Biegi
• Strona 1 z 1
Biegi
Mam kawasaki er-5 a że dopiero zaczynamprzygodę z motocyklami mam pewne pytanie:
Gdy wrzucam jedynkę jest takie lekkie stuknięcie ale to jest chyba normalne ??
natomiast przy zmianie z jedynki na dwójkę także słychać stuknięcie (nie zgrzytanie) czy to jest normalne a jeśli nie to czym może to być spowodowane??
Jesli zmieniam z jedynki na dwójkę przy bardzo małej prędkości nie ma tego. Przy reszcie biegów jest normalnie cicho !!
Gdy wrzucam jedynkę jest takie lekkie stuknięcie ale to jest chyba normalne ??
natomiast przy zmianie z jedynki na dwójkę także słychać stuknięcie (nie zgrzytanie) czy to jest normalne a jeśli nie to czym może to być spowodowane??
Jesli zmieniam z jedynki na dwójkę przy bardzo małej prędkości nie ma tego. Przy reszcie biegów jest normalnie cicho !!

-
adam_zaki - Świeżak
taki charakterystyczny klik jest normalny przy przerzucaniu biegów to nie problem to normalka spróbuj wrzycić bieg bez sprzegła z 1 na 2 może ci lepiej pójdzie
SUZUKI GS 500 '92- sprzedany
obecnie GSX-R 750 '97
obecnie GSX-R 750 '97
- dar1983
- Świeżak
przeglądłem forum i czytałem że sklejają się tarczki i może to byc spowodowane słabym olejem. Bo te stuknięcie przy wrzucaniu jedynki zaczyna mnie niepokoi i dwójki reszta dobrze. Jeśli wcisnę sprzęgło wrzucę jedynkę póżniej luz bez puszczania sprzęgła i później znowu jedynkę to za drugim wrzuceniem jest eleganck. Dwójka wtrakcie jazdy cicho jeżli przechodze przez luż a jak wrzucę odrazu to mocno walnie.
Jeszcze jedno jka stoii na nóżce centralnej tak że tylne koło jest w górze to w tym momencie jak głośno wchodzi ta jedynka to koło się zakręci czy tka powinno by ??? Nie wiem wydaje mi się że jest coś nie tak
Jeszcze jedno jka stoii na nóżce centralnej tak że tylne koło jest w górze to w tym momencie jak głośno wchodzi ta jedynka to koło się zakręci czy tka powinno by ??? Nie wiem wydaje mi się że jest coś nie tak

-
adam_zaki - Świeżak
spoko nie panikuj. klik to jest norma. jakby tarcze się posklejały to byś nie miał sprzęgła i by ciągle ciągneło. wrzuc jedynke na sprzęgle. jak nie jedzie to znaczy, że ok. tak jest w sporej ilości motorów.
1952 SHL M-04
2000 Suzuki GSF 600 S Bandit
2000 Suzuki GSF 600 S Bandit
- michael
- Bywalec
ja tak mam w motorynce
też taki klik słychac
a co do tego kręcenia się koła to jak mam na stópkach i tylne koło w górze i w rzuce jedynke to też się kręci (trzymając sprzęgło) więc nie ma co panikowac moim zdaniem
Pozdro

Pozdro
Śmierć nie rzuca się na odważnych; staje tylko naprzeciw nich jak zły pies i patrzy zielonymi oczyma: czy nie zmrużą powieki.
- Rafał P.
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości