Ustawianie koła w tylnym wahaczu
• Strona 1 z 1
Ustawianie koła w tylnym wahaczu
Mam problem. Naciągałem niedawno pierwszy raz sam łańcuch w moim motorze. Już przed naciągiem zwróciłem uwagę na to, że podkładka przy śrubie ośki, nie była przy tych samych kreskach (znakach) po lewej i po prawej stronie. Tzn po obu stronach była w innym miejscu. Naciągnąłem łańcuch i dokręciłem oś koła tak, żeby po obu stronach było tak samo (w tych samych miejscach kresek). Teraz gdzieś wyczytałem, żeby nie patrzeć na te znaki, bo one wcale nie odpowiadają idealnemu ustawieniu koła. No i rzeczywiście, na ostatniej jeździe zauważyłem że dupa jakby tak trochę dziwnie chodziła, a zakręty nie idą tak pewnie.
Może możecie coś poradzić, jak ustawić koło od nowa, dokładnie w osi motocykla?
-
frutis - Świeżak
Re: Ustawianie koła w tylnym wahaczu
frutis napisał(a):Mam problem. Naciągałem niedawno pierwszy raz sam łańcuch w moim motorze. Już przed naciągiem zwróciłem uwagę na to, że podkładka przy śrubie ośki, nie była przy tych samych kreskach (znakach) po lewej i po prawej stronie. Tzn po obu stronach była w innym miejscu. Naciągnąłem łańcuch i dokręciłem oś koła tak, żeby po obu stronach było tak samo (w tych samych miejscach kresek). Teraz gdzieś wyczytałem, żeby nie patrzeć na te znaki, bo one wcale nie odpowiadają idealnemu ustawieniu koła. No i rzeczywiście, na ostatniej jeździe zauważyłem że **** jakby tak trochę dziwnie chodziła, a zakręty nie idą tak pewnie.
gdzie wyczytales to o tych znakach ? przyznaje ze troche mnie pocieszyles bo u mnie tez do konca sie one nie pokrywaja, lewa strona 1,5 a prawa 1, ja ustawialem na oko ale chyba zmierze odleglosc metrowka ;]
r1 01 

- miszcz215
- Świeżak
Re: Ustawianie koła w tylnym wahaczu
miszcz215 napisał(a):gdzie wyczytales to o tych znakach ? przyznaje ze troche mnie pocieszyles bo u mnie tez do konca sie one nie pokrywaja, lewa strona 1,5 a prawa 1, ja ustawialem na oko ale chyba zmierze odleglosc metrowka ;]
Wyczytałem to tutaj (4 punkt):
http://www.motogen.pl/artykuly/porady/g ... art17.html
Chyba też będę musiał poszukać miarki

-
frutis - Świeżak
ja tam ustawiam po znakach i jest ok
XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
7beat napisał(a):bierzesz miarkę i mierzysz odstęp między wahaczem a kołem z obydwu stron i ustawiasz.
To się sprawdza ale nie we wszystkich motocyklach. Na pewno u ciebie (Er-5) ta metoda jest błędna.
Komar-2, Honda Rebel 125, Jawa 250 Suzuki SV 650 S 06'
-
tobiach - Świeżak
na wiekszości motocykli gdzie miarka jest luźna (chyba 90% moto) wskazania samych miarek są błędne. Najlepszym rowiązaniem to ustawić na znaki, a później patrzeć czy jest prosto. To bez przyrządów żadnych. Jak mamy dostęp do miernika laserowego takiego do układania płytek, np. (20zł) to wtedy puszczamy wiązkę po łańcuchu i widzimy czy odbiega czy jest równo. Ma być równo.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości