Pryskający płyn chłodniczy, nie chce odpalic.
• Strona 1 z 1
Pryskający płyn chłodniczy, nie chce odpalic.
Witam.
Mam nie mały poblem z moją Aprilia RS 80 1995r.
Mianowicie przy próbie odpalania z pychu Apka nie chce zapalić(wydaje mi się, że znowu świeca do wymiany) a z korka zbiornika chłodnicy pryska woda i czuć benzyne w tym pryskającym płynie. Kilka godzin przed tym tylko pryskała mi lekko woda ze zbiornika chłodnicy z tego korka ale Apka paliła normalnie.
Czy to może być coś poważniejszego jak w tym pryskającym płynie ze zbiornika chłodnicy czuć benzyne ?
Proszę o pomoc :/ trza jakoś do roboty dojeżdżać
Mam nie mały poblem z moją Aprilia RS 80 1995r.
Mianowicie przy próbie odpalania z pychu Apka nie chce zapalić(wydaje mi się, że znowu świeca do wymiany) a z korka zbiornika chłodnicy pryska woda i czuć benzyne w tym pryskającym płynie. Kilka godzin przed tym tylko pryskała mi lekko woda ze zbiornika chłodnicy z tego korka ale Apka paliła normalnie.
Czy to może być coś poważniejszego jak w tym pryskającym płynie ze zbiornika chłodnicy czuć benzyne ?
Proszę o pomoc :/ trza jakoś do roboty dojeżdżać

- Aimaray
- Świeżak
czym prędzej radze zajrzeć pod głowice. bo na 99.99% poszła ci uszczelka pod głowicą. zalej olej do mieszanki przez swiece żeby woda nie stała na wale bo ci moze po dłuzszym czasie stania łozysko przyrdzewieć. potem sciagnij głowice, zobacz w jakim stanie uszczelka, ale znajac zycie juz ją wydmuchało i jest do wymiany.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nalej z 20 ml pokręc lekko kopką a potem znów ze 20 żeby sobie spłynął do wału. najlepiej w sumie lać przez otwór od gaźnika. bo od swiecy jak nalejesz to wiekszosc pójdzie przez wydech. potem sciagnij głowice i rób tak jak pisałem wyzej
pewnie skonczy sie na wymianie uszczelki. ale jak rozbierasz sprawdź przy okazji jak wyglada gładź cylka

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
No więc ściągnąłem głowicę i tak jak mówiłeś - uszczelka do wymiany.
A jeszcze jedno - jeżeli tam dostawała się woda to do silnika także ? Warto teraz zlać cały olej z silnika i zalać nowy ?
ps.W tych Apkach nie ma kopki
A jeszcze jedno - jeżeli tam dostawała się woda to do silnika także ? Warto teraz zlać cały olej z silnika i zalać nowy ?
ps.W tych Apkach nie ma kopki

- Aimaray
- Świeżak
to 2T wiec do całego silnika sie woda nie dostała tylko do skrzyni korbowej czyli do wału. po to też miałeś nalac oleju zeby olej wyparł wode, i przy okazji żeby łozyska wału sie przesmarowały. u kumpla poszła woda na silnik. ale nie zabezpieczył tego w zaden sposób i nim doczekał sie uszczelki, po złozeniu moto pochodziło 10 minut i padł wał
wiec ja zawsze zalecam zalać to olejem, zawsze sam tak robie i nigdy jeszcze problemow potem nie było.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Trzeba pamiętać o tzw wyrównaniu głowicy i cylindra, oraz o kontroli cieczy chłodzącej i nie pozostawianiu silnika pracującego dłuższy czas - brak wentylatora.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
GPZ 500S w zbiorniczku wyrównawczym wzburzone może
Witam.
Nabyłem niedawno Kawasaki GPZ, niestety przy sprawdzaniu pominąłem zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego -zostawiłem to na później... i już nie wróciłem do tego. Po powrocie okazało się że w zbiorniczku było ledwie mokro. Dolałem i sprawdziłem. Na niskich obrotach nic się nie dzieje, ale przy dodaniu gazu przy 6tys już płyn się wydostaje na zewnątrz.
Uszczelka do zmiany -czy może jakimś cudem to nic niepokojącego?
Nabyłem niedawno Kawasaki GPZ, niestety przy sprawdzaniu pominąłem zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego -zostawiłem to na później... i już nie wróciłem do tego. Po powrocie okazało się że w zbiorniczku było ledwie mokro. Dolałem i sprawdziłem. Na niskich obrotach nic się nie dzieje, ale przy dodaniu gazu przy 6tys już płyn się wydostaje na zewnątrz.
Uszczelka do zmiany -czy może jakimś cudem to nic niepokojącego?

- mlodybm
- Świeżak
przy dodaniu moze po prostu cisnienie rosnie, to ma pracowac. zobacz w aucie czy masz jeden poziom
mi w aucie czasem nic nie widac a czasem jest pod kreske max. a czasem w połowie. to samo mozesz miec u siebie. no chyba że ciagle ci wyrzuca płyn i robi sie spore cisnienie

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
u mnie tez jest w zbiorniczku ledwo minimum i jak tylko doleje to i tak go wyrzuci do pewnego stanu i tak zostaje wiec nie dolewam, gdy moto sie konkretnie zagrzeje ponad 100 stopni to wtedy do tego zbiorniczka przelewa sie plyn potem opada znowu, obserwuj czy bardziej ubywa czy sie nie grzeje za bardzo jesli nie to niczym sie nie przejmuj
-
sonycbr77 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości