Zobacz wątek - Wymiana płynu chłodniczego Yamaha r6
NAS Analytics TAG

Wymiana płynu chłodniczego Yamaha r6

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Wymiana płynu chłodniczego Yamaha r6

Postprzez kuma » 16/4/2013, 18:20

Witam Serdecznie

Jestem na etapie wymiany płynów w Yamaha r6.
Zatrzymałem się na wymianie płynu chłodniczego, mam pytanie, w jaki sposób to dobrze zrobić?
Znalazłem w manualu, że trzeba odkręcić jedną śróbkę na pompie wody, odkręcic korek przy chłodnicy i płyn spłynie. Dobrze myślę ?
Czy po tym zabiegu spłynie płym z chłodnicy, zbiorniczka wyrównawczego oral silnika ?
Może ktoś ma jakiś sprytny opis co odkręcić i w jakiej kolejnośći żeby to sprawnie i dobrze zrobić?

Jeśli zrobię tak jak pisałem to następnie wlewam do chłodnicy płyn ( po sam korek) oraz osobno do zbiorniczka wyrównanwczego do wskazówki MAX ?

Byłbym bardzo wdzięczy o poradę.

Pozdrawiam
kuma
Świeżak

Postprzez Pysiaczek » 17/4/2013, 16:10

odkręcasz i tam masz 2 kreski. które oznaczają minimum i max. nie wlewaj po korek bo i tak ci wypluje to. tyle;)
Pysiaczek
Świeżak

Postprzez Mentos1111 » 21/4/2013, 09:19

Dokladnie, wlewasz do chlodnicy i do zbiorniczka, tak samo tez osobno spuszczasz bynajmniej u mnie w kawie tak było.jak chcesz zeby wszystko zleciało to mozesz przelać go wodą destylowaną zeby stary plyn wyleciał, ja tego nie zrobiłem a niby wszystko zleciało i teraz mam pomaranczowy kolor plynu mimo ze lałem jasny różowy. Jak zalejesz to poruszaj moto na boki, popukaj w gumowe węże zeby powietrze wylazalo. Odpal zagrzej do wentylatora, zgaś poczekaj az troche przestygnie, sprawdz poziom w chlodnicy, i w zbiorniczku. Pamiętaj ze płyn chlodniczy zwieksza swoja objetnosc pod wplywem temperatury.
Mentos1111
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

na górê