Układ chłodzenia GSXR 750 SRAD
• Strona 1 z 1
Układ chłodzenia GSXR 750 SRAD
Witam. Panowie mam male pytanko a mianowicie: Jak działa układ chłodzenia w GSXR 750 SRAD 99 r. ?
Moto stało nie odpalane jakieś 2 tygodnie, dzisiaj z ciekawości zajrzałem do zbiorniczka wyrównawczego (z lewej strony moto, pod owiewka) a tam pustki. Zero płynu. Czy to tak ma być czy coś jest nie tak? Wcześniej moto normalnie trzymało temperature, nie grzało się więc teraz nie wiem czy to tak ma być czy mi plyn wyciekł? (dzisiaj nie odpalalem moto) Zresztą pod moto nie ma zadnych wyciekow, silnik, chlodnica, wszystko suche a jak wiadomo płyn tak szybko nie wyparuje....
Oraz jaki powinien być stan płynu chłodzącego i jak go spradzić? Pomoże ktos?
z góry dzięki
Pozdrawiam
Moto stało nie odpalane jakieś 2 tygodnie, dzisiaj z ciekawości zajrzałem do zbiorniczka wyrównawczego (z lewej strony moto, pod owiewka) a tam pustki. Zero płynu. Czy to tak ma być czy coś jest nie tak? Wcześniej moto normalnie trzymało temperature, nie grzało się więc teraz nie wiem czy to tak ma być czy mi plyn wyciekł? (dzisiaj nie odpalalem moto) Zresztą pod moto nie ma zadnych wyciekow, silnik, chlodnica, wszystko suche a jak wiadomo płyn tak szybko nie wyparuje....
Oraz jaki powinien być stan płynu chłodzącego i jak go spradzić? Pomoże ktos?
z góry dzięki

Pozdrawiam
- suzukigixxer
- Świeżak
Kolego ja to moto kupiłem miesiąc temu, wróciłem nim do domu na kołach (około 100 km). Nic się nie grzał, temp się trzymała równo. Później jakieś 2 tyg temu odpalałem moto i zrobiłem kilka km. również temp była ok. Sprawdzałem olej a o płynie nie myslalem... Temp byla ok więc nie sprawdzałem...
W którym miejscu dokładnie są te kreski? gdzieś na dole zbiorniczka?
I jak działa układ chłodzenia w tym moto?
W którym miejscu dokładnie są te kreski? gdzieś na dole zbiorniczka?
I jak działa układ chłodzenia w tym moto?
- suzukigixxer
- Świeżak
Działa normalnie
No na zbiorniczku sÄ…
, nie ma co tu tłumaczyć bo nie mam pojęcia jak można ich nie zauważyć.
Nawet na tym zdjęciu widać:
http://media.photobucket.com/image/srad ... 9a595c.jpg

No na zbiorniczku sÄ…

Nawet na tym zdjęciu widać:
http://media.photobucket.com/image/srad ... 9a595c.jpg
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Zbiorniczek jest nieistotny, odkręć korek od chłodnicy i zobacz ile jest chłodziwa.
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
Właśnie przed chwilą pościągałem owiewki i sprawa wyglada tak:
W chłodnicy płynu jest max, w zbiorniczku było zero. Jak odkręciłem korek od chłodnicy to troche płynu zleciało do zbiorniczka. Czyli jak rozumiem chłodnica pod wpływem podciśnienia zaciąga płyn ze zbiorniczka? Jak teraz uzupełnie płyn we zbiorniczku to wszystko powinno być ok? Dobrze to rozumiem?
Oraz drugi temat: jaki płyn/koncentrat kupić? (w chłodnicy jest zielony płyn)
pozdro
W chłodnicy płynu jest max, w zbiorniczku było zero. Jak odkręciłem korek od chłodnicy to troche płynu zleciało do zbiorniczka. Czyli jak rozumiem chłodnica pod wpływem podciśnienia zaciąga płyn ze zbiorniczka? Jak teraz uzupełnie płyn we zbiorniczku to wszystko powinno być ok? Dobrze to rozumiem?
Oraz drugi temat: jaki płyn/koncentrat kupić? (w chłodnicy jest zielony płyn)
pozdro
- suzukigixxer
- Świeżak
Jak odkreciles korek chlodnicy to jednoczesnie podejrzewam ze zapowietrzyles uklad !!!trzebabylo tylko dolac brakujaca ilosc plynu i obserwowac czy go ubywa czy nie...
ponoc uklad sam si odpowietrza ale trzeba to obserwowac np wskazania temperatury i ilosc w zbiorkinku wyrownawczym....
nastepnym razem pomysl zanim cos palniesz
rosa
ponoc uklad sam si odpowietrza ale trzeba to obserwowac np wskazania temperatury i ilosc w zbiorkinku wyrownawczym....
nastepnym razem pomysl zanim cos palniesz
rosa
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
Do zbiorniczka zleciala tylko śladowa ilość płynu. (z wężyka) To jak miałem sprawdzić poziom płynu w chłodnicy bez odkręcania?
Jutro doleje płynu to się okaże czy zapowietrzyny czy też nie.
Jutro doleje płynu to się okaże czy zapowietrzyny czy też nie.

- suzukigixxer
- Świeżak
Nie martw sie nic nie zapowietrzyłeś!
Jak masz pełna chłodnicę zakręć korek i uzupełnij płyn w zbiorniczku wyrównawczym.Kup płyn którego temperatura wrzenia wynosi około 130 stopni nie musi być przeznaczony wyłącznie do motocykli.Za 4 litry płaciłem ostatnio 35 PLN.
Weryfikuj wszystkie informacje jakie przeczytasz na forum Pseudo Fachowców tu nie brakuje.
Jak masz pełna chłodnicę zakręć korek i uzupełnij płyn w zbiorniczku wyrównawczym.Kup płyn którego temperatura wrzenia wynosi około 130 stopni nie musi być przeznaczony wyłącznie do motocykli.Za 4 litry płaciłem ostatnio 35 PLN.
Weryfikuj wszystkie informacje jakie przeczytasz na forum Pseudo Fachowców tu nie brakuje.
- hENY
- Świeżak
Chłodnica była pełna. Napewno nic z bloku nie zeszło płynu, jedynie tyle co było pod korkiem w chłodnicy i w wężyku idącym do zbiorniczka wyrównawczego. No to jutro kupię płyn, doleje i się okaże co i jak.
Dzięki chłopaki za pomoc.
Jutro napisze co i jak.
pozdro
Dzięki chłopaki za pomoc.
Jutro napisze co i jak.
pozdro
- suzukigixxer
- Świeżak
Do Rosa:
Ni wiem o co Ci chodzi!!!
Kolega napisal ze jak odkrecil korek to plyn zlecial do zbiorniczka wiec logiczne jest ze powietrze dostalo sie do ukladu chlodzenie a dopiero potem napisal ze tylko troche zlecialo !!!
Ni wiem o co Ci chodzi!!!
Kolega napisal ze jak odkrecil korek to plyn zlecial do zbiorniczka wiec logiczne jest ze powietrze dostalo sie do ukladu chlodzenie a dopiero potem napisal ze tylko troche zlecialo !!!
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
No więc tak panowie: Uzupełniłem dziś płyn w zbiorniczku do poziomu max. odpaliłem moto i wszystko wporządeczku. Temperatura się trzyma, nic się nie grzeje. Układ napewno nie zapowietrzony
To co mi zleciało do zbiorniczka z pod korka chłodnicy to spowrotem podcisnienie zaciągło (jak dolałem na max to po odpaleniu moto poziom płynu w zbiorniczku spadł troszke poniżej kreski max)
Uzupełniłem płyn na maxymalny stan i wszystko smiga.
Dzięki wielkie za pomoc
pozdrawiam

Uzupełniłem płyn na maxymalny stan i wszystko smiga.

Dzięki wielkie za pomoc

pozdrawiam
- suzukigixxer
- Świeżak
Nie masz sie czym martwic ze zapowietrzysz uklad bo on sam sie odpowietrza po otwarciu termostatu o ile jest sprawny i wowczas troche plynu ze zbiorniczka ma prawo zejsc, bo wejdzie w uklad w miejsce powietrza.
- marcinpsk
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości