Zobacz wątek - JAK WYMIENIĆ OLEJ W HONDZIE XBR 500(SUCHA MISKA)
NAS Analytics TAG

JAK WYMIENIĆ OLEJ W HONDZIE XBR 500(SUCHA MISKA)

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

JAK WYMIENIĆ OLEJ W HONDZIE XBR 500(SUCHA MISKA)

Postprzez ZOSIA » 14/3/2007, 22:37

PO ODRĘCENIU KORKA SPUSTOWEGO I PO WYJĘCIU FILTRA JEST OK 1 L OLEJU POWINNO BYĆ 1.8.MA KTOŚ POMYSŁ BO WIĘCEJ NIŻ 1 LITR NIE WCHODZI JAK WYLAĆ RESZTE???
ZOSIA
Świeżak

Postprzez Wombat » 15/3/2007, 14:45

przy suchej misce to musi byc zbiornik oleju gdzies... jesli ma to chlodnice oleju to pdp czesc oleju siedzi wlasnie tam... kurcze gdyby mozna bylo to obejrzec heh oczami :)
z chlodnicy kiedys jak nie moglem wypedzic oleju to wkurzony odkrecilem od niej przewody przy silniku i poplynelo - byly zawory hehe zwrotne.... a ze zbiornika to nie wiem... musialbym to obejrzec...... powinien tam być korek spustowy...
pozdro
Take this life I'm right here, stay a while and breath me in....... ZRXs
Wombat
VIP Ścigacz.pl

Postprzez matata176 » 19/3/2007, 21:37

W XBRce olej wymienia sie odkręcając korek spustowy w misce olejowej pod prawą kapą z boku, w okolicy nakrętki śruby wachacza, klucz 12 lub 14 oraz z korpusie silnika z lewej strony przy nr silnika, klucz chyba 17 .Stosuj klucze nasadowe na przedłużce a ułatwisz sobie życie . Do zlania oleju z miski orginalnie był lejek aby nie zalać nim ramy i tego co jest poniżej, ostatecznie można zastosować obciętą małą butelkę plastikową. Przy wymianie wg. serwisówki mowa jest o 1.7 l oleju, jak wlejesz troche więcej nic nie szkodzi. Pamiętaj o utrzymywaniu poziom oleju przy górnej krawędzi bagnetu,a poziom sprawdzaj po jeździe a nie przed. Po długim postoju olej spływa przewodami do korpusu i poziom się obniża. Ja stosuje 2.1 l oleju ale mam wpiętą w obwód małą chłodniczkę oleju.
Dysponuje książką serwisową, jak będziesz mieć jakiś problem postaram się pomóc.
matata176
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa