Zobacz wątek - [Kawasaki ER-5] Kilka pytań po zakupie
NAS Analytics TAG

[Kawasaki ER-5] Kilka pytań po zakupie

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

[Kawasaki ER-5] Kilka pytań po zakupie

Postprzez sv600 » 27/4/2010, 22:08

W końcu kupiłem wymarzoną er-5. Byłbym dostał orgazmu z tego powodu, ale trzeba co nie co w niej grzebnąć. Kawa ponoć nie była używana przez 2 lata. Wcześniej ziomek zaliczył szlifa. W dniu zakupu motor odpalił elegancko. Tak samo nastepnego dnia odpalił. Ale 2 dni po zakupie juz nie chciał. Hm.. tyle mam pytań ze nie wiem od czego zacząć ;)

- czy to może być oznaka dużego zużycia silnika? a może coś mniej strasznego?
- co oprócz opon, oleju silnikowego i filtru, filtru powietrza, świecy powinienem wymienić?
- czy mogę wymienić olej na zimnym silniku? boje się go uruchamiać bo nie wiem co poprzedni właściciel zalał do niego (mówił ze "jakiś tam olej")
- co znaczą poszczególne pozycje na kraniku? ON, PRI i RES?
- jakiś szczególny płyn chłodniczy muszę kupić?
- jakie regulacje, synchronizacje powinienem zlecić serwisowi?

Wiem, że najlepiej byłoby oddać go w ręce fachowców, ale jestem uczniem i niestety dysponuje dość ograniczonym budżetem :-| I chciałbym zrobić samemu najwięcej jak mogę przy okazji ucząc się obsługi motocykla.
sv600
Świeżak

Postprzez tobiach » 27/4/2010, 22:18

Na poczatek obowiazkowo sprawdzic luzy zaworowe, przy okazji warto zrobic pelen serwis gaznikow. O olejach itp juz sam wspomniales wiec nie bede pisal. Olej wymieniasz na ciepłym silniku. Pozycja ON czyli na tej pozycji uzytkujesz moto jak juz w zbiorniku jest malo paliwa okolo 3 litry to moto zacznie sie dusić i przelączas na pozycje RES. PRI jest to grawitacyjny przepływ paliwa nie radze zostawiać ci moto na tej pozycji. W praktyce wogóle się tego połozenia nie używa.
Komar-2, Honda Rebel 125, Jawa 250 Suzuki SV 650 S 06'
tobiach
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê