Oleje silnikowe oraz ich uzupelnianie.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Oleje silnikowe oraz ich uzupelnianie.
Witam wszystkich czytelnikow
Motor mam od kilku dni i jest to Honda CBR 600RR 2008 rocznik. Jezeli chodzi o mechanike to ni cholery nie mam pojecia, wiem tylko jak ruszyc, skrecic i sie zatrzymac. Dluga droga przede mna jezeli chce zglebic tajniki budowy motocykla.
Problem mam taki, bylem w trasie i swiecila mi sie dioda aby wlac olej silnikowy. Nie mialem pojecia jaka firme w ogole wybrac. Zatrzymalem sie na stacji benzynowej i szukam... Wiedzialem ze musi to byc do 4-suwy z mokrym sprzeglem. No dobra znalazlem cos takiego... Castrol POWER1 Racing 4T10W-50. Zakupilem i... problem w tym ze w zaworze nie mialem miarki i nie wiedzialem jaki jest aktualny poziom i ile lac. Wiec wpompowalem 0,5 litra. Tak czy inaczej nie mam mozliwosci narazie sprawdzic jaki jest jego poziom.
Moje pytanie sa nastepujace...
Czy zakupilem dobry olej, jaki polecacie na przyszlosc i dlaczego?
Czy moge oleje mieszac, czy dopiero jak jeden sie konczy i mam o tym informacje to moge zalac nowy ?
Najwazniejsze to... Czy jezeli wlalem za duzo oleju, czyli jego poziom jest za wysoki, to czy jest to szkodliwe dla silnika, jezeli tak to dlaczego i co mam zrobic w takiej sytuacji (odessac nadwyzke
) ?
Z gory dziekuje za zainteresowanie i Wasze rady.
Motor mam od kilku dni i jest to Honda CBR 600RR 2008 rocznik. Jezeli chodzi o mechanike to ni cholery nie mam pojecia, wiem tylko jak ruszyc, skrecic i sie zatrzymac. Dluga droga przede mna jezeli chce zglebic tajniki budowy motocykla.
Problem mam taki, bylem w trasie i swiecila mi sie dioda aby wlac olej silnikowy. Nie mialem pojecia jaka firme w ogole wybrac. Zatrzymalem sie na stacji benzynowej i szukam... Wiedzialem ze musi to byc do 4-suwy z mokrym sprzeglem. No dobra znalazlem cos takiego... Castrol POWER1 Racing 4T10W-50. Zakupilem i... problem w tym ze w zaworze nie mialem miarki i nie wiedzialem jaki jest aktualny poziom i ile lac. Wiec wpompowalem 0,5 litra. Tak czy inaczej nie mam mozliwosci narazie sprawdzic jaki jest jego poziom.
Moje pytanie sa nastepujace...
Czy zakupilem dobry olej, jaki polecacie na przyszlosc i dlaczego?
Czy moge oleje mieszac, czy dopiero jak jeden sie konczy i mam o tym informacje to moge zalac nowy ?
Najwazniejsze to... Czy jezeli wlalem za duzo oleju, czyli jego poziom jest za wysoki, to czy jest to szkodliwe dla silnika, jezeli tak to dlaczego i co mam zrobic w takiej sytuacji (odessac nadwyzke

Z gory dziekuje za zainteresowanie i Wasze rady.
- kkris
- Świeżak
-Oleje sa w pelni mieszalne.
- na Twoim miejscu bym jednak zmienik olej na jednego rodzaju dedykowany przez producenta 10W40 10W50
-ustaw moto pionowo na noc na jakis nozkach. Z boku masz okienko pewnie po prawej stornie na silniku. widac w nim olej i sa widelki. Olej musi caly splynac... Ewentualnie rozgrzej silnik zgas i odczekaj 15min az caly splynie i wtedy sprawdzaj ale motor musi byc pionowo.
P.S. kest temat o olejach radze go przeczytac. Znajduje sie on w dziale mechanika. W tym tez dziale powienienes umiesicic ten post,
- na Twoim miejscu bym jednak zmienik olej na jednego rodzaju dedykowany przez producenta 10W40 10W50
-ustaw moto pionowo na noc na jakis nozkach. Z boku masz okienko pewnie po prawej stornie na silniku. widac w nim olej i sa widelki. Olej musi caly splynac... Ewentualnie rozgrzej silnik zgas i odczekaj 15min az caly splynie i wtedy sprawdzaj ale motor musi byc pionowo.
P.S. kest temat o olejach radze go przeczytac. Znajduje sie on w dziale mechanika. W tym tez dziale powienienes umiesicic ten post,
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
Zalezy ile ponad stan. Osoby gumujace maszyne czesto leja 0,5l ponad stan ale to juz nie ja.... Proponuje Ci zrobic pelny serwis motocykla, bo widze ,ze kupowałeś używany. W ksiazce serwisowej powinno byc wszystko napisane ewentualnie w roznych miejscach motocykla sa nalepki np.: z naciagiem łancucha etc... Z olejem chyba bedzie w zadupku pod siedzenie w schowku ale moge sie mylic. Ewentualnie zadzwon do salonu hondy i spytaj jaki leja, ale mysle ze tu znajdziesz odpowiedz. Pewnie bedzie to 10W50. Pozdrawiam.
-
Olej panie wiewiórko sprawdza się na gorącym silniku, dlatego że olej z pompy i innych zakamarków może spłynąć do misy i będzie pokazywało że stan jest na prawidłowym poziomie, co będzie błędną informacją.
Szczególnie jest to widoczne gdy motocykl stoi dłuższy czas. Dla tego autorowi polecam zastosować się do schematu wymiany oleju Seby-ER5
Szczególnie jest to widoczne gdy motocykl stoi dłuższy czas. Dla tego autorowi polecam zastosować się do schematu wymiany oleju Seby-ER5
Bandit 1200
-
Kedar-88 - Stały bywalec
Są różne szkoły sprawdzania poziomu oleju - wszystko zależy od tego jak podaje producent pojazdu w instrukcji obsługi.
Można sprawdzać po jeździe, trzeba odczekać 3 minuty (tak podaje większość instrukcji).
Można sprawdzać po jeździe, trzeba odczekać 3 minuty (tak podaje większość instrukcji).
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
@ pan_wiewiorka
napisz gdzie jest ta stopka centralna w tej cebrze bo kkris zaszuka się na śmierć
napisz gdzie jest ta stopka centralna w tej cebrze bo kkris zaszuka się na śmierć
-
wm10589 - Świeżak
Jezeli masz Stelaż do motocykla to mozna moto na nim postawic i czekac całą noc. Cieply olej szybciej splynie niz zimny ktory jest gęstrzy. Stąd odczekanie 15min.
Wyjąłeś mi to z ust.
@ pan_wiewiorka
Wyjąłeś mi to z ust.
-
Co i tak całą noc
.... stać. dlatego lepiej przyjechac wyłaczyc silnik i poczekac kilka minut az wszystko splynie i wtedy zeby ktos przytrzymal i sprawdzic poziom.

-
-
Ja zmieniam olej co 6000km, a nie dolewam ;> na cieplym silniku.
A ze tak mozna wiedziec co sie stalosie?
wlasciwie?
A ze tak mozna wiedziec co sie stalosie?

-
Na pewno lepiej jak jest go więcej w silniku niż jak by go miało być za mało. Ja leje 0,5-0,6 L ponad stan. Jeśli nie zamierzasz katować moto na gumie lej dokładnie tyle ile podaje serwisówka. Przeważnie w szkiełku masz takie dwie kreseczki po bokach . Jedna okresla minimum oleju a druga maksimum . Lej tak żeby stan był pomiędzy nimi z naciskiem na maksimum.
Kawasaki ZX10r 06`
- zunmen
- Świeżak
Odbiegając od tematu to chyba w świetnym stanie masz silnik skoro tyle pije ci oleju że sam woła aby go dolać...
- kamilzx636
- Świeżak
W 600 RR jak zapala się lampka ciśnienia oleju, oznacza to zupełny brak oleju.
W yamahah jest czujnik poziomu oleju.
Dziwne że Honda jeszcze jechała z palącą się lampką ciśnienia oleju.
Kiedy był wymieniany olej w silniku ?
Jak nie wiadomo to polecam zacząć od wymiany razem z filtrem, tylko wlej coś lepszego niż Castrol.
W yamahah jest czujnik poziomu oleju.
Dziwne że Honda jeszcze jechała z palącą się lampką ciśnienia oleju.
Kiedy był wymieniany olej w silniku ?
Jak nie wiadomo to polecam zacząć od wymiany razem z filtrem, tylko wlej coś lepszego niż Castrol.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
az zal mi sie przyznac, bo bedzie beka na forum
oleju bylo w brod, nie potrzebnie zalewalem (jest dobrze ponad stan ;/) jutro jade na wymiane oleju na 10W40. Zobaczylem lampke i za bardzo sie podniecilem, a ona sie swiecila przy odpaleniu na biegu neutralnym 

- kkris
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 39 gości