Zobacz wątek - Chłodnica oleju - parę pytań
NAS Analytics TAG

Chłodnica oleju - parę pytań

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Chłodnica oleju - parę pytań

Postprzez eagle » 9/2/2010, 18:08

Jest wiele możliwośći chłodzenia silnika w motocyklu a tym samym oleju silnikowego w środku.

Wiem tylko mniej więcej o co chodzi w zwykłym prymitywnym chłodzeniu powietrzem - podczas jazdy, powietrze opływające silnik z dużą prędkością zapewnia jakiś tam odbiór ciepła.

A o co chodzi w takich zastosowaniach jak:
- chłodzenie cieczą
- chłodnica oleju

? Na jakiej zasadzie generalnie działają te dwa sposoby, bo rozumiem, że nie chodzi o to samo ?
Na przykłądzie GS500 - model bez owiewek jest chłodzony powietrzem. GS500f - ponieważ ma owiewki zastosowano chłodzenie (ale jakie oleju czy cieczą ?) czyli dokłądznie co tam wstawiono do niego ? Do czego w motocyklach służy za przednim kołem często prostokątna ramka jak ona działa ? Chodzi o takie coś. Piszcie co wiecie dzięki: http://foto.scigacz.pl/cache/imgs/_w750 ... g_0121.jpg
eagle
Świeżak

Postprzez dominik528 » 9/2/2010, 18:58

Kolejna prowokacja?

Na zdjęciu masz normalną typową chłodnicę stosowaną w motocyklach jak i w samochodach.
Układ: chłodnica>płaszcz wodny silnika>pompka>zbiorniczek

Mówią że "w dzień ósmy BÓG stworzył Google" dlaczego nie korzystasz z tego cudownego wynalazku?

O plusach i minusach chłodnicy oleju był już temat poszukaj w tym dziale.
dominik528
Świeżak

Postprzez eagle » 9/2/2010, 19:12

Prowokacją jest twój mózg cwaniaku. A ten temat dawno przeczytałem, ale jak byś nie zauważył - ja nie pytam o plusy i minusy ale o różnicę i zasadę działania, czego tam nie znalazłem.

Mówią, że "są dzieci które nie powinny się urodzić". Myślę że jesteś jednym z nich.
eagle
Świeżak

Postprzez TomaszL » 9/2/2010, 22:02

eagle napisał(a):Prowokacją jest twój mózg cwaniaku. A ten temat dawno przeczytałem, ale jak byś nie zauważył - ja nie pytam o plusy i minusy ale o różnicę i zasadę działania, czego tam nie znalazłem.

Mówią, że "są dzieci które nie powinny się urodzić". Myślę że jesteś jednym z nich.

spoko sie wyrażasz buraku :roll:
jak nie rozumiesz tego co czytasz lub nie umiesz dobrze poszukać takich podstawowych rzeczy (prostokątna ramka za przednim kołem, żal du..e ściska)to wracaj do nory z której wypełzłeś i nie pierdziel tutaj farmazonów bo zakrawa na absurd :evil:
bana mu dać zasłużył już w 2 poście :wink:
cza być tfardym nie mientkim
TomaszL
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości

na górê