Zobacz wątek - Ustawianie koła w tylnym wahaczu
NAS Analytics TAG

Ustawianie koła w tylnym wahaczu

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Ustawianie koła w tylnym wahaczu

Postprzez frutis » 19/5/2010, 14:57

Mam problem. Naciągałem niedawno pierwszy raz sam łańcuch w moim motorze. Już przed naciągiem zwróciłem uwagę na to, że podkładka przy śrubie ośki, nie była przy tych samych kreskach (znakach) po lewej i po prawej stronie. Tzn po obu stronach była w innym miejscu. Naciągnąłem łańcuch i dokręciłem oś koła tak, żeby po obu stronach było tak samo (w tych samych miejscach kresek). Teraz gdzieś wyczytałem, żeby nie patrzeć na te znaki, bo one wcale nie odpowiadają idealnemu ustawieniu koła. No i rzeczywiście, na ostatniej jeździe zauważyłem że dupa jakby tak trochę dziwnie chodziła, a zakręty nie idą tak pewnie.
Może możecie coś poradzić, jak ustawić koło od nowa, dokładnie w osi motocykla?
frutis
Świeżak

Postprzez 7beat » 19/5/2010, 15:24

bierzesz miarkę i mierzysz odstęp między wahaczem a kołem z obydwu stron i ustawiasz.
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
7beat
Stały bywalec

Re: Ustawianie koła w tylnym wahaczu

Postprzez miszcz215 » 20/5/2010, 13:47

frutis napisał(a):Mam problem. Naciągałem niedawno pierwszy raz sam łańcuch w moim motorze. Już przed naciągiem zwróciłem uwagę na to, że podkładka przy śrubie ośki, nie była przy tych samych kreskach (znakach) po lewej i po prawej stronie. Tzn po obu stronach była w innym miejscu. Naciągnąłem łańcuch i dokręciłem oś koła tak, żeby po obu stronach było tak samo (w tych samych miejscach kresek). Teraz gdzieś wyczytałem, żeby nie patrzeć na te znaki, bo one wcale nie odpowiadają idealnemu ustawieniu koła. No i rzeczywiście, na ostatniej jeździe zauważyłem że **** jakby tak trochę dziwnie chodziła, a zakręty nie idą tak pewnie.
Może możecie coś poradzić, jak ustawić koło od nowa, dokładnie w osi motocykla?

gdzie wyczytales to o tych znakach ? przyznaje ze troche mnie pocieszyles bo u mnie tez do konca sie one nie pokrywaja, lewa strona 1,5 a prawa 1, ja ustawialem na oko ale chyba zmierze odleglosc metrowka ;]
r1 01 :D
miszcz215
Świeżak

Re: Ustawianie koła w tylnym wahaczu

Postprzez frutis » 20/5/2010, 15:05

miszcz215 napisał(a):gdzie wyczytales to o tych znakach ? przyznaje ze troche mnie pocieszyles bo u mnie tez do konca sie one nie pokrywaja, lewa strona 1,5 a prawa 1, ja ustawialem na oko ale chyba zmierze odleglosc metrowka ;]

Wyczytałem to tutaj (4 punkt):
http://www.motogen.pl/artykuly/porady/g ... art17.html

Chyba też będę musiał poszukać miarki ;)
frutis
Świeżak

Postprzez Kula07 » 20/5/2010, 15:22

ja tam ustawiam po znakach i jest ok
XR 400R | | Kula daje fula :D | | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0
Kula07
Stały bywalec

Postprzez tobiach » 20/5/2010, 16:12

7beat napisał(a):bierzesz miarkę i mierzysz odstęp między wahaczem a kołem z obydwu stron i ustawiasz.

To się sprawdza ale nie we wszystkich motocyklach. Na pewno u ciebie (Er-5) ta metoda jest błędna.
Komar-2, Honda Rebel 125, Jawa 250 Suzuki SV 650 S 06'
tobiach
Świeżak

Postprzez Przemo_rene » 21/5/2010, 09:50

na wiekszości motocykli gdzie miarka jest luźna (chyba 90% moto) wskazania samych miarek są błędne. Najlepszym rowiązaniem to ustawić na znaki, a później patrzeć czy jest prosto. To bez przyrządów żadnych. Jak mamy dostęp do miernika laserowego takiego do układania płytek, np. (20zł) to wtedy puszczamy wiązkę po łańcuchu i widzimy czy odbiega czy jest równo. Ma być równo.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości

na górê