ubytek płynu w zbiorniczku wyrównawczym R6
• Strona 1 z 1
ubytek płynu w zbiorniczku wyrównawczym R6
witam, wybrałem dość kontrowersyjny temat i nie zdziwię się jeśli ktoś go zaneguje, jednak przeszukiwanie forów samochodowych i odzwierciedlenie problemu na moim moto wpędza mnie jedynie w większy niepokój...otóż zabrałem się za wiosenne przygotowania motocykla do sezonu i zaniepokoił mnie stan płynu chłodzącego:/ wiem że ostatni właściciel zalewał ją koncentratem a ja w sezonie dolałem może 100 ml wody w celu uzupełnienia braków z zbiorniczku. od razu na myśl wbił mi się uszkodzony blok po zimie. po odpaleniu trosze mocniej przydymił ale po kilku chwilach wszystko jest ok, żadnego dymu, spuściłem też olej i nie było żadnego śladu "zmelasowania" go z wodą. spojrzałem też na dekielek wlewu oleju i tam żadnych niepokojących nalotów nie było. moje pytanie odnosi się ubytku wody?? przy okazji zapytam czy jest możliwość bezinwazyjnego spuszczenia płynu z chłodnicy motocykla?? przepraszam za laicyzm w temacie ale jestem posiadaczem moto od roku:/ z góry dzięki za wszlekie fachowe i autopsyjne porady. mam nadzieje że ten post uczyni więcej dobrego niżeli postrzępi użytkownikom nerwy:P pozdro
- jachim85
- Świeżak
Proponuje ci wymienic ta "mieszanke" na nowy, czysty, motocyklowy plyn chlodniczy np. Motul. Niestety nie obedzie sie bez sciagania owiewek. Opis wymiany plynu znajdziesz na forum. Poszukaj dobrze. Po wymianie bedziesz mial pewnosc, ze nic przedwczesnie nie zacznie wrzec, ani nie zamarznie w zimie. To dosc niewielki koszt, ktory pozwoli zaoszczedzic ci mase klopotow.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
nie bardzo rozumiem o co tak konkretnie pytasz, bo jeśli zaniepokoił cię lekki ubytek w zbiorniczku wyrównawczym to nic sie nie bój to normalne że należy go kontrolować i co jakiś czas uzupełniać. No chyba że masz dużu gwałtowne braki to wówczas sprawdź dokładnie chłodnice bo może być dziurawa. A spuścić cały płyn i odpowietrzyć możesz z prawej strony motocykla taka śrubką
- lachos R6
- Świeżak
Przy mojej Hondzie CB500 spuszcza się płyn śrubą znajdującą sie na pompie wodnej-najniższy punkt instalacji. Żeby zalać nowy płyn musze odkręcić bak paliwa i tam jest korek wlewu-najwyższy punkt instalacji. U Ciebie powinno być podobnie.
Wiatru szum, silnika śpiew, kręta droga oczywiście bez drzew:)
-
krydka - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości