Chłodnica oleju - parę pytań
• Strona 1 z 1
Chłodnica oleju - parę pytań
Jest wiele możliwośći chłodzenia silnika w motocyklu a tym samym oleju silnikowego w środku.
Wiem tylko mniej więcej o co chodzi w zwykłym prymitywnym chłodzeniu powietrzem - podczas jazdy, powietrze opływające silnik z dużą prędkością zapewnia jakiś tam odbiór ciepła.
A o co chodzi w takich zastosowaniach jak:
- chłodzenie cieczą
- chłodnica oleju
? Na jakiej zasadzie generalnie działają te dwa sposoby, bo rozumiem, że nie chodzi o to samo ?
Na przykłądzie GS500 - model bez owiewek jest chłodzony powietrzem. GS500f - ponieważ ma owiewki zastosowano chłodzenie (ale jakie oleju czy cieczą ?) czyli dokłądznie co tam wstawiono do niego ? Do czego w motocyklach służy za przednim kołem często prostokątna ramka jak ona działa ? Chodzi o takie coś. Piszcie co wiecie dzięki: http://foto.scigacz.pl/cache/imgs/_w750 ... g_0121.jpg
Wiem tylko mniej więcej o co chodzi w zwykłym prymitywnym chłodzeniu powietrzem - podczas jazdy, powietrze opływające silnik z dużą prędkością zapewnia jakiś tam odbiór ciepła.
A o co chodzi w takich zastosowaniach jak:
- chłodzenie cieczą
- chłodnica oleju
? Na jakiej zasadzie generalnie działają te dwa sposoby, bo rozumiem, że nie chodzi o to samo ?
Na przykłądzie GS500 - model bez owiewek jest chłodzony powietrzem. GS500f - ponieważ ma owiewki zastosowano chłodzenie (ale jakie oleju czy cieczą ?) czyli dokłądznie co tam wstawiono do niego ? Do czego w motocyklach służy za przednim kołem często prostokątna ramka jak ona działa ? Chodzi o takie coś. Piszcie co wiecie dzięki: http://foto.scigacz.pl/cache/imgs/_w750 ... g_0121.jpg
- eagle
- Świeżak
Kolejna prowokacja?
Na zdjęciu masz normalną typową chłodnicę stosowaną w motocyklach jak i w samochodach.
Układ: chłodnica>płaszcz wodny silnika>pompka>zbiorniczek
Mówią że "w dzień ósmy BÓG stworzył Google" dlaczego nie korzystasz z tego cudownego wynalazku?
O plusach i minusach chłodnicy oleju był już temat poszukaj w tym dziale.
Na zdjęciu masz normalną typową chłodnicę stosowaną w motocyklach jak i w samochodach.
Układ: chłodnica>płaszcz wodny silnika>pompka>zbiorniczek
Mówią że "w dzień ósmy BÓG stworzył Google" dlaczego nie korzystasz z tego cudownego wynalazku?
O plusach i minusach chłodnicy oleju był już temat poszukaj w tym dziale.
-
dominik528 - Świeżak
Prowokacją jest twój mózg cwaniaku. A ten temat dawno przeczytałem, ale jak byś nie zauważył - ja nie pytam o plusy i minusy ale o różnicę i zasadę działania, czego tam nie znalazłem.
Mówią, że "są dzieci które nie powinny się urodzić". Myślę że jesteś jednym z nich.
Mówią, że "są dzieci które nie powinny się urodzić". Myślę że jesteś jednym z nich.
- eagle
- Świeżak
eagle napisał(a):Prowokacją jest twój mózg cwaniaku. A ten temat dawno przeczytałem, ale jak byś nie zauważył - ja nie pytam o plusy i minusy ale o różnicę i zasadę działania, czego tam nie znalazłem.
spoko sie wyrażasz buraku

jak nie rozumiesz tego co czytasz lub nie umiesz dobrze poszukać takich podstawowych rzeczy (prostokątna ramka za przednim kołem, żal du..e ściska)to wracaj do nory z której wypełzłeś i nie pierdziel tutaj farmazonów bo zakrawa na absurd

bana mu dać zasłużył już w 2 poście

cza być tfardym nie mientkim
- TomaszL
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości