[ Honda CBR F3 '96] Stuki w F3 TYLKO podczas jazdy
• Strona 1 z 1
[ Honda CBR F3 '96] Stuki w F3 TYLKO podczas jazdy
Mam problem ze swoją F3. Podczas jazdy słychać bardzo głośne stuki. Na początku myślałem, że silnik padł na amen, ale te stuki są bardzo dziwne, bo nie zależą od obrotów silnika tylko od prędkości jazdy, tzn kiedy mam np; 40km/h to słychać mniej więcej 1,5 uderzenia na sekundę (jakieś 15 uderzeń w 10s), kiedy jadę i wcisnę sprzęgło nadal je słychać, kiedy zredukuję bieg i obroty wzrastają to stuki nadal są z częstotliwością 1,5 uderzenia na sekundę, kiedy włączę np 6 bieg i obroty spadają a wciąż jadę 40km/h to stuki cały czas są z taką samą częstotliwością.
To stukanie nasila się wraz z prędkością. Jak jadę powiedzmy 80km/h to bez znaczenia jakie obroty ma silnik stuki występują już mniej więcej 3 razy na sekundę, bez znaczenia, czy wcisnę sprzęgło, na jakim jadę biegu itd, to zależy od prędkości. Kiedy zatrzymuję się np na światłach to stuki milkną, mogę nawet kręcić silnik do odcinki a i tak żadnych stuków nie ma. Kiedy tylko ruszę z miejsca od razu się pojawiają i im szybciej jadę tym szybciej stuka.
O koło nic nie ociera, bo już nawet to przyszło mi do głowy. Te stuki to taki suchy metaliczny dźwięk, co to może być?
PS
Jakie Ä… objawy zatarcia panewki? Bo tego bojÄ™ siÄ™ najbardziej.
To stukanie nasila się wraz z prędkością. Jak jadę powiedzmy 80km/h to bez znaczenia jakie obroty ma silnik stuki występują już mniej więcej 3 razy na sekundę, bez znaczenia, czy wcisnę sprzęgło, na jakim jadę biegu itd, to zależy od prędkości. Kiedy zatrzymuję się np na światłach to stuki milkną, mogę nawet kręcić silnik do odcinki a i tak żadnych stuków nie ma. Kiedy tylko ruszę z miejsca od razu się pojawiają i im szybciej jadę tym szybciej stuka.
O koło nic nie ociera, bo już nawet to przyszło mi do głowy. Te stuki to taki suchy metaliczny dźwięk, co to może być?
PS
Jakie Ä… objawy zatarcia panewki? Bo tego bojÄ™ siÄ™ najbardziej.
Ostatnio edytowano 17/4/2010, 09:22 przez TomekF3, łącznie edytowano 2 razy
- TomekF3
- Świeżak
Jest to dokładnie taki sam dźwięk jak na tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=p0ACyJgy ... re=related
(od 46 sekundy)
Tylko, że nie słychać tego kiedy motocykl stoi w miejscu tylko wtedy kiedy się porusza i u mnie nie zależy "prędkość" tego stukania od obrotów silnika tylko od prędkości jazdy. Kiedy np jadę 100km/h, wcisnę sprzęgło i obroty spadają do około 1000RPM to i tak napierdziela jak szalone. Kiedy wcisnę sprzęgło i odkręcę manetkę to prędkość stukania i tak się nie zwiększa, tylko ryk silnika ją zagłusza.
http://www.youtube.com/watch?v=p0ACyJgy ... re=related
(od 46 sekundy)
Tylko, że nie słychać tego kiedy motocykl stoi w miejscu tylko wtedy kiedy się porusza i u mnie nie zależy "prędkość" tego stukania od obrotów silnika tylko od prędkości jazdy. Kiedy np jadę 100km/h, wcisnę sprzęgło i obroty spadają do około 1000RPM to i tak napierdziela jak szalone. Kiedy wcisnę sprzęgło i odkręcę manetkę to prędkość stukania i tak się nie zwiększa, tylko ryk silnika ją zagłusza.
- TomekF3
- Świeżak
a moze łancuch masz za luzny albo zestaw napedowy do wymiany
13k.pl/-/sugestia.php
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
- swirus2007
- Stały bywalec
prosze zmienić nazwe, bo inaczej usune temat --> viewtopic.php?t=4985
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
swirus2007 napisał(a):a moze łancuch masz za luzny albo zestaw napedowy do wymiany
Zestaw napędowy jest OK. Zastanawiam się tylko nad tymi panewkami, bo dźwięk u mnie był niemal identyczny jak na tym filmiku, tyle tylko, że niczego nie słychać podczas postoju, a tylko w czasie jazdy. Czy takie objawy też mogą świadczyć o zatarciu? Motocykl odpala bezproblemowo, czy to zimny czy nie.
- TomekF3
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości