Zobacz wÄ…tek - R1 2002rok czasem zapala sie kontrolka oleju!!!
NAS Analytics TAG

R1 2002rok czasem zapala sie kontrolka oleju!!!

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

R1 2002rok czasem zapala sie kontrolka oleju!!!

Postprzez wiatrakk » 7/7/2007, 20:24

R1 2002 rok.Gdy moto jest zimne jadac na wolnych obrotach zapala mi sie czasem kontrolka oleju tylko w czasie jazdy,gdy moto stoi i sie rozgrzewa przed jazda to zjawisko sie nie zdarza! W okienku gdzie widac poziom oleju jest go lekko nizej pol ,wiec to chyba nie kwestia poziomu a cisnienia?Prosze o rady bo juz nie wiem czy silnik umiera czy co???
pablo
wiatrakk
Świeżak

Postprzez tomekd » 8/7/2007, 00:45

Kontrolka w R1 jest od poziomu,nie od cisnienia,dodam tez jest "glupia".

O ile poziom w okienku jest O.K. to spoko.Ten typ tak ma.

Dopiero 04+ R1 maja bardziej inteligentne kontrolki.
tomekd
Świeżak

Postprzez leo1983 » 8/7/2007, 18:57

W R1 w tym roczniku jest czujnik poziomu oleju a nie jego cisnienia. Przy stanie w okolicach minimum potrafi on oszukiwac przykladowo przy jazdzie w glebokim pochyleniu itd. Uzupelnij sobie olej i zobacz czy bedzie ok, jezeli nie to sprawdz kable od czujnika. kontrola obywa sie przez dolaczanie masy przez czujnik na jedno z wejsc licznika. mozesz miec niekontakt na zlaczu. Od czujnika oleju idzie kabel bialy do zlacza a od zlacza do licznika jest brazowo czerwony. W skrocie. Dolej oleju jak nadal tak bedzie wyczysc zlacze i zlacze licznika, jak nadal bedzie to samo sprawdz czy nie masz gdzies kabla przetartego a jak i to nie pomoze to musisz zainwestowac w nowy czujnik. Mam nadzieje ze pomoglem i napisalem wszystko w miare zrozumiale.
leo1983
Świeżak

Postprzez wiatrakk » 15/7/2007, 14:01

A wiec dolalem 100 ml oleju pomimo tego ze stan byl ok i ... po problemie!!! dzieki za odpowiedz na moje pytanie
pablo
wiatrakk
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê