Czyszczenie i smarowanie lancucha.
• Strona 1 z 1
Czyszczenie i smarowanie lancucha.
Witam
Od niedawna stalem sie posiadaczem jednoslada. Jak zawsze na poczatku mam wiele watpliwosci, ktore staram sie wyjasniac wlasnie m.in. za posrednictwem tego forum.
Dzis chcialbym zapytac o "sposoby, uwagi odnosnie czyszczenia, smarowania lancucha. Zakupilem (za poleceniem kogos) dwa produkty:
FUCHS Silkolene Chain Cleaner
FUCHS Silkolene Chain Lube Semi-Synthetic
Prosilbym o opinie dt. w/w produktow oraz ewentualne uwagi, wskazowki jak je stosowac.
Z tego co mi przekazano to najpierw spryskujemy czysciwem, wsmarowywujemy to pedzlem, czekamy do wyschniecia, a nastepnie pryskamy drugim produktem - smarem.
Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki
Rafał
Od niedawna stalem sie posiadaczem jednoslada. Jak zawsze na poczatku mam wiele watpliwosci, ktore staram sie wyjasniac wlasnie m.in. za posrednictwem tego forum.
Dzis chcialbym zapytac o "sposoby, uwagi odnosnie czyszczenia, smarowania lancucha. Zakupilem (za poleceniem kogos) dwa produkty:
FUCHS Silkolene Chain Cleaner
FUCHS Silkolene Chain Lube Semi-Synthetic
Prosilbym o opinie dt. w/w produktow oraz ewentualne uwagi, wskazowki jak je stosowac.
Z tego co mi przekazano to najpierw spryskujemy czysciwem, wsmarowywujemy to pedzlem, czekamy do wyschniecia, a nastepnie pryskamy drugim produktem - smarem.
Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki
Rafał
- kozlos
- Świeżak
po nałożeniu preparatu do czyszczenie przeleć sie motocyklem "w koło komina" albo po ulicy przylegającej do domu tam i z powrotem (to wywali go i brud do końca) i wtedy nasmaruj smarem.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
są spoko. Motul , belray, castrol - tez sa ok. Spełniają swoje zadanie niewnikając w szczegóły bo podobnych tematów już było baaardzo dużo tutaj i nie tylko. nie ma za co!
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
A jak Ci się czyścik do łańcucha skończy to kup zwykłą naftę, też daje radę
.
Potwierdzam, Motul RoadPlus daje radę, choć wszystkie smary mają ten minus, że zbierają syf na łańcuchu. Alternatywę dla smarów masz tu viewtopic.php?t=58297.

Potwierdzam, Motul RoadPlus daje radę, choć wszystkie smary mają ten minus, że zbierają syf na łańcuchu. Alternatywę dla smarów masz tu viewtopic.php?t=58297.
Rieju RRX 70
-
Dr_Acula - Świeżak
ważne jest to żeby utrzymywac łancuch w czystosci i pełnym nasmarowaniu
olej jest ok ale szybko go wychlapuje (oczywiscie skutecznie brudząc pojazd) i łatwo sie przykleja syf. alternatywa droższe smary silikonowe. super sie trzymaja i nie chętnie cokolwiek do nich sie czepia. te samry są uzywane w off roadzie gdzie łancuch ciagle ma kontakt z piaskiem. po posmarowaniiu belrayem silikonowym łancuch miałem zawsze czysty i nasmarowany. no ale wiadomo co jazda musiałem powtarzac czynnosci 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
W najnowszym Motocyklu jest art o smarowaniu łańcucha i porównanie właściwości sprayów - niestety jak zwykle same produkty z Niemcowni (przedruk), ale zawsze się czegoś dowiedzieć można
.

Rieju RRX 70
-
Dr_Acula - Świeżak
Olejarka? hmm, a droga "taka zabawka" ??
Wlasnie chcialem uniknac tego pytania poniewaz odpowiedz zalezy od rodzaju, czasu i terenu uzytkowania motocykla. Chodzi o to "co ile smarowac". Wiem, wiem - jak zobacze ,ze jest taka potrzeba, jednak zmierzam do tego, ze kiedys mi ktos tam powiedzial, ze smaruje raz na 1-1,5 tys km. JEdnak z tego co czytam, smarowanie z reguly odbywa sie co 300-500 km, wiec jadac w dalsza trase koniecznie trzeba miec cos przy sobie.
W kazdym badz razie jeszcze raz wielkie dzieki wszystkim za pomoc. A "Motocykl" kupie i poczytam sobie.
Dzieki!!
P.S. = Panowie jeszcze male pytanko dotyczace innego problemu. Przyznaje szczerze, ze nie szukalem nigdzie odpowiedzi na to pytanie. Mam FZ6 z 2005 roku. Gdzie znajduje sie tam filtr oleju i jak z dostepem. Potrzebny klucz czy jest miejsce na dlon.
Wlasnie chcialem uniknac tego pytania poniewaz odpowiedz zalezy od rodzaju, czasu i terenu uzytkowania motocykla. Chodzi o to "co ile smarowac". Wiem, wiem - jak zobacze ,ze jest taka potrzeba, jednak zmierzam do tego, ze kiedys mi ktos tam powiedzial, ze smaruje raz na 1-1,5 tys km. JEdnak z tego co czytam, smarowanie z reguly odbywa sie co 300-500 km, wiec jadac w dalsza trase koniecznie trzeba miec cos przy sobie.
W kazdym badz razie jeszcze raz wielkie dzieki wszystkim za pomoc. A "Motocykl" kupie i poczytam sobie.
Dzieki!!
P.S. = Panowie jeszcze male pytanko dotyczace innego problemu. Przyznaje szczerze, ze nie szukalem nigdzie odpowiedzi na to pytanie. Mam FZ6 z 2005 roku. Gdzie znajduje sie tam filtr oleju i jak z dostepem. Potrzebny klucz czy jest miejsce na dlon.
- kozlos
- Świeżak
Czy droga?Zależy dla kogo
http://sklep.scigacz.pl/scottoiler-vsystem-p-29637.html (otwórz link)
Przy okazji mam pytanko:co to jest?http://sklep.scigacz.pl/scottoiler-520-slipperblock-kit-p-29641.html (otwórz link)
To sie domontowuje do tego calego zesrtawu za ~400pln?

http://sklep.scigacz.pl/scottoiler-vsystem-p-29637.html (otwórz link)
Przy okazji mam pytanko:co to jest?http://sklep.scigacz.pl/scottoiler-520-slipperblock-kit-p-29641.html (otwórz link)
To sie domontowuje do tego calego zesrtawu za ~400pln?
- metadon
- Świeżak
Ja osobiscie raz czyscilem łancuch (głownie z nudów) ale efent byl na kilkadziesiat km-ow nawet w jakims filmiku instruktarzowym na scigaczu mowili ze łancuch czysci sie sam a najwazniejsze jest nie dopuscic do "swiecenia" sie rolek łancucha bo to prowadzi do wiekszych tarc a to do wytworzenia temperatury a temperatura skraca zywotnosc o-ringow x-ringow itp.... ja smaruje jak tylko wodze ze smar na łancuchu jest jakby suchy i zaczyna przeblyskiwac .... no chyba ze jechalo sie w lub po deszczu....
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości