mieć te dodatkowe 1.3mm skóry na sobie. Do brykania na co dzień? Poza samym image-m, nie widzę sensu w pchanie się w skórę, chociażby ze względu na samą jej funkcjonalność. Są bardzo fajne tekstylne ubrania o sportowym kroju, samemu nie jeżdżę na typowym sporcie, ale znam kilka osób jeżdżących i na co dzień zawsze widzę ich w tekstylnych szmatkach, skórę, o ile mają, bo nie wszyscy się w tak ową zaopatrzyli, zakładają do weekendowego winklowania i na tor, poza tym wszędzie tekstyl, bo jak to jeden słusznie stwierdził "dostał by pier**lca, gdyby miał na co dzień wbijać się w skórę" ;). Przy ostatniej pogodzie, gdzie słońce nas nie oszczędza, dzisiaj nie widziałem nikogo w skórze.
Ja swoją sprzedaję i w zamian za to na wieszaku zawiśnie następny, jakiś porządny tekstyl.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Postprzez Glenroy » 31/8/2015, 16:27

akraf napisał(a):Ja mam oryginalną skórę i świetnie się sprawdza na motor

Tjah, a ja mam jakąś nieoryginalną, jakiegoś Arlen Ness-a, oryginalną wolę chować pod nim ;).

Po czym stwierdzasz, że świetnie się sprawdza na motocykl? Na tor, do szaleństw, ok, skóra jest do tego stworzona, do miasta, turystyki, na co dzień, kiedy potrzebujesz ergonomii już wcale nie koniecznie. Szczerze, przy tych 35*C, które leją się dzisiaj z nieba, trzeba być masochistą, żeby wjechać do miasta w skórze :).
Glenroy
Moderator

Postprzez jasnoksieznik » 31/8/2015, 19:43

Moje słuszne zdanie na wszystko:

7-25C, każda pogoda: Przeciwdeszczowa kurtka tekstylna z opcjonalną podpinką.
15-25C, bez deszczu: Skóra. Fajnie wygląda, wygodna, bezpieczna.
20+ C, bez deszczu: Tekstylna kurtka typu mesh.
Na tor dedykowane, pancerne ubranie sportowe.

Czyli wasze wypowiedzi zazwyczaj (20-25C w sezonie) się nie wykluczają :D
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez hanndabals » 31/8/2015, 20:32

Ja mieszkam na wsi często latam po mieście, również często na trasie, mam też w okolicy fajne Winkle, przesiadam się na cbr f4i sport lub ninja 636 i nw co wybrać tekstylia czy skórę chce żeby było wygodnie i ciepło jeżdżę bardzo dużo
hanndabals
Świeżak

Postprzez hanndabals » 31/8/2015, 20:33

Ja mieszkam na wsi często latam po mieście, również często na trasie, mam też w okolicy fajne Winkle, przesiadam się na cbr f4i sport lub ninja 636 i nw co wybrać tekstylia czy skórę chce żeby było wygodnie i ciepło jeżdżę bardzo dużo
hanndabals
Świeżak

Postprzez coolmen77 » 31/8/2015, 21:14

jak zauważył kolega wyżej - nie ma ubrania dobrego na każdą okoliczność, a jeżeli jeździsz dużo to powinieneś o tym wiedzieć ;)
ja do tego doszedłem już po dwóch miesiącach jazdy:
- przeciwdeszczowa tekstylna
- skóra do lansu :0
- mesh przy takich upałach jak w tym roku
coolmen77
Świeżak

Postprzez Wertyder » 31/8/2015, 21:41

Glenroy napisał(a):
akraf napisał(a):Ja mam oryginalną skórę i świetnie się sprawdza na motor

Tjah, a ja mam jakąś nieoryginalną, jakiegoś Arlen Ness-a, oryginalną wolę chować pod nim ;).

Po czym stwierdzasz, że świetnie się sprawdza na motocykl? Na tor, do szaleństw, ok, skóra jest do tego stworzona, do miasta, turystyki, na co dzień, kiedy potrzebujesz ergonomii już wcale nie koniecznie. Szczerze, przy tych 35*C, które leją się dzisiaj z nieba, trzeba być masochistą, żeby wjechać do miasta w skórze :).

Trzeba być masochistą żeby jeździć przy takich temperaturach w ceracie.
Wertyder
Świeżak

Postprzez jasnoksieznik » 31/8/2015, 23:06

@autor: Nie ma uniwersalnej. Ja mam trzy - zacząłem od solidnego tekstyla do wszystkiego, szybko doszła fajna skóra z atrybutem +10 do boskości, a w lato dokupiłem właśnie mesha, bo nie dało się wytrzymać.

Wertyder napisał(a):...
Trzeba być masochistą żeby jeździć przy takich temperaturach w ceracie.

Mhm.

Obrazek
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez qubus333 » 1/9/2015, 13:09

'jasnoksieznik' - Wracałeś kiedyś po zmroku w kurtce z meshu? :-)
Jak po dwóch wypadach sprzedałem swoja kurtkę :-) Przy +60km/h miałem wrażenie, że mi nerki zamarzną.
Latem pomykam w skórze - otwieram wloty powietrza i rozpinam zamki na rękawach do tego dobra bielizna termo i jest w porządku.
Ale co kto lubi :-)
qubus333
Świeżak

Postprzez jasnoksieznik » 1/9/2015, 13:39

@qubus333: taki mam klimat, ze jesli jest w ciagu dnia za cieplo na skore, to po zmroku moze padac, wiec zazwyczaj mam i drugi zestaw ciuchow i nie musze jechac po zmroku w meshu.
Z reszta, po zmroku robi sie <20stopni, wiec mesh odpada ;).
Granica jest oczywiscie umowna, przy rowno 20 stopniach w meshu sie robi rzeczywiscie chlodno, jesli pod nim ma sie tylko koszulke. Na dluzsze trasy wypada miec jakies kolo ratunkowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez Glenroy » 1/9/2015, 14:11

Szczerze, mam dwa tekstyle, jeden powiedział bym niszowy, na dojazdy m.in do pracy, drugi z lepszej półki, do tego skórę, możecie się sprzeczać o to co jest lepsze, ale w T-GP PRO AIR, którą nabyłem niedawno jako uzupełnienie do jeansów, nie mam problemu przejechać w ciągu dnia przy ponad 30 stopniach, żeby później wieczorem, kiedy robi się chłodno, wpiąć sobie podpinkę i tak samo komfortowo wrócić do domu ;).
Są oczywiście i te bardziej uniwersalne skóry, typu RST Tractech evo. Zależy kto czego wymaga od sprzętu, mam skórę, ale szczerze na prawdę zakładam ją sporadycznie bo wolę wygodniejsze tekstylia, jeżeli chodzi o ochronę, w obecnych czasach i materiałach, poziom jest bardzo zbliżony, a jeżeli chodzi o dopasowanie, tańszy tekstyl mógł by być lepszy, ale drugi komplet nie leży wiele gorzej od skóry, a jedna cienka podpinka też za dużo w tym temacie nie zmienia ;).
Glenroy
Moderator

Postprzez Vasago » 1/9/2015, 14:58

Też mam skórę Arlena i mesha (Modeki). Wady obu rozwiązań już opisano. Teraz zastanawiam się nad Macną Geo z jej systemem odsłaniania siatkowych paneli.
Vasago
Świeżak

Postprzez hanndabals » 16/9/2015, 07:51

Kupiłem kurtkę i rękawice skóra vanucci i jest git
hanndabals
Świeżak

Postprzez Movi » 16/9/2015, 14:26

To zamykam.
Movi
Moderator

Powrót do Akcesoria motocyklowe